Plan zoekt én vindt oplossingen voor kinderarbeid in Benin

Plan pakt kinderarbeid aan, dorp voor dorp

Wereldwijd zijn 170 miljoen kinderen slachtoffer van kinderarbeid. Zo’n 5 miljoen kinderen zijn kindslaven. Kinderarbeid is een complex probleem, dat blijft voortbestaan door armoede, tradities en gebrekkige wetgeving. In Benin werkt Plan aan preventie van kinderarbeid, onder meer via investeringen in onderwijs. Op die manier kunnen kinderen zo lang mogelijk naar school en hoeven ze niet te gaan werken. Ook het aanpakken van armoede staat hoog op de agenda. Voor moeders zijn spaar- en leengroepen opgericht. Zo kunnen ouders beter voorzien in onderwijs, voeding en gezondheidszorg, zodat kinderen minder risico lopen om uit hun vertrouwde omgeving te (moeten) vertrekken.

kinderarbeid Benin
Foto’s: Titus Simoens

 

 

 

 

 

 

 

Kinderarbeid varieert van hulp in het huishouden tot zware arbeid in de (mijn)bouw, vaak in mensonterende omstandigheden. Vooral in West-Afrika is kinderarbeid een alledaags gegeven. Zo’n 59 miljoen kinderen,  één kind op de vier, is er slachtoffer van kinderarbeid. Daarom investeert Plan in de strijd tegen kinderarbeid in West-Afrika.

Kinderhandel als basis van moderne slavernij

Benin is een van de armste landen ter wereld. Plan ondersteunt projecten die kinderhandel bestrijden en terugdringen. Migratie en kinderhandel leiden ertoe dat miljoenen kinderen worden uitgebuit als goedkope werkkracht, bij familie of vreemden in binnen- en buitenland.

Alfred Santos, adviseur kinderrechten voor Plan Benin: “Kinderen vertrekken vaak van het platteland naar de stad, maar ook naar buurlanden als Nigeria en Ivoorkust. Kinderen die weggerukt worden uit het hun vertrouwde omgeving, zijn vaak bijzonder kwetsbaar en lopen veel risico om het slachtoffer te worden van misbruik en uitbuiting: lange werkdagen, fysiek en verbaal geweld, seksueel misbruik,… Voor heel wat kinderen in Benin is het helaas dagelijkse realiteit.”

Om de wijdverspreide praktijk een halt toe te roepen, is een harde aanpak van politie en justitie noodzakelijk. Maar repressie volstaat niet. Ook preventie is onontbeerlijk. Plan pakt daarom de oorzaken van kinderhandel en kinderarbeid aan. Dorp voor dorp.

  • Armoede: Plan ondersteunt zo’n 3.000 lokale spaar- en leengroepen voor vrouwen. Dankzij dit soort lokale initiatieven kunnen moeders de gezinsinkomsten structureel aanvullen. De extra inkomsten worden grotendeels besteed aan opleiding, eten en gezondheidszorg voor de kinderen.
  • Onderwijs: Toegang tot onderwijs is vaak een heikele zaak in West-Afrika, en de kwaliteit van het beschikbare onderwijs laat veel te wensen over. Ouders halen hun kinderen daardoor op jonge leeftijd van school. Om het onderwijs te verbeteren, investeert Plan in onderwijs, infrastructuur en lesmateriaal. Ook de opvang voor jonge kinderen staat hoog op de agenda, zodat moeders hun werk kunnen voortzetten.
  • Traditie: Plan ondersteunt 460 dorpscomités voor de bescherming van kinderen. Als er een kind verdwijnt of wordt mishandeld, slaan de leden van het betreffende comité meteen alarm en komen in actie. Bovendien organiseren de comités workshops en informatiecampagnes over de gevolgen van kinderhandel. Zij maken duidelijk dat de hele lokale gemeenschap op termijn slechter wordt van (arbeids)migratie van jonge kinderen.
  • Politiek: Plan helpt de meest getroffen lokale gemeenschappen in Benin met het voorkomen en aanpakken van kinderhandel. Plan zorgt onder meer voor geboorteregistratie van kinderen en opleiding van de politie. Ook ondersteunt Plan opvangcentra voor slachtoffers.

Help jij ook mee?

Strijd met ons tegen kinderarbeid!

Doneer nu

Het project tegen kinderhandel ging tien jaar geleden van start en inmiddels zijn de resultaten zichtbaar. In de gemeenschappen waar Plan werkt, is het aantal gevallen van kinderhandel sterk gedaald. Honderden kinderen zijn daardoor op weg naar een betere toekomst.

“Mensen in het dorp weten nu dat het heel gevaarlijk is om kinderen weg te sturen naar familie of naar het buitenland”, zegt Alfred Santos.  “Het is slecht voor kinderen,  maar ook voor ouders én de hele gemeenschap. Onze strijd tegen kinderhandel gaat onverminderd door, en werpt duidelijk vruchten af.”

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.