Plan doorbreekt taboes rond menstruatie in Indonesië
De menstruatiecyclus blijft een taboe. Ook in Indonesië vinden velen het ongemakkelijk om erover te praten, met alle gevolgen van dien. Meisjes weten te weinig over hun lichaam en schrikken als ze voor het eerst ongesteld worden. Plan organiseert daarom lessen over seksualiteit en intieme hygiëne in de basisscholen.
Menstruatie, een taboe dat meisjes van school afhoudt
Veel meisjes in Indonesië zijn onvoorbereid en weten niet goed wat er allemaal aan de hand is met hun lichaam wanneer ze voor het eerst ongesteld worden. Doordat ze niet over de juiste informatie beschikken is “de tijd van de maand” voor vele meisjes een vervelende en angstige periode. De taboesfeer en een zeker gevoel van schaamte, zorgen ervoor dat ze tijdens hun menstruatie niet naar school gaan. Veel meisjes worden ook gepest en uitgelachen wanneer ze toch naar de les blijven gaan, of bloedvlekken op hun kleren nu verraden dat ze ongesteld zijn of niet.
Bloedvlekken op haar rok
Plan organiseerde daarom speciale lessen over seksuele voorlichting en intieme hygiëne. Het project loopt al in vijf scholen in Ende. Bernadette werkt voor het nationale centrum voor gezinsplanning en geeft de lessen. Ze vertelt: “Op een dag vertelde één van de leerlingen me volledig in paniek dat ze gewond was. Ze wees vol afgrijzen naar de bloedvlekken op haar rok. Haar klasgenoten waren ook heel ongerust. Het meisje had er geen idee van dat ze voor het eerst ongesteld was geworden.”
Het project botste bij de lancering op weerstand. Vele dorpelingen vonden het ongepast en ongemakkelijk om te praten over menstruatie en maandverband. Gelukkig zagen enkele ouders het belang van deze lessen al snel in. En ook de meisjes in Ende zijn tevreden.
“Ik ben niet bang om ongesteld te worden, ik weet nu dat het normaal is en dat elk meisje maandelijks kan bloeden. De jongens uit mijn klas weten nu ook wat regels zijn en mogen geen enkel meisje meer uitlachen”, vertelt Putri (11) na de les.