Ethiopië: Sheshig verruilde de jerrycan voor een schooltas
Elke dag drie uur lang lopen met 25 liter water op haar rug. Een tocht vol gevaren. De 13-jarige Sheshig uit Ethiopië wilde liever naar school. Maar zonder water konden zij en haar familie niet overleven. Inmiddels heeft ze de jerrycan tóch kunnen verruilen voor een schooltas.
Barre tocht
Net als een groot deel van Ethiopië gaat ook Sheshig´s dorpje gebukt onder uitputtende droogte die wordt veroorzaakt door het natuurverschijnsel El Niño. Het zorgde ervoor dat de dichtstbijzijnde drinkwaterplek maar liefst drie uur lopen was. Haar ouders konden die barre tocht onmogelijk zelf maken. Zij maken lange werkdagen op het land om het gezin te onderhouden. Daarom kwam het op Sheshig aan. “Elke ochtend liep ik heen en weer. Vooral de terugweg was zwaar, met 25 liter water op mijn rug.”
Met stenen bekogeld
Die loodzware jerrycan vond Sheshig nog niet eens zo erg. Dat ze school miste, dát was haar grootste verdriet. “Op sommige dagen was ik veel te laat op school. Nog vaker miste ik alle lessen.” En dan waren er nog de jongens, die haar onderweg lastigvielen en met stenen bekogelden. Zelfs toen ze met vrienden naar de waterplek liep, lieten de jongens haar niet met rust.
Vijf minuutjes lopen
Aan die zware, beangstigende tochten is nu een eind gekomen. Dankzij de waterpomp die Plan in haar dorp plaatste. Slechts vijf minuutjes lopen van haar huis. “Ik ben zo blij met de pomp. Nu kan ik eindelijk elke dag naar school. En hopelijk later dokter worden”, zegt Sheshig vastberaden.
Meer dan driehonderd families gebruiken de waterpomp in Lalibela. Dat zijn 1.665 kinderen en volwassenen. Ook de school van Sheshig – met 337 leerlingen, waarvan 177 meisjes – krijgt steun van Plan.
Plan in Lalibela
Plan is sinds 1974 actief in de omgeving van Lalibela. Het doel: duurzame verbetering van leefomstandigheden voor vrouwen, families en gemeenschappen. Nu de droogte het leven hier zo moeilijk maakt, richt Plan zich vooral op drinkwater en noodvoedsel. De droogte in Ethiopië heeft rampzalige gevolgen. Naar schatting 400.000 kinderen in Ethiopië lopen het risico op ernstige ondervoeding als ze niet snel te eten krijgen.
Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.