Girl Power-programma in Bangladesh, Nepal en Pakistan

In Bangladesh trouwt – ook al is het wettelijk verboden – 1 op de 3 meisjes op of voor hun vijftiende. In Nepal is ruim 40 procent van de meisjes getrouwd voor hun achttiende; in Pakistan is dat 24 procent. Voor de meisjes betekent een huwelijk meestal dat ze maar een paar jaar naar school gaan, dat ze een groter risico lopen op huiselijk geweld door relatieproblemen, dat de kans groot is dat ze gezondheidsproblemen krijgen of zelfs overlijden door een te vroege zwangerschap en dat ze geïsoleerd en getraumatiseerd raken, omdat ze thuis zitten en nauwelijks toekomstperspectief hebben.

Dossier KindhuwelijkenIn de strijd tegen kindhuwelijken werkt Plan op meerdere terreinen tegelijkertijd. De nadruk ligt op bewustwording, bescherming tegen geweld, lobby en scholing. Onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Plan werkt er daarom aan om onderwijsdrempels voor meisjes weg te nemen. Plan maakt leraren bewust van de achtergestelde situatie van meisjes, lobbyt er met hen voor dat ook getrouwde meisjes naar school kunnen en organiseert kortlopend inhaalonderwijs, waarmee meisjes in korte tijd hun diploma kunnen halen.

Een andere pijler bij het aanpakken van kindhuwelijken is voorlichting en bewustwording – bij ouders, jongeren en leerkrachten – over de gevaren van het kindhuwelijk, de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. Ook zet Plan signaleringssystemen op, die in werking treden als een meisje ineens wegblijft van school. In Bangladesh bijvoorbeeld, zijn groepen jongeren getraind als wedding busters. Wanneer uithuwelijking van een jong meisje dreigt, komen zij in actie om de ouders ertoe te bewegen van het huwelijk af te zien. Een andere belangrijk wapen in de strijd tegen het kindhuwelijk is lobby, voor betere wetgeving inzake de minimumhuwelijksleeftijd of voor betere handhaving van de wet.

Stand van zaken Girl Power-programma (2015)

In het kader van het programma om kindhuwelijken aan te pakken, bereikte Plan tot nu toe honderdduizenden meisjes en duizenden traditionele leiders. Meisjes kregen life skills-trainingen waarin ze belangrijke levensvaardigheden leren, informatie krijgen over hun rechten en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Als dat nodig was kregen meisjes bovendien concrete hulp bij het vinden van werk.
In totaal kregen 4.210 lokale Bengalese vertegenwoordigers – met name overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen – voorlichting en training in het omgaan met seksegerelateerd geweld en gendergelijkheid.

  • Ruim 290.000 meisjes en jonge vrouwen in Pakistan, Bangladesh en Nepal kregen van 2011 tot en met 2015 via lokale partners directe hulp in de vorm van voorlichting, advies via de kindertelefoon, life skills-trainingen, leningen of een beroepstraining in het kader van economic empowerment of noodhulp en noodopvang.
  • Met informatie- en bewustwordingscampagnes werden in deze periode ruim 8.000 traditionele leiders bereikt in Bangladesh, Nepal en Pakistan; gerichte bewustwordingscampagnes bereikten in deze landen in totaal ruim 175.000 huishoudens.
  • Van 2011 tot en met 2015 werden in Pakistan, Bangladesh en Nepal in totaal ruim 4.000 maatschappelijke organisaties versterkt om beter op te komen voor de rechten van meisjes, met name in relatie tot het kindhuwelijk en recht op onderwijs voor meisjes.
  • In Bangladesh werden in 2015 185 educatieve theatervoorstellingen georganiseerd in lokale gemeenschappen, waardoor deze bewust werden gemaakt van de rechten van meisjes en de effecten van kindhuwelijken.
  • In Bangladesh deden 388 journalisten mee aan een rondetafelbijeenkomst en een workshop over genderbewustzijn en jeugdbescherming. Er werden prijzen uitgeloofd aan lokale journalisten die het onderwerp kindhuwelijken aan de kaak stelden.
  • 7.200 meisjes en jonge vrouwen die niet meer naar school gingen, nemen deel in 234 zogenoemde fast track learning centres in de Pakistaanse districten Vehari en Chakwal (provincie Punjab) voor een tweejarig programma dat ze in staat stelt weer in te stromen in het voortgezet onderwijs. 248 jonge vrouwen werden getraind om dit onderwijs te geven.
  • In Nepal zijn van 2011 tot en met 2015 ruim 4.000 spaar-en leengroepen ondersteund van jonge vrouwen waardoor zij in staat zijn gesteld om een bedrijfje te starten en hun inkomen te vergroten. Hiermee is hun economische zelfstandigheid vergroot.

Geleerde lessen

  • Tijdens een workshop stelden lokale gezagdragers van het district Lalmonirhat in Bangladesh vast dat er drie manieren zijn om het aantal kindhuwelijken terug te dringen: 1) Door op het geboortecertificaat van meisjes hun leeftijd te controleren voordat zij zich voor het huwelijk kunnen registreren. 2) Door politie, lokale autoriteiten en de lokale geestelijken te informeren wanneer een kindhuwelijk gesloten gaat worden. 3) Door dorpelingen op het platteland bewust te maken van de negatieve gevolgen van kindhuwelijken.
  • Het is van belang op alle niveaus tegelijk te werken teneinde rechten van meisjes te verbeteren en de kans op kindhuwelijken te verkleinen: individueel niveau (meisjes en jonge vrouwen alsmede jongens); gemeenschapsniveau, institutioneel niveau (de lokale, districts- en nationale regeringen) en sociaal-cultureel niveau (normen en waarden).
  • Ook jongens en mannen moeten worden getraind in de rechten van meisjes en jonge vrouwen (en niet alleen de meisjes zelf).

Feiten & cijfers

Project: Girl Power-programma – strijd tegen kindhuwelijken
Doel: De sociale en financiële druk bij ouders verminderen om hun dochters op jonge leeftijd uit te huwelijken. Plan doet dit door het uitvoeren van informatie- en bewustwordingscampagnes die moeten leiden tot gedragsverandering; door meisjes onderwijskansen te bieden; door het creëren van sociale netwerken voor meisjes en door meisjes de kans te bieden deel te nemen aan maatschappelijke processen, zoals lokale politiek. Aan het eind van het programma wil Plan in Bangladesh 34.000 huishoudens en 2.400 dorpsoudsten hebben bereikt. In Pakistan gaat het om 22.500 huishoudens en 813 dorpsoudsten. Daarnaast lobbyt Plan bij leiders in gemeenschappen en ondersteunt hun bij het behartigen van belangen van meisjes. Ook lobbyt Plan voor handhaving van bestaande wetgeving die het uithuwelijken van jonge meisjes verbiedt, of voor het verhogen van de minimumleeftijd om te mogen trouwen.
Bereik: Acht districten in Bangladesh (Nilphamari, Lalmonirhat, Dinajpur, Rajshahi, Gazipur, Kishorganj, Shariatpur en Dhaka), drie in Nepal (Sindhuli, Makwanpur, Myagdi (in plaats van Khotang)) en twee districten (Chakwal, Vehari) en vijf steden in Pakistan (Multan, Karachi, Lahore, Peshawar, Quetta).
Budget: € 5.000.000,-
Looptijd: 2011-2015