Droogte brengt het leven van Jenitor in gevaar
Jenitor (19) uit Kenia moet dagelijks omgaan met de gevolgen van extreme droogte en watertekorten. Door het tekort aan water lopen met name meisjes meer risico op gezondheidsproblemen. Ook gaan ze hierdoor vaak niet meer naar school. Jenitor ziet wat voor invloed dit heeft op haarzelf, haar zussen en klasgenoten.
Droogte als gevolg van klimaatverandering is wereldwijd een groot probleem. In Afrika zijn meer dan 220 miljoen kinderen en hun families slachtoffer van de gevolgen van watertekorten (UNICEF). Klimaatverandering leidt tot onvoorspelbare en extreme weerspatronen. Hierdoor wordt de droogte in Afrika steeds erger. Ook blijft de bevolking groeien waardoor er juist steeds meer vraag is naar water en voedsel. De watervoorziening is helaas nog lang niet bestand tegen deze extreme droogte, waardoor steeds meer mensen in nood zijn (UNICEF). Hierdoor lopen met name meisjes gevaar.
Honger en droogte
De negentienjarige Jenitor woont met haar familie in de provincie Kilifi County, een gebied in het zuidoosten van Kenia. “De droogte is dit jaar anders vergeleken met andere jaren,” vertelt ze. “Eerlijk gezegd hebben we sinds januari niet één regendruppel zien vallen. Het is al die tijd droog geweest. Onze waterbronnen zijn opgedroogd en we moeten lange afstanden afleggen om water te zoeken. Eten is ook een grote uitdaging.” Door de droogte in Kenia gaat het namelijk slecht met de voedselproductie. Naar schatting kampen meer dan twee miljoen Kenianen met een hongercrisis als gevolg van droogte, omdat oogsten mislukken en waterputten uitgedroogd zijn (National Drought Management Authority (NDMA).
Onze waterbronnen zijn droog en we moeten lange afstanden afleggen om water te zoeken. Eten is ook een grote uitdaging.
Kindhuwelijken, zwangerschappen en seksueel misbruik
Het gebrek aan voedsel leidt er ook toe dat meisjes zich seksueel laten misbruiken in ruil voor voedsel en geld. Sommigen zijn van huis weggelopen om bij mannen te zijn die beloven voor hen te zorgen. Maar als het meisje eenmaal zwanger is, wordt ze vaak in de steek gelaten. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal tienerzwangerschappen en ziektes onder meisjes.
Jenitor merkt dit ook op haar school. “Er zijn drie meisjes zwanger en anderen zijn gestopt met school, waardoor er nog maar weinig meisjes zijn overgebleven.” Ook vertelt ze dat meisjes door hun ouders worden uitgehuwelijkt. Dit doen ze om hun gezin van de bruidsschat te kunnen onderhouden. Jenitor heeft vijf zussen die allemaal zijn uitgehuwelijkt, maar haalde zelf zulke goede cijfers op school dat ze mocht blijven studeren in plaats van trouwen. Dit geldt helaas maar voor weinig meisjes.
Overleven in plaats van naar school
Hoewel Jenitor goede resultaten had op school, kan ze toch niet normaal haar lessen volgen. Net als veel andere meisjes in haar omgeving. Ze moeten zich gedwongen bezighouden met overleven in plaats van met hun toekomst. “De laatste tijd stoppen steeds meer meisjes met school, omdat ze geld nodig hebben en eten moeten zoeken. Ook missen veel meisjes vaker hun lessen om water te kunnen halen”, vertelt Jenitor.
De school van Jenitor organiseert inzamelacties met groepen studenten om het watertekort op school te verminderen. Hiervoor halen ze water uit een watertank in de buurt, gebouwd met hulp van Plan International. Dankzij dit initiatief kunnen de lessen op school toch blijven doorgaan met de kleine hoeveelheid water die de studenten hebben kunnen halen.
Wil je meer weten over de werkzaamheden van Plan International? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief
Helaas betekent het vaak dat meisjes meer tijd besteden aan het zoeken van water dan aan leren en studeren. “Ik weet dat deze acties worden gehouden voor het welzijn van alle leerlingen op school, maar toch denk ik dat het niet goed is,” zegt Jenitor. “Meisjes moeten hun tijd besteden aan leren en niet aan water halen. Het kost ontzettend veel tijd en het beïnvloedt onze schoolprestaties.”
Hygiëne gaat achteruit
De nood om water te halen uit zich op nog veel meer manieren. Doordat er weinig water beschikbaar is verslechtert namelijk ook de hygiëne, zowel thuis als op school. “Klimaatverandering heeft op veel scholen een negatieve invloed”, zegt Jenitor, “zoals het gebrek aan water om te drinken en om handen te wassen.”
Als gevolg van een tekort aan water is het voor meisjes ook steeds moeilijker om met hun menstruatie om te gaan en om hun persoonlijke hygiëne goed bij te houden. “Veel meisjes kunnen zich vanwege het watertekort niet wassen voordat ze naar school gaan. Op school is de situatie hetzelfde. Daar is ook geen water om te drinken of om onze handen te wassen. Toiletten hebben ook geen water. Ze worden hierdoor erg vies en zijn een bron van ziektes. De situatie is steeds levensbedreigender, dus er moet iets gebeuren”, zegt Jenitor.
De situatie is steeds levensbedreigender, dus er moet iets gebeuren.
Dit doet Plan International
Plan International werkt in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan het vergroten van het bewustzijn over klimaatverandering bij kinderen en volwassenen. Jonge campagnevoerders die hun stem over klimaatverandering willen laten horen, worden door ons ondersteund. We verbeteren daarnaast de landbouw, door op scholen bijvoorbeeld groentetuinen te planten met klimaatbestendige zaden. Hierdoor zijn de gewassen beter bestendigd tegen klimaatverandering. Aan meisjes en jonge vrouwen in rampgebieden delen we verzorgingskits uit voor hun menstruatie, zodat ze daar hygiënisch mee om kunnen gaan en gezondheidsproblemen worden voorkomen. Plan International zorgt ook voor versnelde onderwijsprogramma’s voor meisjes en jonge vrouwen die hun schoolperiode hebben moeten missen.
Kom in actie
Door de extreme droogte krijgen meisjes en jonge vrouwen in Kenia steeds meer zorgen. Ze krijgen de kans niet om zich veilig te voelen en zich te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in projecten om een klimaatbestendige omgeving te creëren. Meisjes zouden niet moeten trouwen om een goede toekomst te krijgen. Ze zouden niet moeten zoeken naar water als vervanging van school. Ze zouden geen seks moeten hebben in ruil voor eten. Jenitor hoopt dat het lukt om de droogte aan te pakken en zegt: “Ik vraag de overheid en andere partners om meisjes te helpen in deze moeilijke tijd. We hebben water, eten, kleding en producten voor onze menstruatie nodig.”