Bidibidi’s Got Talent!

Je kunt de muziek uit het jongerencentrum in het Ugandese vluchtelingenkamp Bidibidi al van ver horen. Jongeren zijn er druk bezig om hun dans- en zangkunsten te oefenen. Er hangt een opgewonden sfeer want binnenkort mogen ze laten zien wat ze kunnen tijdens de talentenjacht Bidibidi’s Got Talent.

De talentenjacht, die jaarlijks wordt georganiseerd door een steungroep van Plan International, biedt de jongeren afleiding van de spanningen die vaak in het dichtbevolkte kamp hangen. Sophia (19) en Bosco (23), twee jongeren die zich hebben aangesloten bij de groep, zijn de oorlog in Zuid-Sudan ontvlucht en zo in Bidibidi terechtgekomen. “Naast activiteiten zoals de talentenjacht, leren we hoe we problemen en conflicten kunnen oplossen. Ook leren we het belang van gelijke rechten voor meisjes en jongens”, vertelt Sophia.

Bosco kijkt naar Sophia in kamp Bidibidi.

‘Champions of change’

“Vooral de rivaliteit tussen de verschillende stammen die in het kamp terecht waren gekomen vormde een groot probleem”, legt Sophia uit. “In de supportgroep leerden we hoe we op een vreedzame manier zij aan zij kunnen leven en zelfs vrienden konden maken met andere stammen.”

Ook Bosco is enthousiast over de supportgroep: “We hebben onze eigen slogan: Champions of change. We voelen dat we met elkaar verbonden zijn op een bijzondere manier en dat we echt een verschil kunnen maken!” zegt hij trots. “Ik denk dat de mensen in het kamp echt waarderen wat we doen.”

We kunnen echt een verschil maken

Bidibidi

Bidibidi, in het noorden van Uganda, is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Ruim 250.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan wonen hier, waarvan meer dan de helft kinderen en jongeren zijn. Het leven in het kamp is moeilijk. Er is een continu gebrek aan voedsel, schoon water, gezondheidszorg en onderwijs. Niemand weet wanneer het conflict in Zuid-Sudan zal eindigen, wat het moeilijk maakt voor de jonge generatie om een goede toekomst voor zich te zien.

Lees ook: Gevlucht uit Zuid-Sudan: het leven in een vluchtelingenkamp in Ethiopië

Seksueel geweld

Fysiek en seksueel geweld komt veel voor in het kamp. De slachtoffers zijn vaak kinderen en jonge vrouwen. “Het is makkelijker voor jongeren om andere jongeren aan te spreken”, vertelt Sophia. “Als we horen dat iemand is verkracht in het kamp, volgen we bepaalde stappen. We rapporteren de verkrachting eerst aan onze Plan International-mentor. Daarna zorgen we dat het slachtoffer medische hulp krijgt, zoals hiv-medicijnen en zwangerschapspreventie. Ten slotte doen we aangifte bij de politie.”

“Mensen houden van theater”

“We helpen ook degenen die weinig weten over bijvoorbeeld kindhuwelijken of menstruatie”, vertelt Sophia verder. “Sommige ouders vertellen hun kinderen niets over dat soort dingen. We leren jongeren het belang van trouwen op een geschikte leeftijd en het kiezen van de juiste persoon. Het belangrijkste is dat we onze school afmaken. We laten ook aan meisjes zien hoe ze hun eigen maandverband kunnen maken.”

Het belangrijkste is dat we school afmaken

“Zelfs als jongen kun je maandverband maken als je de juiste materialen hebt,” voegt Bosco toe. “We gebruiken op scholen vaak drama als middel om voorlichting te geven over deze onderwerpen. Mensen houden van theater, dus zo kunnen we ze effectief aanspreken.”

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Bidibidi’s Got Talent

Binnenkort zal Bidibidi’s Got Talent gehouden worden. Het evenement zorgt voor wat vrolijkheid en positieve energie in het vluchtelingenkamp. “Er zijn veel getalenteerde zangers, dansers en acteurs in onze groep”, vertelt Bosco. “Mijn eigen doel is om acteur te worden. Ik houd van toneelspelen en ben lid van een toneelgroep. Mijn grootste droom is om in een film te spelen.”

Sophia heeft andere dromen. Ze wilt graag iets doen waarbij ze iets voor andere mensen kan betekenen. “Ik wil graag verpleegkundige worden in de toekomst, zodat ik meisjes kan helpen een beter leven te krijgen. Ik wil echt een verschil maken. Een andere droom van mij is om lid van het parlement te worden”, vertelt ze.

Wat doet Plan?

Plannen zoals studeren en andere manieren om te werken aan de toekomst, staan in het kamp in de pauzestand. De supportgroep van Plan International leert de jongeren over wat hun rechten zijn, hoe ze problemen kunnen oplossen en de vrede kunnen bewaren. Ze krijgen ook de kans om hun talenten te ontwikkelen op het gebied van muziek, theater, dans en sport. Zo blijven we de jongeren in het vluchtelingkamp perspectief geven op de toekomst!

Samen bouwen we aan een betere toekomst.

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau