Projecten met jongens en mannen

In allerlei landen waar Plan International werkt zijn de afgelopen jaren projecten van start gegaan om jongens en mannen bewust te maken van rechtsongelijkheid tussen meisjes en jongens. Enkele voorbeelden:

Daddies’ Club in Ghana

In veel landen spelen vaders thuis geen actieve rol. Hun afstandelijkheid heeft vaak een negatief effect op de gezondheid van hun vrouwen en kinderen. Ghana is hier een een goed voorbeeld van. Om de houding van mannen te beïnvloeden is Plan in Ghana 144 Daddies Clubs’ begonnen met meer dan 3600 deelnemers. Vaders worden gestimuleerd om een rol te spelen bij het huishouden en deel te nemen aan bijeenkomsten over gezondheid tijdens en na de zwangerschap, over het verzorgen van kinderen en over mannen- en vrouwenrollen.
Daddy club Ghana

Men Engage-benadering in Rwanda

Steeds meer jongens en mannen willen het geweld tegen meisjes en vrouwen stoppen, dat voortkomt uit oude en diepgewortelde tradities en de overtuiging dat mannen de baas zijn over vrouwen. Mannen krijgen daarbij steun van Plan en van de Rwandese organisatie Rwanda Men Resource Center (RWAMEC). Zij gebruiken de zogeheten MenEngage-benadering. waarin vooral schooljongens van 12 tot 20 jaar een rol spelen. Zij krijgen een training over onderwerpen als mannelijkheid, rollenpatronen, op welke manier cultuur en traditie hun gedachten en gedrag bepalen en hoe ondermijnend dat is voor meisjes en vrouwen. Behalve in Rwanda voert Plan ook Men Engage-projecten uit in Bangladesh.
Rwanda

Vier de verjaardag van je dochters

Mahesh uit India koestert zijn dochter Mohini (2): “Ik zou wel vijf dochters willen!” In het Let Girls be Born-project van Plan krijgen meisjes ook de kans om geboren te worden.
Mahesh uit India koestert zijn dochter Mohini (2): “Ik zou wel vijf dochters willen!” In het Let Girls be Born-project van Plan krijgen meisjes ook de kans om geboren te worden.

In India is het krijgen van een dochter zelden gewenst. Dochters gelden steeds als minderwaardig en bovendien zijn ze duur , omdat de traditionele bruidsschat een aanslag is op het gezinsinkomen Plan zorgt ervoor dat meer gezinnen blij zijn met hun dochters. Met de campagne Let girls be born in India komt Plan op voor de rechten van meisjes, door te werken aan een fundamentele verandering van het denken en handelen in de samenleving over de vermeende minderwaardigheid van meisjes.
Devkumari en Mahesh zijn blij met hun twee dochtertjes van vijf en twee en verheugen zich op de komst van de nieuwe baby. Het heeft hen nooit iets uitgemaakt of ze dochters of zonen zouden krijgen. “Al had ik zes dochters, dan zou ik dat nog prachtig vinden”, zegt Mahesh lachend. “Dan had ik later voor ieder dag een dochter die me kwam opzoeken en ik hield nog een dag over voor mezelf.”

Plan zet groepen op voor belangenbehartiging van meisjes, organiseert voorlichtings- en bewustwordingscampagnes voor onder meer ouders, ambtenaren en artsen en gaat coalities aan met andere maatschappelijke organisaties en met lokale overheden. Zie ook Hoera, het is een meisje!

Wedding busters

In Bangladesh wordt 66 procent van de meisjes uitgehuwelijkt voor hun 18de. In een aantal communities komen door Plan ondersteunde Wedding Busters in actie als ze horen dat er een kindhuwelijk op komst is. Ze gaan als groep met de familie praten om duidelijk te maken dat kindhuwelijken volgens de wet niet toegestaan zijn en dat het belangrijk is voor meisjes om (net als jongens) naar school te gaan. Manufa is een van de meisjes die op 16-jarige leeftijd door de wedding busters van een huwelijk werd gered. Haar vader gaf toe en zei naderhand: ‘Ik wist niet dat een huwelijk onder de 18 illegaal is en ik vond ook dat onderwijs voor mijn dochter belangrijk was. Dat heb ik nu van de jongeren geleerd’. Ontmoet Keshob, een van de wedding busters in Bangladesh:

Because I am a Girl: So, what about boys?

In het rapport ‘Because I am a Girl: The State of the World’s Girls 2011 – So, what about boys?’ uit 2011 beargumenteert Plan dat werken aan gelijke rechten voor meisjes en vrouwen niet kan zonder jongens en mannen erbij te betrekken, enerzijds omdat zij degenen zijn die doorgaans de meeste macht hebben en anderzijds omdat zij als groep ook te maken hebben met een negatieve stereotypering en groepsdruk. In het rapport staan aanbevelingen voor actie en mogelijkheden om verbetering aan te brengen in het leven van meisjes over de hele wereld. Zie Because I am a Girl: So, what about boys?

Wat kun je doen?

Ga naar www.dochters.org voor meer vader-dochterfilmpjes. Like de campagne uitingen op Facebook en retweet onze tweets.

Steun de meisjesprojecten van Plan

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.