Oorzaken & gevolgen van jongerenwerkloosheid

In veel lage- en middeninkomenslanden is het gebrek aan kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt een groeiend probleem. Lees hier wat de oorzaken en gevolgen zijn van deze jongerenwerkloosheid.

Oorzaken

  • Geen opleiding.
    Veel jongeren zijn ongeschoold en kunnen daardoor geen werk vinden.
  • Discriminatie van meisjes.
    Vooral meisjes krijgen vaak niet de kans om hun opleiding af te maken. Dit heeft grote invloed op hun kansen om fatsoenlijk werk te vinden. Veel adolescente meisjes gaan helemaal niet naar school en hebben later ook geen betaalde baan. Van hen wordt verwacht dat ze meehelpen in het huishouden.
  • Opleidingen sluiten vaak niet aan bij de vraag op de arbeidsmarkt.
    Er is een mismatch tussen de vaardigheden die jongeren hebben en de vaardigheden waar op de arbeidsmarkt om wordt gevraagd.
  • Gebrek aan goede informatie.
    Jongeren weten vaak niet hoe en waar ze informatie kunnen krijgen over het vinden van werk en de juiste opleidingen die hun kans op werk groter maken.
  • Gebrek aan financiën.
    Jongeren hebben geen toegang tot financiële diensten waardoor ze geen (starters)lening kunnen afsluiten om een bedrijf te beginnen.
  • Migratie naar de stad.
    Er is een gebrek aan juiste (overheids)investeringen in landelijke gebieden. Hierdoor zijn er buiten de stad weinig banen voor jongeren en is het voor jongeren moeilijker om aan werk te komen. Veel jongeren uit de landelijke gebieden trekken onvoorbereid naar de stad om daar werk te vinden. Daar aangekomen komen ze er vaak achter dat hun verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden.
  • De overheid.
    De investeringen van de overheid sluiten (soms) niet aan bij de behoeften van de bevolking.
Alice (22) zorgt voor de tomatenplanten op haar boerenbedrijf – ©Plan International

Gevolgen

  • Veel te weinig banen voor jongeren de komende jaren, met alle gevolgen van dien voor de economische stabiliteit en de veiligheid van lage- en middeninkomenslanden.
  • Meisjes en jonge vrouwen blijven economisch afhankelijk en zijn daardoor kwetsbaar voor uitbuiting en schadelijke praktijken als kindhuwelijken. Zonder mogelijkheden om zich te ontwikkelen en in hun eigen onderhoud te voorzien, blijven ze gevangen in een traditioneel en vaak onderdrukkend rollenpatroon, dat ze doorgeven aan een volgende generatie. De vicieuze cirkel van armoede blijft bestaan.
  • Jongeren worden uitgebuit. Ze hebben noodgedwongen een gevaarlijke of mensonterende baan en werken vaak hard voor een heel laag loon. Ze verdienen te weinig om in hun levensonderhoud te voorzien en vinden geen weg uit de armoede.
  • Door gebrek aan toekomstperspectief verliezen veel jongeren de hoop op een beter leven en belanden in de drugshandel, de prostitutie, in jeugdbendes of andere vormen van criminaliteit. Meer werkeloosheid in grote steden, betekent ook meer onveiligheid.

Terug naar dossier 'Jongeren en werk'