SmartUp Factory: van krottenwijk tot ondernemerscentrum voor jongeren

Als je langs de felgekleurde muren van SmartUp Factory in Kampala loopt, word je aangemoedigd door kreten als ‘Dream big’ en ‘Never give up’. En deze kreten passen bij SmartUp Factory. Dit is namelijk dé plek waar jongeren uit krottenwijken samenkomen, inspiratie opdoen en aan hun toekomst werken.

SmartUp Factory is voor iedereen

Twintig jongeren hebben samen met vrijwilliger Isaac Rwontungeyo van Plan International het SmartUp project opgezet. Door hun inzet en moeite is SmartUp Factory nu een veilige plek met gratis wifi. Jonge ondernemers presenteren er hun ideeën, krijgen feedback en hulp om hun ideeën te realiseren.

SmartUp Factory
Isaac Rwontungeyo

Harrod is twintig jaar, maar komt een stuk volwassener over. Ook is hij één van de twintig initiatiefnemers. SmartUp Factory zorgde ervoor dat hij meer zelfvertrouwen kreeg en opbloeide. “Een paar jaar geleden zag ik een poster van Plan International. Ze nodigden jongeren uit om mee te doen aan een nieuw project. Ze hadden het over toekomstplannen. Ik voelde me aangesproken en ging naar de bijeenkomst. Uiteindelijk ben ik uitgekozen om samen met negen andere jongens en tien meisjes SmartUp Factory op te richten.”

“Het maakt niet uit of je gestudeerd hebt of niet, SmartUp Factory is voor iedereen. We willen jongeren hoop geven voor de toekomst en ervoor zorgen dat ze hun dromen niet opgeven.”

Lees ook: Jonge moeders bouwen nieuw leven op in Rwanda

Stap voor stap naar een idee

Degenen die geen idee hebben wat ze willen, hoeven zich ook geen zorgen te maken. Er is namelijk een ‘harbour room’ waar jongeren in alle rust inspiratie op kunnen doen. Vervolgens kunnen zij hun ideeën tot leven brengen in de ‘brew room’. Stap voor stap worden jongeren zo geholpen met het vervullen van hun wensen en plannen.

Als jongeren SmartUp Factory afronden, zijn ze klaar om hun eigen bedrijf op te zetten. Ze weten dan alles over de financiële kanten van een bedrijf, maar ook hoe ze positief blijven en het kunnen volhouden.

SmartUp Factory
Ritah

Meisjes zijn belangrijk

De 22-jarige Ritah kan dit beamen. Ze is er al vanaf het begin bij en heeft veel steun gekregen. Nu geeft ze zelf trainingen over leiderschap en andere vaardigheden die je helpen bij het oprichten van een bedrijf. “Ik train jongens én meisjes. Meisjes zijn namelijk ook belangrijk. Vaak willen families geen geld ‘verspillen’ aan hun dochters. Bij SmartUp Factory krijgen deze meisjes toch een kans om zichzelf te bewijzen. Wanneer ze zijn getraind kunnen ze hun eigen bedrijf opzetten.”

Bij SmartUp Factory krijgen meisjes toch een kans om zichzelf te bewijzen.

Ritah wil ervoor zorgen dat er later meer banen voor meisjes zijn. “En een groot politicus worden zoals Rebecca Kadaga, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Ugandese parlement. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ze zei dat alle meisjes naar school toe moeten en het recht hebben op een goede baan.”

Bijna vijfhonderd jongeren bereikt

In Kampala is SmartUp Factory een belangrijke weg naar succes. De kans dat meisjes in de prostitutie belanden en jongens in de criminaliteit is door SmartUp Factory veel kleiner. Door jongeren uit krottenwijken hoop te geven en ze te leren positief te denken, ontwikkelen ze zich op persoonlijk vlak. Ook helpt SmartUp Factory ze met het realiseren van hun creatieve en innovatieve ideeën.

In Alebtong, Gulu, Kamuli, Tororo en nu ook Kampala zijn al SmartUp Factories. Het Smartup project geeft gelijke kansen aan zowel jongens als meisjes. In Kampala zijn al bijna vijfhonderd jongeren bereikt.

Lees ook: Bibata heeft haar eigen loodgietersbedrijf in Burkina Faso

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.