Cephas komt op voor zijn zusjes
De dertienjarige Cephas dacht altijd dat menstruatie vies is en dat hij meisjes die ongesteld zijn moet vermijden. Maar sinds hij deelneemt aan de gezondheidsclub op school, opgezet door Plan International, leert hij dat zijn ideeën niet kloppen. Nu zet hij zich in voor de rechten van meisjes en helpt hij om de fabels over menstruatie te ontkrachten.
Cephas en zijn vrienden plaagden vroeger meisjes in de klas die ongesteld waren. Hij wist niet beter. Thuis bij zijn ouders en drie zussen, in de Ghanese regio Volta, zag hij van jongs af aan hoe zijn zussen gedwongen werden om apart van het gezin te leven als ze ongesteld waren. Op school begon Cephas voor de zekerheid maar alle meisjes te ontwijken, omdat hij natuurlijk niet kon zien wie er op dat moment ongesteld was.
Lees hier meer over de fabels rondom ongesteldheidDe gezondheidsclub ontrafelt alle fabels
Plan International heeft een gezondheidsproject opgezet bij Cephas op school, om het onderwerp menstruatie bespreekbaar te maken voor kinderen. Meisjes ervaren stigma en schaamte door de fabels rondom menstruatie, waardoor ze vaak niet naar school gaan als ze ongesteld zijn. In het ergste geval stoppen ze zelfs helemaal met school. Via de gezondheidsclub leert Cephas dat zijn ideeën over menstruatie helemaal niet kloppen. Hij is inmiddels al twee jaar lid van de club en doet zijn best om de fabels die in zijn dorp worden verteld de wereld uit te helpen. Op school helpt hij onder andere door maandverband uit te delen.
Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!Menstruatie is doodnormaal
Cephas vertelt over de ongelijke behandeling die hij dagelijks ziet: “Er zijn veel mythes over menstruatie hier. Dat is vooral te merken aan hoe vrouwen en meisjes worden behandeld. Als meisjes ongesteld zijn, dan worden ze van hun familie gescheiden en als buitenstaanders behandeld. Ze mogen niet koken of iets aanraken dat van het gezin is, omdat ze ‘onrein’ zijn.”
Ik voel me schuldig over hoe ik mijn zussen heb behandeld
“Mijn doel is om ervoor te zorgen dat de jongens en mannen hier menstruatie gaan zien als een natuurlijk proces in het leven van de vrouw. Het is niet gek of vies. Nu ik zoveel heb geleerd bij de gezondheidsclub voel ik me schuldig over hoe ik mijn zussen heb behandeld”, geeft Cephas toe. Zijn grootste prestatie tot nu toe is dat hij zijn vader heeft overtuigd dat de fabels niet kloppen. “Mijn zussen kunnen nu gewoon in ons huis slapen als ze ongesteld zijn. Vader begrijpt dat er niks kwaads zal gebeuren als ze onderdeel blijven van het gezin tijdens hun menstruatie.”