De ‘vrouwenbank’ van San Pedro

De lokale economie van San Pedro (Paraguay) bloeit als nooit tevoren sinds de oprichting van de Piňa Potty bank in het kader van een microfinancieringsproject van Plan. De bank, genoemd naar de ananasbloem in de lokale Guarani-taal, wordt gerund door vromicrofinancieringsproject paraguayuwen, die daarvoor nooit een spaarrekening konden openen of een lening konden krijgen. Dat kan bij de Piňa Potty bank wel en kleine onderneminkjes schieten de grond uit. Bovendien financiert de bank ook kleine gemeenschapsprojecten, zoals een moestuin bij de lokale school en een peuterschooltje.

Het managen van de bank heeft de vrouwen van San Pedro nieuw zelfvertrouwen gegeven. “Onze mannen zijn nu niet meer de enige die geld verdienen”, zegt Juana Ayala een van de bankmanagers trots. “We worden eindelijk serieus genomen.”

Jongeren en werk in ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden leven 1,3 miljard jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar. Hun aantal is groter dan ooit – er wordt wel gesproken van de youth bulge – en tussen nu en tien jaar willen al deze jongeren werk. Nooit eerder in de geschiedenis waren er zoveel jongeren op zoek naar een baan, maar naar verwachting komen er de komende tien jaar niet meer dan 300 miljoen banen beschikbaar.

Wie een beetje kan rekenen, ziet het probleem.

Om te voorkomen dat een gigantische groep jongeren werkloos gevangen blijft in een uitzichtloze toekomst, voert Plan opleidings- en werkgelegenheidsprogramma’s uit, die het gat dicht tussen de behoefte op de arbeidsmarkt en de kennis en vaardigheden van jongeren. Hun kans op werk – en daarmee economische onafhankelijkheid – wordt hierdoor vele malen groter.

Voor veel meisjes in de landen waar Plan werkt, kan een baan en een eigen inkomen het verschil maken tussen een leven van armoede en onderdrukking en de kans op autonomie en eigen keuzes maken, bijvoorbeeld over huwelijk en kinderen.

Lees meer in het dossier jongeren en werk.