Waarom we mensen in nood contant geld geven

Een van de manieren waarop we mensen in nood ondersteunen is door contant geld te geven. Cash transfers noemen we die. Op die manier kunnen mensen zelf de producten kopen waar ze het meest behoefte aan hebben en stimuleren we de lokale economie.

Steeds vaker zijn cash transfers de beste oplossing om mensen in nood te ondersteunen. Naast de andere noodhulp die we uitvoeren is het geven van contant geld vaak een efficiënte oplossing voor veel problemen. We verstrekken deze cash transfers in de vorm van contant geld, waardebonnen of een bijdrage op een mobiele rekening.

Zes redenen waarom we dat doen.

1. Niet iedereen heeft het hetzelfde probleem
Mensen weten bij een ramp of conflict zelf waar ze het meest behoefte aan hebben. Medicijnen, dakplaten, schoon drinkwater: de behoeftes zijn uiteenlopend. Met contant geld kunnen mensen zelf zorgen voor de producten die ze het meest nodig hebben.

2. Goed voor de lokale economie
Mensen besteden het geld lokaal, waarmee de economie weer op gang wordt gebracht. Als hulporganisaties hulpgoederen uitdelen, komen die vaak uit andere regio’s of zelfs uit het buitenland. Soms kan dat niet anders, als door een ramp of conflict producten niet beschikbaar zijn.

3. Voorkomen van ruilhandel
In chaotische situaties na een ramp komt het vaak voor dat mensen niet de goederen ontvangen die ze nodig hebben. Er kan dan een levendige ruilhandel ontstaan, waardoor de prijzen van bepaalde producten worden opgedreven. Dat is niet efficiënt en zorgt voor meer ongelijkheid.

4. Meer tijd voor andere belangrijke ondersteuning
Als mensen geen cash transfers maar goederen krijgen, moeten die worden ingekocht, vervoerd, opgeslagen en verdeeld. Dat kost veel tijd en mankracht, die we ook aan andere belangrijke dingen kunnen besteden.

5. Keuze voor waardigheid
Als mensen zelf de spullen kunnen kopen die ze nodig hebben, maken ze een eigen keuze en behouden ze hun waardigheid. Een heel verschil met in de rij moeten staan voor hulpgoederen.

6. Geen verspilling
Uit onderzoek blijkt dat mensen het geld gebruiken voor goederen die ze echt nodig hebben. Verspilling van het geld, bijvoorbeeld aan alcohol of sigaretten, komt nagenoeg niet voor.

Cash transfers na een orkaan in Guatemala

Guatemala wordt regelmatig getroffen door orkanen. Huizen worden de wind omver geblazen of door overstromingen onder water gezet. De orkanen Eta en Iota, die eind 2020 over het land trokken, lieten een spoor van vernieling achter.

De 16-jarige Edgar zag het gebeuren: “De stom raasde over en daarna begon het heel hard te regenen, waardoor alles overstroomde. Veel mensen verloren hun huis, hun akkers en andere dingen waar ze hard voor gewerkt hebben.”

Ook de 9-jarige Haydely woont in een dorp dat werd getroffen: “In ons dorp was een aardverschuiving. Ik moest met mijn broers, zusjes en ouders vluchten uit ons huis. We konden niks meer meenemen en waren heel erg bang. Toen ik achterom keek zag ik dat de aarde ons huis meenam.”

Haydely uit Guatemala raakte haar huis kwijt
Haydely uit Guatemala raakte haar huis kwijt

Plan International kwam direct na de ramp in actie en heeft in de eerste zes maanden na de orkaan bijna 40.000 mensen ondersteund. Voor een deel met cash transfers, die aan 6.500 families zijn verstrekt. Mensen die alles zijn kwijtgeraakt, zoals het gezin van Haydely, kunnen daarmee zelf de spullen kopen die ze het meest nodig hebben. Ook het gezin van de 43-jarige Alfredo, die al zijn bezittingen kwijtraakte door de overstroming, werd ondersteund met contant geld: “Hierdoor konden we mais, bonen en groente kopen en zelfs wat kleren voor onze kinderen.”

Het geld dat de gezinnen ontvingen in Guatemala is besteed aan eten, medicijnen, bouwmaterialen, zaden en het afbetalen van schulden die door de ramp zijn ontstaan. Ook kochten veel ouders kleding, schoenen en schoolmaterialen voor hun kinderen.