Roze riksja-service doorbreekt taboes in Pakistan

In de drukke straten van Chakwal in de Pakistaanse provincie Punjab, draaien mensen zich om en kijken met openvallende mond naar de knalroze riksja’s die daar sinds kort rondrijden. Het is niet alleen de kleur die opvalt, maar ook de chauffeur en de passagiers. De gemotoriseerde driewielers vervoeren alleen vrouwen en er zit een vrouw achter het stuur. Dat hebben ze in Punjab nog nooit gezien.

De roze riksja-taxi-service is door Plan gelanceerd om meisjes en vrouwen meer bewegingsvrijheid te geven, zonder dat ze worden lastiggevallen door opdringerige mannen. Want dat is in de conservatieve Punjab nog aan de orde van de dag, van schunnige opmerkingen tot fysiek geweld. Veel meisjes worden van school gehaald en vrouwen blijven thuis of gaan alleen de deur uit als er een man bij is. Volgens de ILO (International Labour Organization) werkt driekwart van de Pakistaanse vrouwen niet buitenshuis, omdat veilig vervoer ontbreekt.

roze riksja's

300 rupi’s

In Chakwal kunnen meisjes en vrouwen met een roze riksja nu probleemloos naar school of naar hun werk. Maar er is nog een ander groot voordeel. De vrouwen die de riksja’s besturen, verdienen daarmee een inkomen dat hen financieel onafhankelijker maakt. Het is nog geen vetpot – de riksjarijdsters verdienen ongeveer 300 rupi’s (3 dollar) per dag – maar het is geld dat zij zelf verdienen en zelf kunnen besteden. Dat is een grote stap voor vrouwen in Pakistan, die hun leven vaak binnenshuis slijten en voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk zijn van hun familie.

riksja

Rolmodel

Bali Rani is een van de drie vrouwen die Plan’s opleiding voor vrouwelijke riksjabestuurders heeft gevolgd. “Ik heb twee kinderen en tot voor kort moest ik bedelend op straat wat geld bij elkaar sprokkelen. Ik kon mijn kinderen alleen droog brood te eten geven. Ik was zo blij toen Plan me aanbood om chauffeur van een roze riksja te worden. Ik kan nu op een fatsoenlijke en respectvolle manier geld verdienen en voor mijn kinderen zorgen. Ik spaar nu voor een stenen huis en om mijn kinderen naar school te laten gaan.” Ook Najm Un Nisa rijdt behendig door het drukke verkeer van Chakwal in haar roze karretje. “De dag dat ik de sleutel van de riksja kreeg, was heel bijzonder voor me. Want met de opleiding en de sleutel, kreeg ik vrijheid en economische onafhankelijkheid.”

Een vrouw achter het stuur is nog steeds een ongewoon gezicht in Pakistan. Minder dan 5 procent van de vrouwen heeft een rijbewijs. Najm Un Nisa vervoert haar passagiers dan ook met trots. “De vrouwen uit mijn wijk zien me als rolmodel”, vertelt ze. “Ik ben vastbesloten om rijdend door Chakwal met mijn roze riksja de stad en de omgeving te veranderen.”

In het kader van dit pilot-programma van Plan rijden op het moment drie vrouwen door de straten van Chakwal.

roze riksja's
Terug naar dossier 'Jongeren en werk'