Top 10 ergste landen om meisje te zijn

In veel landen is het niet fijn om als meisje ter wereld te komen. Meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden worden achtergesteld, gediscrimineerd en miskend. Ze krijgen minder kansen op gezondheidszorg, onderwijs en een baan. Alleen omdat ze meisje zijn. Een meisje dat in Niger wordt geboren krijgt 16 maanden minder scholing dan haar broer, 29 procent van de meisjes in Tsjaad is voor haar vijftiende getrouwd, in Somalië wordt 98 procent van de meisjes besneden. Plan Nederland presenteert in het kader van Wereldmeisjesdag een Top 10 en het rapport Counting the Invisible dat pleit voor meer en beter onderzoek naar de situatie van meisjes wereldwijd.

Tien 10 ergste meisjes landen

Waar is het het moeilijkst ter wereld om meisje te zijn? Onze partner ONE onderzocht waar het op basis van kansen voor, en rechten van meisjes op het gebied van gezondheid (bijv. percentages kindersterfte en toegang tot prenatale zorg) en voeding, onderwijs (primair en secundair) en economische mogelijkheden het slechtst gesteld is.

De Top 10

  1. Niger
  2. Somalië
  3. Mali
  4. Centraal Afrikaanse Republiek
  5. Jemen
  6. Democratische Republiek Congo
  7. Afghanistan
  8. Ivoorkust
  9. Tsjaad
  10.  Comoren

Trouwen voor je 15de in Niger

Neem Niger; 28 procent van de kinderen overlijdt bij de geboorte, de kans dat moeder sterft is 1 op 20 vanwege gebrek aan verloskundige zorg. Voor het vijfde levensjaar sterft 1 op de 10 meisjes. In Niger gaat 50 procent van de kinderen naar de basisschool, 17  procent naar de middelbare school. Daarnaast trouwt 76 procent van de meisjes voor haar achttiende, 28 procent voor haar vijftiende verjaardag. Bijna 50  procent van de meisjes zijn bevallen van 1 of meerdere kinderen voordat ze de leeftijd van 18 hebben bereikt.
Bron: Unicef

Meisjes volgen workshop tegen seksuele uitbuitingMeer data over meisjes

Is 2015 is door de Verenigde Naties een nieuwe mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan o.a. armoede en ongelijkheid: de Global Goals. Hierin staat dat er in 2030 geen ongelijkheid tussen jongens en meisjes meer mag zijn. Maar kennen we eigenlijk de barrières die meisjes wereldwijd tegenkomen? In het Counting the Invisible rapport maakt Plan duidelijk dat dat niet het geval is. Er wordt veel onderzoek gedaan naar kinderen maar er zijn heel weinig specifieke data over de situatie van meisjes beschikbaar. We weten bijvoorbeeld wel hoeveel meisjes er aan de basisschool beginnen, maar niet hoeveel er de school verlaten door seksueel geweld, tienerzwangerschap of omdat ze als kind worden uitgehuwelijkt. Data zijn essentieel als we de problemen van meisjes adequaat willen oplossen in 2030.

18 miljoen kindhuwelijken per jaar in 2050

In het rapport waarschuwt Plan dat we zonder deze informatie de Global Goals voor duurzame ontwikkeling niet zullen halen. Sterker nog, als we ons nu niet inzetten, zal door de groei van de wereldbevolking het aantal minderjarige meisjes dat jaarlijks wordt uitgehuwelijkt, stijgen tot 16,5 miljoen in 2030 en ruim 18 miljoen in 2050. Om te zorgen dat meisjes niet langer onzichtbaar zijn, lanceert Plan binnenkort een tracker die meer, exactere en betere data gaat verzamelen over de situatie van meisjes wereldwijd.
Bron: Unicef Marriage Report