Meisjesbesnijdenis: dit doet Plan International

Plan International zet zich al jaren in tegen meisjesbesnijdenis. Deze praktijk is een vorm van kindermishandeling en kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld. Dit is onze aanpak om deze schadelijke praktijk uit te bannen.

We hebben onder meer projecten gesteund in Mali, Sierra Leone, Guinee, Senegal, Egypte, Ethiopië, Somalië, Sudan en Kenia. In de strijd tegen meisjesbesnijdenis wordt voorlichting gegeven over de gezondheidsrisico’s van meisjesbesnijdenis en over de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking. Met publiekscampagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uit geholpen. Ook worden jongeren getraind om op te komen en te lobbyen voor betere wetgeving, en de uitvoering hiervan.

Samenwerking en lobby

Plan International werkt samen met besnijdsters, dorpshoofden en -oudsten, religieuze leiders en andere rolmodellen om blijvende gedragsverandering te stimuleren. We moedigen plaatselijke leiders, burgemeesters en dorpsoudsten aan zich openlijk uit te spreken tegen het besnijden van meisjes en community’s officieel besnijdenisvrij te maken. Ook lobbyen we bij nationale en regionale overheden en bij parlementariërs om meisjesbesnijdenis strafbaar te stellen.

Meisjesbesnijdenis Stop FGM

Vaste programmaonderdelen van onze projecten:

  • Bewustwording en gedragsverandering bij de invloedrijke personen binnen families die beslissen over meisjesbesnijdenis (in Mali zijn dit bijvoorbeeld de grootmoeders, in Kenia soms de man);
  • Bevorderen van het zelfvertrouwen van meisjes en voorlichting geven over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR);
  • Betrekken van mannen en jongens bij het aanpakken van genderongelijkheid in het kader van meisjesbesnijdenis en SRGR;
  • Inzetten van publiekscampagnes en media;
  • Lobbyen voor strafgevende wetgeving en de handhaving daarvan;
  • Dorpen zich meisjesbesnijdenisvrij laten verklaren en hier op laten controleren door lokale kindbeschermingscomités.

Mannen erbij betrekken

Door goede voorlichting en het bespreekbaar maken van meisjesbesnijdenis, zeggen steeds meer mensen ‘nee’ tegen meisjesbesnijdenis. Zowel vrouwen als mannen. Daarom worden ook mannen ingezet om deze schadelijke praktijk uit te bannen. Zij kunnen ervoor pleiten dat hun huwelijkspartner niet besneden hoeft te zijn en dat meisjes en vrouwen dezelfde seksuele rechten hebben als jongens en mannen. Ondertussen vindt bijna twee derde van de mannen en vrouwen in West- en Centraal Afrika dat meisjesbesnijdenis moet stoppen (Unicef, 2022).

Steeds meer mannen zeggen 'nee' tegen meisjesbesnijdenis

Positieve verandering

Er is een positieve verandering te zien: het verzet tegen deze praktijk groeit gestaag. In landen waar meisjesbesnijdenis veel voorkomt is in de afgelopen twintig jaar het aantal meisjes en vrouwen dat hiertegen protesteert verdubbeld, van 27% naar 54%. In een groot deel van de gebieden waar Plan International werkt zien we dat jonge meisjes minder vaak slachtoffer worden van meisjesbesnijdenis dan hun moeders (Unicef, 2020).

Blijven strijden

Toegenomen kennis over de negatieve effecten van besnijdenis, veranderende standpunten van mannen en grotere weerbaarheid van meisjes en vrouwen, ondersteund door wetgeving, zorgen voor een daling van het aantal meisjes dat wordt besneden. Maar door COVID-19 werd deze vooruitgang vertraagd, en er zullen naar schatting miljoenen besnijdenissen plaats hebben gevonden tijdens de pandemie en erna die met behulp van projecten en voorlichting voorkomen hadden kunnen worden (UNFPA, 2020). Daarom blijft het belangrijk om tegen dit onrecht te blijven strijden.

Terug naar dossier 'Meisjesbesnijdenis'

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd met ons mee tegen dit onrecht!

Maak het verschil