Nalatenschap: deze sponsors regelden het
Kijkt u op tegen het opstellen van een testament? Uw nalatenschap regelen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze 4 sponsors hebben Plan International opgenomen in hun testament of zijn dat van plan. Wat zijn hun ervaringen en overwegingen?
Marieke en Bert hoeven geen dikke Mercedes
Marieke en Bert zijn kindsponsors van het eerste uur. Al bijna 50 jaar ondersteunen ze 2 kinderen. Bert: “We vonden dat we genoeg verdienden en dat er wel wat af kon.”
Naast 2 kinderen steunen Marieke en Bert nu ook een jongere in Ecuador, via het Scholarship-programma van Plan International: “We hebben een eigen kwekerij gehad en die later verkocht. Dan is de vraag, wat doe je met dat geld? We hoeven geen Rolex, geen dikke Mercedes, dus laten we maar wat weggeven.”
Ze wisten al vroeg hoe ze hun nalatenschap wilden regelen. Bert: “Wij hebben geen kinderen en dus geen directe erfgenamen. We hebben in ons testament zes goede doelen benoemd, waaronder Plan International.” Die keuze was voor hen heel logisch: “Het is een doel dat ons erg aanspreekt. Daar komt bij dat we het belangrijk vinden dat organisaties geen geld over de balk smijten, dat er zo min mogelijk aan de strijkstok blijft hangen. Dat vinden we altijd goed aan Plan International, we krijgen altijd een heel duidelijk overzicht van wat er met het geld gebeurt”, zegt Marieke. “En wat we ook goed vinden, is dat Plan International werkt met mensen uit het land zelf, zodat die het ook beter krijgen.”
Een testament is persoonlijk, maar Marieke en Bert kijken er vooral nuchter naar: “De situatie kan voor iedereen totaal anders zijn. Waarom doe je het wel of waarom doe je het niet? Voor ons is het nalaten aan goede doelen een heel pragmatische overweging.“
Caroline doneert het liefst aan één doel
“Ik steun Plan International via een notariële schenking. Het belastingvoordeel is handig. Ik geef liever goed aan één goed doel dan een beetje aan veel verschillende goede doelen. In 2008 heb ik gekeken: wat vind ik nou echt belangrijk? Toen is Plan International overgebleven.”
Toen Caroline klein was, sponsorden haar ouders al een meisjes uit Indonesië. “In ons gezin was alles mogelijk. Een kind dat in een ander gezin is geboren en minder kansen heeft, konden wij met onze steun toch net dat zetje geven om wel naar school te gaan.” Later, toen haar oudste dochter werd geboren, startte Caroline zelf met het sponsoren van een kind. Deze familietraditie zal zeker, denkt Caroline, door haar dochters worden voortgezet. “Als ouder geef je mee dat je op deze manier iets voor een ander kan doen. Als mijn kinderen uiteindelijk de financiële middelen hebben, dan komt het sponsoren van een kind vanzelf.”
“Mijn kinderen zullen er ook niet van opkijken als er van mijn nalatenschap een deel naar Plan International gaat. Ons oude testament dat we maakten voor de voogdij, moeten we weer eens onder de loep nemen. Gelukkig kun je wel online een testament maken, dat scheelt tijd en geld.”
Bert houdt van een goede voorbereiding
“Mijn testament, daar is goed over nagedacht. Ik ben van de voorbereiding en als je dan ziet dat het goed uitpakt is dat mooi”. Goede voorbereiding doe je niet alleen voor jezelf, vertelt Bert: “Regel je testament nu, want nu kun je met een lach dingen bespreken. Als het er later op aankomt dan is de tijd om erover na te denken er niet. ”
Bert is al vanaf zijn 28ste kindsponsor en heeft Plan International daarom ook in zijn testament opgenomen: “Als ik aan iets begin, dan maak ik het ook af. Daarom heb ik met mijn testament geregeld dat de kinderen tot en met hun 18e in het sponsorprogramma kunnen blijven.”
Volgens Bert is het regelen van testament niet moeilijk: “Er even goed over nadenken, een gesprek met de notaris en dan is het geregeld. Een informatief gesprek met een jurist is belangrijk, zodat ze weten: waar draait het om bij deze persoon? Wat is de kern? Voor de mensen die van je houden is het testament een warme deken, je fluistert ze in hoe jij het gewild had en geeft zo nog een stukje van jezelf mee aan je nabestaanden.”