Ongesteld in Zuid-Sudan
Een schooluniform met bloedvlekken erin? Nyawut (16) uit Zuid-Sudan moet er niet aan denken dat haar klasgenoten dat zien. Daarom blijft ze liever thuis als ze ongesteld is. Haar ouders kunnen peperduur maandverband niet betalen.
Wat doe je als je geen maandverband hebt? Nyawut gebruikt oude lappen om haar ongesteldheid door te komen. Niet de meest hygiënische oplossing. “De stof is zo versleten en gescheurd dat ik bang ben dat ik doorlek als ik in de klas zit.”
Peperduur
Nyawut loopt met haar onhygiënische methode ook een verhoogd risico op een infectie. Maar ze heeft geen andere keuze. “Zelf heb ik geen geld en mijn ouders kunnen ook geen maandverband voor me kopen.” Door de economische malaise in Zuid-Sudan is maandverband peperduur geworden. Voor de start van het gewapende conflict in 2013 kostte een pak 2 Zuid-Sudanese pond (ongeveer 30 eurocent). Nu betaal je voor dezelfde verpakking maar liefst 130 pond (ongeveer 18 euro).
Onbereikbare luxe
In een land waar 40 procent van de bevolking lijdt onder voedselschaarste en zelfs hongersnood, is het niet zo gek dat families bezuinigen op hygiënische producten. Genoeg eten om de dag door te komen is veel belangrijker. Maandverband is een luxeproduct dat voor weinig mensen is weggelegd.
Schaamte
Ongesteld zijn is een ramp voor Nyawut. “Ik voel schaamte elke keer als ik ongesteld word, ik ben bang dat het bloed langs mijn benen druppelt en iedereen het kan zien.” Op de eerste dag van haar ongesteldheid gaat ze daarom nooit naar school en soms blijft ze langer thuis.
Slechte schoolprestaties
Menstruatie heeft een enorme impact op de schoolprestaties van meisjes. Volgens het hoofd van Nyawuts school zijn er veel meisjes die lessen missen als ze ongesteld zijn. Vanwege de schaamte, maar ook omdat er geen goede sanitaire voorzieningen zijn waar ze zich op kunnen frissen. Sommige meisjes stoppen om die reden zelfs helemaal met school.
Dignity kits
Plan deelt sinds 2016 hygiëne-pakketten uit aan meisjes als Nyawut. In deze dignity kits zit onder meer speciaal maandverband dat kan worden uitgewassen en hergebruikt. Op informatiebijeenkomsten leren meisjes hoe je hygiënisch met de maandelijkse bloedingen om kunt gaan. Nyawut voelt zich hierdoor al een stuk zelfverzekerder op school. Zeker op de dagen dat ze ongesteld is.
Lees wat Plan nog meer doet voor meisjes op het gebied van Water en Hygiëne.