Betere hygiëne in Oost-Afrika

Feiten over hygiëne

  • Wereldwijd sterven elk jaar meer dan twee miljoen kinderen aan diarree, veroorzaakt door slechte hygiëne, het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen en veilig drinkwater.
  • In grote delen van Afrika zijn er nauwelijks wc’s. Mensen doen hun behoeften buiten wat gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee brengt.

Community Led Total Sanitation

Community Led Total Sanitation (door de gemeenschap geleide totale sanitatie) is een methode om lokale gemeenschappen te helpen hun sanitaire voorzieningen en daarmee de hygiëne te verbeteren. CLTS moedigt gemeenschappen aan om wc’s te bouwen, ze te gebruiken en handen te wassen na ieder wc-bezoek. Want zelfs als nog maar een paar mensen hun behoeften buiten doen, vergroot dat de kans op ziektes voor iedereen. Plan voert het CLTS-programma uit in Sierra Leone, Ethiopië, Uganda, Kenia, Zambia, Malawi, Ghana en Niger.

CLTS mobiliseert een gemeenschap om samen te veranderen. CLTS richt zich vooral op bewustwording en gedragsverandering, en dus niet alleen op het bouwen van wc’s. Wc’s kunnen weer stuk gaan, maar bewustzijn over het belang van goede hygiëne zorgt voor blijvende verandering. CLTS werkt in ieder land anders. In Ethiopië zijn scholen de grote aanjagers van het programma. Leerkrachten vertellen hun leerlingen over het belang van hygiëne en goede sanitaire voorzieningen. In Uganda zijn het dorpsgezondheidsteams die de gemeenschap van informatie voorzien. Dorpen waar iedereen de wc gebruikt en niemand zijn behoeften meer buiten doet, krijgen feestelijk een 100% ODF-certificaat (Open Defecation Free) uitgereikt van de lokale overheid.

Doel van het project

  • Verbeteren van sanitaire voorzieningen op het platteland, in stedelijke gemeenschappen en op scholen in Afrika.
  • Zuigelingen- en kindersterfte terugdringen en de levensomstandigheden in plattelandsgemeenschappen verbeteren door het gezamenlijk aanpakken van de sanitaire voorzieningen.
  • Dat 1.200.000 mensen in Ethiopië, waarvan 293.760 meisjes en vrouwen jonger dan 25 jaar, aan het eind van het project kennis van hygiëne en toegang tot wc’s en faciliteiten om handen te wassen hebben.
  • Dat 115.400 mensen in Uganda, waarvan 27.696 meisjes en jonge vrouwen jonger dan 25 jaar, aan het eind van het project kennis van hygiëne en toegang tot wc’s en faciliteiten om handen te wassen hebben.

Stand van zaken

  • Per juni 2013 hebben 833.700 Ethiopiërs en 68.370 Ugandezen toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen en is hun hygiëne verbeterd.
  • In Ethiopië hebben 152 plattelandsgemeenschappen (kebeles) en 215 scholen het certificaat 100% ODF verkregen.
  • In Uganda hebben 146 gemeenschappen het certificaat 100% ODF verkregen.
  • In Ethiopië zijn 925 CLTS-trainers opgeleid, in Uganda kregen dat 362 leden van dorpsgezondheidsteams en 160 leiders de CLTS-training.