Erika’s wapen tegen tienerzwangerschappen: zelfvertrouwen
In Ecuador is bijna 1 op de 5 de meisjes tussen 15 en 19 jaar moeder. Erika (18) uit de Chimborazo-regio in Ecuador wil daar verandering in brengen. Ze organiseert workshops voor jongens en meiden waarin communicatie, zelfvertrouwen en seksuele voorlichting aan bod komen.
Erika zit niet graag stil. Met de hulp van een Plan Scholarship studeert ze nu architectuur aan de universiteit. Daarnaast is ze lid van Plan International’s Global Young Influencer groep en leidt een Teenage Pregnancy Free Zones club. Ze zag veel meisjes om haar heen tienermoeder worden, met de heftige gevolgen van dien. Dat motiveert haar om nog harder te werken. En het loont: in samenwerking met meisjes als Erika heeft Plan International het aantal tienerzwangerschappen onder sponsorkinderen in Ecuador met 62% teruggedrongen!
Veertien en moeder
Erika heeft meerdere vriendinnen die nu moeder zijn. “Mijn vriendin was veertien toen ze zwanger werd”, vertelt ze. “Haar ouders kon het weinig schelen. Ze moedigden haar aan met school te stoppen en in plaats daarvan thuis te blijven en voor de baby en de dieren te zorgen.” Weer een andere vriendin werd zwanger op haar zeventiende. “Haar ouders sloegen haar omdat ze zwanger was. De vader van de baby, die ook zeventien was, wilde niets van het kind weten. Zijn ouders kozen zijn kant omdat ze vonden dat het de verantwoordelijkheid van het meisje was dat ze zwanger was geworden.” Erika vindt het verdrietig dat deze meisjes hun dromen niet kunnen verwezenlijken. Dit verdriet motiveert haar nog meer om te strijden voor verandering.
Workshops in zelfvertrouwen
In de workshops die Erika in één van Plan’s Teenage Pregnancy Clubs leidt, komt natuurlijk seksuele voorlichting aan bod. Ouders vertellen hun kinderen vaak niets over dit belangrijke onderwerp. Door te snappen hoe ze zwangerschap kunnen voorkomen, kunnen jongeren geïnformeerde keuzes maken over hun lijf en leven.
Maar alleen seksuele voorlichting is niet genoeg. Zelfs als ze de juiste kennis hebben om een zwangerschap te voorkomen, voelen meisjes zich vaak te onzeker om op te komen voor wat zij willen. Dat heeft te maken met hoe er over meisjes gedacht wordt, en dus hoe ze over zichzelf denken: “Veel mensen denken dat vrouwen bestaan om kinderen te krijgen en dat ze daarom niet naar school hoeven. Ze gaan toch trouwen, dus ze heeft geen kansen nodig om zich te ontwikkelen”, vertelt Erika. Er zijn hardnekkige ideeën over wat meisjes allemaal wel en niet mogen. Ze mogen bijvoorbeeld geen broek aan, of sporten. “Mensen vinden dat meisjes niet zouden moeten sporten. Ze zouden in plaats daarvan thuis moeten zijn, om te wassen en schoon te maken.” Veel meisjes blijven thuis uit angst uitgescholden te worden. In de workshops leren de meiden voor zichtzelf op te komen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, waardoor ze minder snel worden beïnvloed door deze negatieve meningen.
De club organiseert ook workshops voor ouders. Hier delen de meisjes wat ze geleerd hebben. Ook leren ouders en hun kinderen beter communiceren. Zo kan er vrijer over onderwerpen als seks gesproken worden, en voelen meisjes zich meer begrepen en gesteund.
Lees ook: Vijf manieren waarop meiden strijden tegen seksueel geweld in Egypte
Hoop voor de toekomst
Erika ziet dat er om haar heen dingen aan het veranderen zijn. Langzaamaan beginnen meisjes zelfverzekerder te worden. Steeds meer meiden hebben toekomstdromen en zijn trots daarover te vertellen. Meer meisjes willen net als Erika studeren met een studiebeurs van Plan. Met een groeiend zelfvertrouwen nemen ze ook meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en worden zo minder snel zwanger. Plan International’s programma tegen tienerzwangerschappen in Ecuador is een groot succes: het aantal zwangerschappen onder de 42.000 sponsorkinderen in het land daalt snel. Zo werden er in het schooljaar 2013-2014 nog 209 meisjes zwanger, in 2017-2018 waren dit er nog tachtig.