De zeepmakende moeders uit Guéckedou
“We kwamen erachter dat onze kinderen vaak ziek waren door slechte hygiëne”, vertelt de 30-jarige Pauline. Ze is voorzitter van een groep vrouwen in haar community in Guéckedou, in het zuiden van Guinee. De oplossing: zelf zeep maken.
De herinnering aan de ebola-epidemie in 2014 ligt nog vers in het geheugen. De zeldzame, ernstige, infectieziekte veroorzaakte veel slachtoffers en er overleden meer dan 3500 mensen in Guinee aan. Toen Plan International een nieuw project voorstelde dat een inkomen zou opleveren én zou bijdragen aan een schone en veiligere omgeving op hun lokale school, wilden Pauline en haar vriendinnen dan ook graag meedoen.
Zeep voor kinderen
Pauline en 20 andere leden van haar spaargroep kregen een training over zeepproductie, ook bekend als ‘verzeping’. Een deel van de zeep verkopen ze en de rest gaat naar de school van hun kinderen.
Dankzij onze zeepmakerij is het schoolgeld van onze kinderen geen probleem meer én zijn de kinderen gezond.
“We maken de zeep één keer per week en verdelen de stukken die bestemd zijn voor de verkoop en voor de school. Nu kunnen de kinderen elke keer na het toiletbezoek hun handen wassen met zeep die door hun moeder is gemaakt! Ook delen we aan het begin van elk schooljaar handwaspakketten uit en zorgen we ervoor dat er voldoende water is”, legt Pauline uit.
Goede hygiëne
Het bevorderen van goede hygiëne op scholen is belangrijk, omdat jonge kinderen extra vatbaar zijn voor ziekten die zich snel onder de leerlingen kunnen verspreiden. Scholen, ouders en onderwijspersoneel spelen allemaal een belangrijke rol bij het stimuleren van goed hygiënisch gedrag bij kinderen en jongeren.
“Elke week maken we het schoolplein en de klaslokalen schoon, omdat we een gezonde en veilige schoolomgeving willen voor onze kinderen. Je kunt niet altijd afwachten tot de overheid of anderen iets doen”, aldus Pauline.
Financieel onafhankelijk
“Voor ons is onderwijs de basis van ontwikkeling. Omdat we allemaal moeders zijn, is onze eerste prioriteit dan ook de opleiding van onze kinderen. Dankzij de inkomsten uit onze zeepmakerij is het schoolgeld van onze kinderen geen probleem meer en wordt er tegelijkertijd voor de gezondheid van onze kinderen gezorgd. We zijn financieel onafhankelijk”, vertelt Pauline.
Lees hier meer over de ebola uitbraak in West-AfrikaDe werkgroep zorgt inmiddels voor goede resultaten in hun community. De leden leren nu ook andere vrouwen uit omliggende dorpen hoe ze soortgelijke initiatieven in hun community kunnen starten.
Voorbeeld voor andere vrouwen
“We willen doorgaan met het maken van zeep. Ons doel is om alle vrouwen uit onze community hiermee te inspireren. Elke donderdag ontvangen we een tiental vrouwen uit omliggende dorpen. We leren ze hoe ze zeep kunnen maken en hoe ze andere activiteiten kunnen uitvoeren waarmee ze geld kunnen verdienen. We hopen dat onze school als voorbeeld dient op het gebied van hygiëne”, vertelt Pauline trots.
Dit doet Plan
Het wassen van je handen is erg belangrijk om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Niet alleen bij ebola, maar bijvoorbeeld ook bij het coronavirus (COVID-19), dat momenteel wereldwijd heerst.
Water, sanitatie en hygiëne zijn dan ook van levensbelang en bepalen de toekomstkansen van kinderen.Plan pakt drinkwaterproblematiek, slechte hygiëne en gebrek aan sanitaire voorzieningen in samenhang en aan de basis aan. Plan gaat daarbij uit van de behoeften en de kracht van de betrokken kinderen en families en ondersteunt lokale gemeenschappen om zelf hun toegang tot drinkwater, toiletten en hygiëne duurzaam te verbeteren. Plan werkt hierbij nauw samen met de lokale en nationale overheid en leert de overheid hoe zij samen met de lokale bevolking de WASH-situatie kunnen verbeteren.