Ongesteld en toch naar school

Voor Adwiga (12) uit Uganda is ongesteld zijn elke maand een ramp. Maandverband kunnen haar ouders niet betalen, dus trekt ze drie lagen kleren aan naar school. Twee onderbroeken, een extra rok en haar schooluniform. Maar soms werkt haar lichaam niet mee en lekt het toch door. En op school is nergens een plek waar ze zich kan verschonen. Adwiga blijft dus regelmatig thuis als ze ongesteld is en mist daardoor veel lesuren.

Water en Hygiene - ongesteld en toch naarDe bosjes in

Adwiga zit in groep 5 van de basisschool. Ze was 7 toen ze voor het eerst naar school ging en loopt sindsdien elke dag 3 kilometer heen en terug. Op school zijn de sanitaire voorzieningen niet beter dan thuis. Voor de 753 leerlingen en de leerkrachten zijn in totaal maar vijf latrines. “Soms doen we het maar buiten omdat er zoveel mensen staan te wachten,” bekent Adwiga. Maar de wachtrijen zijn niet de enige reden waarom meisjes ervoor kiezen alles op te houden of een heel eind de bush in te lopen. Ze worden bij de latrines namelijk vaak lastig gevallen door de jongens. Door te intensief gebruik zijn de latrines heel erg vies en onhygiënisch.

Schoon en gezond

Op de school van Adwiga zorgt Plan voor meer latrines, waaronder aparte latrines voor meisjes. Zo hebben jongens en meisjes een eigen plek. Ook krijgen de leerlingen en leerkrachten voorlichting over hygiëne, zoals het belang van handen wassen – met zeep – na toiletgebruik. Plan heeft bovendien gezondheidsclubs opgericht waarin kinderen leren hoe ze schoon kunnen blijven en daardoor gezonder. De kinderen uit de club leren op hun beurt aan hun familie wat goede hygiëne is. Zo blijft iedereen schoon en gezond.

Geef toegang tot goed maandverband cadeau