Voetballen tegen tienerzwangerschappen

Ook al woont de twaalfjarige Thayssa niet meer in hetzelfde huis als haar vader Heloilson, ze ziet haar grote voorbeeld meerdere malen per dag. Heloilson regelde dat zijn enige kind mee kon doen met de voetbaltrainingen van Plan. Elke vrijdagochtend staat hij langs de zijlijn om zijn dochter op het veld aan te moedigen.

“Thayssa ging van jongs af aan al mee als ik met vrienden ging voetballen”, vertelt de 36-jarige Heloilson Gonzaga Silva. “Ik zag dat ze best wel wat kon met een bal. Daarom meldde ik haar aan voor het voetbalproject van Plan.”

Om de hoek

Toen Thayssa twee jaar oud was, scheidden haar ouders. Moeder vertrok en Thayssa groeide op bij haar vader en oma. Sinds een paar jaar woont haar vader met zijn nieuwe vrouw in een huurhuis in Vila Nova República, een arme wijk in de noordoostelijk gelegen Braziliaanse stad São Luís. Thayssa bleef om de hoek bij haar oma wonen. “Ik mis haar erg, ook al zie ik haar dagelijks”, zegt Heloilson. “Thayssa wilde liever bij oma blijven wonen. Ik loop daarom de deur plat bij mijn dochter of ze komt hier lunchen voordat ze weer naar school gaat.” Sinds Heloilson vanwege hartproblemen arbeidsongeschikt werd verklaard, heeft hij veel tijd voor zijn dochter.

Nukkige puber

Thayssa balanceert als twaalfjarige op het randje tussen kind en puber. Ze wordt nukkig wanneer ze ergens geen zin in heeft. Huishoudelijke taken bestaan uit het opruimen van de vaat en haar eigen kamer, verder brengt ze de tijd door met huiswerk maken, tv-kijken en voetballen. Het weerspiegelt haar zorgeloze jeugd. Ze krijgt de ruimte om werkelijk kind te zijn. “Ik denk altijd aan haar welzijn”, zegt Heloilson. “Zoals nu, ik ben thuisgebleven zodat ik zeker weet dat ze na dit interview op tijd is om de schoolbus te halen.” Zijn bezorgdheid is te verklaren door een groot verlies in het verleden. “Twee jaar voordat Thayssa werd geboren, kregen mijn ex en ik een zoontje. Hij was vier maanden oud toen hij stierf en dat doet nog steeds pijn.”

Meisjes kunnen ook voetballen

Sinds Plan het gemengde voetbalproject Gol pela Paz (Goal voor de vrede) in de wijk Vila Nova República begon, moedigt Heloilson z’n dochter elke vrijdagochtend aan. “Ik heb soms wel last van vooroordelen omdat ik voetbal”, zegt Thayssa. “Sommige kinderen denken dat voetbal alleen voor jongens is. Dan roepen ze me na en dat vind ik niet leuk, want jongens en meisjes kunnen allebei voetballen. Bij de bijeenkomsten van Plan leren we omgaan met die vooroordelen. Daardoor trek ik het me niet zo aan.”

La LeagueJongens en meiden samen

Heloilson vindt het belangrijk dat Thayssa in een gemengd team traint: “Die geest van broederschap is essentieel. Niet de meisjes aan de ene en de jongens aan de andere kant, maar iedereen samen. Dat is leerzaam.” Hij vertelt dat Thayssa onlangs verbaasd opmerkte dat er maar één vrouwelijke burgemeester in heel Brazilië was gekozen. Het is belangrijk dat ze ziet dat het anders kan.” Het is volgens Heloilson niet vanzelfsprekend dat mannen in Brazilië zo denken over de verhouding tussen man en vrouw. “Mijn eigen broer bijvoorbeeld, staat niet eens toe dat zijn vrouw werkt. Daar kan ik echt niet bij.”

Niet te jong moeder

Thayssa wil later het liefst voetballer worden. “Of advocaat, zodat ik mensen kan helpen. Of allebei”, zegt ze als een echte twaalfjarige, die nog niet wordt begrensd door praktische bezwaren. Moeder worden staat nog niet op haar verlanglijstje. “Ik ken wel meisjes die heel jong moeder werden, zoals de vrouw van mijn stiefbroer. Zij is negentien en heeft al een baby. Ik heb ook een nichtje die op haar vijftiende een kind kreeg. Dat vind ik veel te jong.”

Voetballen tegen tienerzwangerschappen

Volgens Thayssa’s vader kunnen de voetbalprojecten van Plan zeker tienerzwangerschappen voorkomen: “Meisjes zijn bezig en komen niet in de verleiding om dingen te doen die ze beter nog niet kunnen doen”. Toch zorgen meisjes volgens hem niet meer dan jongens voor kopzorgen bij hun ouders: “Jongens houden er van om op straat te hangen. Meisjes zijn huiselijker, helemaal als ze zich thuis prettig voelen, zoals Thayssa. Dat stelt mij als vader gerust.”

Wil jij de voetbalmeiden in Brazilië en Nicaragua steunen?

Voor € 35,- geef jij een meisje een jaar lang voetbaltraining! Of geef een meidenteam een voetbal voor € 10,-. Zo kunnen zij een balletje trappen en voorkom jij tienerzwangerschappen.

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.