Deze vaders staan pal achter hun dochters

Voor een beter leven voor meisjes is de betrokkenheid en steun van mannen en jongens onmisbaar. Ontmoet vijf trotse vaders die opkomen voor de rechten van hun dochters. Vaders die niet alleen hun eigen meisjes toekomstperspectief bieden, ze inspireren ook andere mannen om het verschil te maken voor hún dochters.

Deze vader vecht tegen meisjesbesnijdenis in Ethiopië

Kebebe, schooldirecteur op een basisschool in Ethiopië, ontdekte waarom steeds meer meisjes niet meer naar school kwamen: ze waren besneden. Niet alleen worden meisjes na hun besnijdenis meestal snel uitgehuwelijkt, ook de lichamelijke gevolgen zijn vaak zeer ernstig. Met steun van Plan International strijdt Kebebe nu in zijn eigen gemeenschap tegen genitale verminking. Hij maakt zijn leerlingen, meisjes én jongens, bewust van de gevaren. “Ik heb op school een club voor onbesneden meisjes opgezet”, vertelt hij. “Ook veel jongens doen mee. De clubleden discussiëren over besnijdenis, maar ook over kindhuwelijken en andere schadelijke tradities. En daar vertellen ze thuis ook over.” Kebebe is zelf vader. “Mijn dochter van negen zal echt nooit besneden worden”, bezweert hij stellig. “Haar doel is juist om voorzitter te worden van de club voor onbesneden meisjes.”

Lees meer in ons Dossier Meisjesbesnijdenis

Deze vaders staan pal achter hun dochters

Deze vader strijdt tegen kindhuwelijken in Bangladesh

Nazir uit Bangladesh was zeventien toen hij gedwongen moest stoppen met school. Zijn ouders hadden besloten dat hij maar moest trouwen met de veertienjarige Sharina. Jaarlijks overkomt dit meer dan 700 miljoen meisjes, maar ook ruim 150 miljoen jongens worden gedwongen te trouwen. Kindhuwelijken vernietigen toekomstdromen.

Inmiddels hebben Nazir en Sharina een dochtertje, Tonni. Allebei weten ze heel zeker: Tonni zal wél haar school afmaken. Zo hopen ze de traditie van kindhuwelijken te doorbreken, want meisjes die naar school gaan, hebben minder kans om kindbruid te worden. Samen met Plan International strijden Nazir en Sharina tegen kindhuwelijken. “Wij hebben afgesproken dat we nooit de fouten van onze ouders zullen maken”, zegt Nazir. “Ik droom ervan dat Tonni arts wordt.”

Lees meer in ons Dossier Kindhuwelijken

Deze vaders staan pal achter hun dochters

Deze vader doorbreekt taboes rond menstruatie in Uganda

Op een gewone schooldag werd Williams dochter Agnes uit Uganda voor het eerst ongesteld. De schrik was groot. Ze ging meteen naar huis, want ze had geen idee wat er met haar aan de hand was. Wat Agnes overkwam, gebeurt talloze meisjes over de hele wereld. Door culturele taboes, gebrek aan kennis en het ontbreken van maandverband is de menstruatie een stressvolle, verwarrende periode. Naar school gaan is er meestal niet bij. William besloot om, ondanks de hoge kosten, herbruikbaar maandverband aan te schaffen voor zijn vijf dochters én zijn nichtjes. “In Uganda praten vaders en dochters niet over deze zaken”, vertelt hij. “Als man denk ik er ook niet zo snel aan. Maar wasbaar maandverband leek me gewoon een goed idee. Nu hoeft ze geen schooldag meer te missen. Met het oog op haar toekomst vind ik dat ongelooflijk belangrijk.”

Deze vaders staan pal achter hun dochters

Deze vader zet zich in voor gelijke onderwijskansen in Guatemala

Toen Alvaro’s dochtertje Naydelin begon te kruipen, ontdekte hij dat ze problemen had met haar benen. Vanuit hun afgelegen dorp in Guatemala was de reis naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te lang en te duur. Naydelin is nu ouder en kan niet goed lopen. Door haar handicap is het lastig om naar school te gaan. Toch is Alvaro vastbesloten: zijn dochter zal dezelfde opleiding krijgen als andere kinderen. Hij maakte zelfs speciale schoenen voor haar, waarmee ze makkelijker loopt. “Er zijn kinderen met een handicap die uit schaamte niet naar school gaan. Maar niets is onmogelijk, daarvan ben ik overtuigd.” Met hulp van Plan International heeft Alvaro Naydelin’s opleiding én toekomst veilig gesteld. Onlangs startte Plan International in zijn dorp een project voor kinderen met een handicap. Deze kinderen worden ondersteund door gezinnen, de school en de gemeenschap. Ook zij kunnen nu naar school. En Naydelin? Zij is nu een gelukkig schoolmeisje.

Lees hier hoe onderwijs levens verbetert

Deze vaders staan pal achter hun dochters

Deze vader staat voor economische onafhankelijkheid van meisjes in India

De straatarme Vijay woont in een sloppenwijk in Delhi met zijn vrouw en twee dochters. Hij heeft nooit de kans gekregen om naar school te gaan. “Dat heb ik mijn hele leven betreurd.” Zijn dochter Komal wil hij de kansen bieden die hij zelf niet had. Vijay weerstaat koppig de druk van zijn familie, die vindt dat Komal moet trouwen. “Ik wil dat ze succesvol is”, zegt haar vader. Gelukkig kon Plan International hen helpen met het jongerenwerkgelegenheidsproject Saksham. Dit project biedt onderwijs en vakopleidingen aan jongeren uit achterstandsbuurten van de Indiase hoofdstad. Komal kreeg een training en verdient nu haar eigen geld. Ze heeft een vaste baan in een fastfoodrestaurant en blaakt van zelfvertrouwen. Vijay is zo trots op Komal. “Ik sta helemaal achter haar. Ik ben zo blij dat ze een vast salaris krijgt en verder gaat met haar opleiding. Want wat anderen ook zeggen: ik weet dat ze het kan.”

Deze vaders staan pal achter hun dochters

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau