Giro555

Giro555 bestaat uit 11 organisaties die bij uitzonderlijke rampen hun krachten bundelen en gezamenlijk geld werven om levensreddende hulp te bieden aan slachtoffers. Tijdens een Nationale Actie werkt Giro555 samen met omroepen, zenders, bedrijven, scholen en verenigingen in heel Nederland om bij het Nederlandse publiek geld in te zamelen. Bij een Giro555-actie wordt er een centraal actiecentrum opgericht door de samenwerkende hulporganisaties.

Giro555 is recent in actie gekomen voor mensen die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Turkije en Syrië (2023), het conflict in Oekraïne (2022), de gevolgen van de coronacrisis (2021) en de bevolking van het Libanese Beiroet na de explosie in de haven (2020). Eerdere Giro555-acties waren er onder meer voor de aardbeving in Sulawesi (2018), de hongersnood in Afrika (2017), de aardbeving in Nepal (2014) en de ebola-uitbraak in Sierra Leone, Guinee en Liberia (2014).

Elf noodhulporganisaties slaan handen ineen bij een ramp

De organisaties achter Giro555 zijn, naast Plan International: Care, Cordaid, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Het Rode Kruis, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, Unicef en World Vision. Plan International maakt sinds 2015 deel uit van Giro555.

Naar de website van Giro555

Plan International en noodhulp

Als een ramp of crisis een van de gebieden treft waar Plan International werkt, bieden we direct noodhulp en dragen we bij aan de wederopbouw. Dat doen we met en voor de getroffen bevolking en met lokale  medewerkers. De ondersteuning die we bieden richt zich vooral (maar niet alleen) op kwetsbare kinderen en hun families. Projecten die Plan International uitvoert zijn gericht op onderwijs, eerste levensbehoeften en de bescherming van kinderen. Dat laatste doen we bijvoorbeeld door kindvriendelijke ruimtes in de gebieden in te richten. Hier kunnen kinderen veilig spelen en wordt psychosociale hulp geboden. Plan International probeert er alles aan te doen om het onderwijs weer snel op te starten.