Gierend van het lachen om maandverband
Om drie uur ’s middags is er een bijeenkomst van de School Health Club van de Mbula Primary School, een gemengde school in Tororo District in het oosten van Uganda. Honderden kinderen verzamelen zich op het grote grasveld. De leerlingen die lid zijn van de School Health Club, hebben een speciale cursus op het gebied van hygiëne gekregen. Die informatie wordt vandaag op een speelse manier overgebracht op de andere kinderen.
Gierend van het lachen
De voorzitter van de Health Club, de zestienjarige Adwiga, legt haar medeleerlingen – de meisjes én de jongens – uit hoe je AFRIpads moet gebruiken. Iedereen kijkt gefascineerd toe terwijl ze het maandverband in een slipje bevestigt en er wordt heel wat af gelachen als een van de jongens vervolgens hetzelfde moet doen. Als de jongen het slipje vervolgens ook nog over zijn korte broek probeert aan te trekken, rollen de kinderen gierend van het lachen over de grond. Maar op deze manier blijft de informatie wel goed hangen.
Na de instructie zingen de leden van de School Health Club nog een paar liedjes over hygiëne, het belang van handen wassen en schone toiletten. De leerlingen wassen trouw hun handen onder de nieuwe kraan als ze naar het toilet zijn geweest. Over een paar weken moeten ook de nieuwe toiletten klaar zijn. In het nieuwe toiletgebouw komt een ruimte voor de meisjes waar ze zich kunnen wassen en omkleden als ze een ‘ongelukje’ hebben gehad tijdens hun menstruatie. “Nu gaan de meisjes naar mijn huis achter de school om schoon ondergoed aan te trekken als ze zijn doorgelekt,” vertelt Topistar Nyadoi, directrice van de Mbula Primary School.
Voorlichting helpt
Nog niet zo lang geleden rustte er een taboe op het onderwerp ‘menstruatie’, maar voorlichting heeft zijn vruchten afgeworpen, vertelt Topistar. “De School Health Club houdt twee keer per week een bijeenkomst voor alle leerlingen. Dan wordt er gepraat over handen wassen, zeep, bacteriën en een juist gebruik van de latrines, maar ook over hygiëne rondom de menstruatie. Meisjes – én jongens – leren dan bijvoorbeeld hoe je maandverband moet gebruiken. Er worden hier op school ook AFRIpads verkocht tegen een lage prijs. Vroeger deden er allerlei wilde verhalen de ronde. Zo werd gezegd dat je later geen kinderen zou kunnen krijgen als je maandverband in het toilet gooide. Dat soort mythes proberen we te ontkrachten. Gelukkig ontstaat er steeds meer openheid over dit onderwerp. Zelfs de jongens praten erover. Ze weten nu dat het er gewoon bij hoort.”
Sterker nog, de jongens staan de meisjes op school bij als dat nodig is. “In plaats van ze uit te lachen, geven ze meisjes die doorlekken een doek om zichzelf te bedekken. De jongens van de School Health Club zamelen zelfs geld in om AFRIpads te kopen voor meisjes die het niet kunnen betalen!”
“Meisjes hebben AFRIpads nodig”, vertelt Adwiga na afloop van de bijeenkomst serieus. “Maar veel ouders kunnen dat niet betalen. Die meisjes gebruiken tijdens hun menstruatieperiode bijvoorbeeld oude doeken of vodden om te voorkomen dat ze doorlekken. Vaak blijven ze ook thuis tijdens die dagen.” Op de vraag of zij zelf al AFRIpads gebruikt, schudt ze ontkennend het hoofd. “Nee, daar hebben we jammer genoeg geen geld voor.”