Waarom dragen meisjes de zwaarste lasten van de coronacrisis?

Corona is de meest ingrijpende crisis in de recente geschiedenis. In Nederland kijken we weer langzaam vooruit, maar in veel landen zullen de ernstige gevolgen nog jaren merkbaar zijn. In de schaduw van corona vindt een hele andere crisis plaats, die miljoenen meisjes over de hele wereld treft. Waarom zijn juist meisjes slachtoffer van de pandemie? En wat doen we om de situatie beter te maken?

In veel landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn meisjes het kind van de rekening. Jaren hebben wij samen met anderen gestreden voor gelijke rechten voor meisjes en jongens, maar door corona dreigen veel inspanningen verloren te gaan. Door verlies van inkomen en het sluiten van scholen zijn miljoenen meisjes in gevaar. Ze worden uitgehuwelijkt en krijgen te maken met seksuele uitbuiting, mishandeling en uitsluiting.

Kindhuwelijken en corona

Ouders verliezen door de coronacrisis vaak een groot deel van hun inkomen, terwijl de kinderen thuis zitten omdat de scholen gesloten zijn. Een kindhuwelijk zorgt ervoor dat er een mond minder is om te voeden. In tijden van extreme armoede gelden gelijke rechten voor meisjes en jongens niet. De nijpende situatie zet veel ouders ertoe aan om een meisje gedwongen te laten trouwen, vaak met een veel oudere man. Tussen 2020 en 2030 vinden naar schatting 13 miljoen meer kindhuwelijken plaats. Tienerzwangerschappen, huiselijk en seksueel geweld en geen toegang meer tot onderwijs zijn nog maar een paar van de vele gevolgen van kindhuwelijken. (Bron: UNFPA, 2020)

We zijn een kostenpost voor onze families

Lees het hele verhaal

De klokt tikt door. Elke 25 seconden wordt er als gevolg van de pandemie weer een meisje uitgehuwelijkt. Als we niks doen, lopen nog meer meisjes gevaar. Geef ze weer een mooie toekomst!

 


Onderwijs en corona

Het sluiten van de scholen door corona heeft in veel arme landen ernstige gevolgen. Kinderen die thuis zitten moeten meehelpen om geld te verdienen. Thuisonderwijs is vaak geen optie, er zijn geen leermaterialen, computers of internet om op afstand les te kunnen geven. Veel meisjes keren niet terug naar school, terwijl juist onderwijs de kans biedt om de cirkel van armoede en ongelijkheid te doorbreken. Elke dag dat meisjes niet op school zitten lopen ze meer gevaar. De kans om uitgehuwelijkt te worden is drie keer groter dan als meisjes wel onderwijs volgen. Naar verwachting moeten dit jaar 11,2 miljoen meisjes wereldwijd stoppen met school of hebben helemaal geen toegang tot onderwijs. (Bron: Unicef, 2020)

coronacrisis school solar radio

Ik was zo opgelucht dat ik nu geen onderwijs meer hoefde te missen

Lees het hele verhaal

De klokt tikt door. Elke 3 seconden wordt als gevolg van de pandemie weer een meisje de toegang tot onderwijs ontzegd. Als we niks doen, lopen nog meer meisjes gevaar. Geef ze weer een mooie toekomst!

 


Geweld en corona

Meisjes in lockdown zijn niet veilig. Ze krijgen te maken met geweld, uitbuiting, verkrachting, mishandeling en uitsluiting. Meisjes zijn als eerste het slachtoffer van isolatie en oplopende spanningen binnenshuis. Daar komt bij dat het steeds lastiger is om deze meisjes te bereiken en hulp te bieden. Voorlichting om mishandeling te voorkomen is door de coronacrisis bijna niet mogelijk. Veel geweld vindt achter gesloten deuren plaats, maar ook op straat worden meisjes eerder lastig gevallen. Verveling en frustratie zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de toename van geweld tegen meisjes.

Faridah

Mannen bieden meisjes geld aan in ruil voor seks

Lees het hele verhaal

De klokt tikt door. Elke minuut krijgen meer meisjes te maken met geweld. Als we niks doen, lopen nog meer meisjes gevaar. Geef ze weer een toekomst!

 


Dit doet Plan International

We werken hard om kansen op een betere toekomst voor meisjes te creëren. Dat doen we in meer dan vijftig landen, waarin we directe hulp verlenen aan 20 miljoen mensen. Veel daarvan zijn meisjes en jonge vrouwen.

Enkele voorbeelden van wat Plan International doet om meisjes te helpen:

  • We ondersteunen gezinnen met het geven van contant geld, om inkomensverlies op te vangen. Hiermee voorkomen we dat ouders door geldgebrek kinderen uithuwelijken of uitbuiten.
  • We maken thuisonderwijs mogelijk, door bijvoorbeeld radio’s uit te delen aan kinderen in afgelegen gebieden.
  • We proberen meisjes op school te krijgen en te houden, door samen met ouders, leraren en andere betrokken te kijken wat daarvoor nodig is. En vervolgens de benodigde ondersteuning te geven.
  • We trainen hulpmedewerkers om kinderen te beschermen tegen geweld, mishandeling, seksuele uitbuiting en verwaarlozing. We zorgen binnen gemeenschappen voor een aanspreekpunt, waar meisjes ondersteuning kunnen krijgen. En we geven voorlichting, ook op afstand via bijvoorbeeld Whatsapp.
  • We zorgen dat meisjes en jonge vrouwen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Niet alleen met betrekking tot corona, maar ook als er sprake is van bijvoorbeeld seksueel misbruik of vroegtijdige zwangerschap.
  • We werken in bredere zin samen met community’s, overheden en partners om belangrijke onderwerpen, zoals gelijke rechten, een goede hygiëne en toegang tot gezondheidszorg, te bespreken en aan te pakken.

De tijd tikt door

Jij kan de klok stoppen!

Word donateur