Betere wetten om meisjes in Guinee te beschermen dankzij Girls’ Forum!
Spijkers met koppen slaan in de strijd voor de rechten van meisjes. Dat is het doel van het Guineese Girls’ Forum, waarvan in februari 2021 de eerste succesvolle editie is gehouden. Plan International en de Guineese Girl Leaders Club brachten bij deze bijeenkomst alle betrokkenen in de strijd tegen gendergelijkheid bij elkaar, om te praten over vrouwenrechten in Guinee.
Voor organisaties die vechten voor de rechten van meisjes en vrouwen in Guinee is het moeilijk om een gezamenlijk doel te bereiken. Mogelijkheden om een overkoepelend gesprek aan te gaan over meisjes- en vrouwenrechten zijn beperkt en dat maakt het lastig om vooruitgang te boeken
De Girl Leaders Club ziet dit probleem ook en organiseerde daarom in samenwerking met Plan International het Guineese Girls’ Forum. De eerste editie in februari 2021 duurde twee dagen, waarin paneldiscussies en interactieve debatten werden gevoerd. Het hoofdthema was ‘geweld tegen meisjes’, met de nadruk op meisjesbesnijdenis.
Geweld tegen meisjes
Kadiatou, secretaris van de Guineese Girl Leaders Club, benadrukt de ernstige situatie voor meisjes in Guinee. “In 2020 alleen al hebben we meer dan 600 gevallen van fysiek geweld tegen meisjes en vrouwen behandeld. Dat zijn er twee per dag! Bij zeven van de tien gevallen was er sprake van seksueel geweld. De slachtoffers waren kinderen tussen de drie en tien jaar.”
“We hebben ons uitgesproken tegen geweld tegen vrouwen in de media, op de markt en op scholen, maar er verandert niets. Daarom hebben we besloten alle personen bijeen te brengen die betrokken zijn bij de strijd tegen geweld. We willen vooral de ministeries, nationale en internationale instellingen, maatschappelijke organisaties, religieuze leiders, influencers en activisten betrekken in een constructief debat over geweld tegen vrouwen, zodat we samen naar oplossingen kunnen zoeken”, vertelt Kadiatou.
Meisjesbesnijdenis
Tijdens het Forum werden er ook aangrijpende toespraken gehouden door meisjes die geweld hebben meegemaakt. Een van die meisjes is Nakoni, die een verschrikkelijke meisjesbesnijdenis moest ondergaan toen ze nog jong was. Het besnijden van meisjes is sinds 2000 officieel verboden in Guinee, maar toch wordt 97 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar besneden (UNFPA, 2020).
Een besnijdenis is ook mentaal zwaar. Waarom ben ik niet als andere vrouwen? Waarom is mij dit aangedaan?
“Ik werd onderworpen aan infibulatie, een type besnijdenis waarbij de overgebleven delen aan elkaar worden genaaid, met als doel dat ik geen seks kan hebben voor het huwelijk. Ik heb er nog steeds veel last van, bij menstruatie wordt de normale stroom van bloed tegengehouden. Een besnijdenis is ook mentaal zwaar. Waarom ben ik niet als andere vrouwen? Waarom is mij dit aangedaan? Dit zijn de vragen die ik mezelf vaak stel”, vertelt Nakoni.
Lees hier meer over meisjesbesnijdenis en waar het voorkomt
Betere wetgeving en handhaving
Tijdens het forum is er een lijst opgesteld met sterke aanbevelingen voor de overheid van Guinee en technische en financiële partners. De reacties zijn positief. De minister van Justitie, Maitre Mory Doumbouya, was ontroerd door de krachtige toespraken van de meisjes tijdens het forum. Hij zei toe dat de huidige wetten met betrekking tot geweld tegen meisjes en vrouwen strenger zullen worden nageleefd. Ook moeten bepaalde formuleringen in de wet, die voorheen in het voordeel werkten van mishandelaars, opnieuw beoordeeld worden. Dubbelzinnige of vrijblijvende wetten maken het moeilijker om misdadigers aansprakelijk te stellen voor hun daden. Het is goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed.
“Namens de overheid zeg ik hier toe dat de veranderingen aan ons rechtelijk systeem betreffende het respecteren van vrouwenrechten in de Republiek van Guinee in de praktijk worden uitgevoerd. In de komende dagen zal ik alle rechtbanken van het land aansturen om verdachten van geweld tegen vrouwen te straffen volgens de wet. We staan open voor andere voorstellen voor noodzakelijke veranderingen in de wetgeving, om te zorgen dat alle vormen van geweld tegen meisjes en vrouwen in Guinee stoppen”, aldus Doumbouya.
Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!Een goed begin
De Guineese Girl Leaders Club hoopt dat het succes van het Forum het begin is van een grotere vooruitgang in de strijd. Voor Nakoni houdt hier zeker niet op: “De argumenten die onze ouders gebruiken om de situatie te behouden zoals die vroeger was gaan niet meer op. We moeten doorgaan om het bewustzijn over meisjesrechten te vergroten. Ooit zullen we deze strijd winnen”.