Deze lokale leiders zetten zich in voor verandering
Uitgehuwelijkt, besneden of gediscrimineerd. Dagelijks worden meisjes het slachtoffer van schadelijke gewoontes en praktijken. Gelukkig zetten steeds meer lokale leiders zich in om hier een einde aan te maken en meisjes gelijke kansen en rechten te geven.
Om diepgewortelde normen te doorbreken, is het vertrouwen en de hulp van lokale leiders zoals imams en chiefs, hard nodig. Waar zij voor staan, is namelijk van grote invloed op de community. Pas als lokale leiders geloven dat verandering een verbetering is, zullen meisjes eerlijke kansen krijgen. Laat je inspireren door de verhalen van drie lokale leiders die zich inzetten voor de meiden in hun community.
Bangladesh: imam Shamsur voorkomt kindhuwelijken
Shamsur Alam (49) is al ruim 23 jaar imam en heeft zo’n honderd huwelijken voltrokken. Sinds kort is hij zich bewust van de gevaren van een kindhuwelijk en zet hij zich in om deze te stoppen.
“Sinds ik heb deelgenomen aan de training over kindhuwelijken, realiseer ik mij dat kindhuwelijken vreselijke gevolgen kunnen hebben voor jonge meisjes”, vertelt Shamsur. “Ik heb geleerd een kind geen kind moet krijgen, omdat haar lichaam daar nog lang niet klaar voor is. Daarnaast weet ik door de training welke wetten en regels er in Bangladesh bestaan tegen kindhuwelijken.” Shamsur is nu lid van een regionaal comité van 42 imams. “We praten met mensen uit de communities en vertellen over de gevaren van kindhuwelijken. Ik doe dit ook in de moskee.”
Een app tegen kindhuwelijken
Ook maakt Shamsur gebruik van de app die Plan International in samenwerking met de overheid van Bangladesh heeft ontwikkeld. “De app is heel effectief en gemakkelijk te gebruiken. Zo heb ik al twee kindhuwelijken weten te voorkomen.” Met de app kan Shamsur via een persoonsnummer gegevens uit de centrale database inzien, inclusief de leeftijd van de personen die willen trouwen. Er komt direct een ‘go’ of ‘no go’ voor het huwelijk in beeld. “Ik geloof dat deze app ons kan helpen. Meisjes stappen nu naar school, in plaats van in een huwelijk.”
Lees ook: Vier Afrikaanse mannen strijden voor meisjesrechten
Oost-Timor: dorpsleider Juliana inspireert meisjes en vrouwen
Juliana (32) is nu ruim een jaar dorpsleider. Dat het gebruikelijker is dat mannen deze positie hebben, vindt Juliana ouderwets. “In onze maatschappij hebben vrouwen nog steeds niet dezelfde rechten als mannen. Mannen hebben hogere functies. Deze discriminerende gewoonte komt van onze voorouders en bepaalt nog steeds veel.”
En daar moet een einde aan komen volgens Juliana: “Wij hebben als meisjes en vrouwen de kracht om te leiden. Mannen en vrouwen moeten dezelfde rechten hebben. Meisjes moeten de mogelijkheden en kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen en zo later via politiek of economie ons land vooruit te helpen.”
Een sterk rolmodel
Juliana’s leiderschap inspireert veel meiden en vrouwen om hun eigen beslissingen te nemen, voor zichzelf op te komen en actief te zijn in hun eigen omgeving. Steeds meer meiden en vrouwen nemen actief deel aan bijeenkomsten en denken mee over kwesties die bij hen spelen. Ook Chimran (22) voelt zich aangemoedigd door de aanwezigheid van een vrouwelijke dorpsleider. “Sinds Juliana is verkozen tot dorpsleider, voelen mijn vriendinnen en ik ons zelfverzekerder. We durven te praten over onze problemen en zorgen. Juliana komt op voor vrouwen.”
Chimran neemt momenteel deel aan een project van Plan. Ze geeft voorlichting over hoe je kindhuwelijken en tienerzwangerschappen kunt voorkomen. “Waar mijn leven mij ook brengt, met een rolmodel als Juliana zal ik altijd genoeg zelfvertrouwen hebben om voor mezelf op te komen en mijn eigen beslissingen te nemen.”
Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Guinee: hoe de imam helpt meisjesbesnijdenis uit te bannen
In dit dorp in Guinee Forestière wordt vandaag gedanst en gezongen. Het is een prachtige dag; eentje die niet snel vergeten zal worden. Want na drie jaar hard werken, is er hier een einde gemaakt aan meisjesbesnijdenis.
Veel overgangsrituelen die de meisjes voorbereiden op een volwassen leven blijven bestaan. Een week lang gaan ze het bos in. Hier leren ze over hun eeuwenoude praktijken; ze dansen, zingen en voeren riten uit. Bovendien leren ze koken en weven en krijgen ze les over persoonlijke hygiëne. Maar sinds kort is er één ding veranderd: de meisjes keren onbesneden weer terug uit het bos.
Er gingen lange discussies aan deze verandering vooraf, waarbij de imam een belangrijke rol speelde. Hij was betrokken bij de gesprekken die in de community gevoerd werden en overtuigde bewoners ervan dat meisjesbesnijdenis afgeschaft moest worden. Als religieuze leider kon hij hen het inzicht geven dat meisjesbesnijdenis vanuit het geloof niet gevraagd wordt en het hier dus gaat om een schadelijke praktijk. Zijn invloed hielp, want in dit deel van Guinee is er een einde gekomen aan meisjesbesnijdenis!
Lees ook: Imam Nega overtuigt mannen en vrouwen te stoppen met besnijdenis
Het werk van Plan International
Lokale leiders spelen een cruciale rol bij het doorbreken van schadelijke praktijken. Alleen door met hen samen te werken, is er verandering mogelijk. Plan gaat in gesprek met (religieuze) leiders en geeft hen trainingen over de rechten van meisjes en de negatieve gevolgen van gebruiken als meisjesbenijdenis en kindhuwelijken.