Feiten & cijfers jongeren en werk

Wereldwijd is het gebrek aan kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt een groeiend probleem. Hieronder volgen de feiten en cijfers:

  • Wereldwijd zijn 69 miljoen jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar werkloos (cijfers 2022). Dit aantal is groter dan voorgaande jaren en blijft stijgen. Voornamelijk in lage- en middeninkomenslanden is jeugdwerkloosheid een groot probleem. (ILO, 2023)
  • Werkloosheid onder jongeren is in veel ontwikkelingslanden veel groter dan werkloosheid onder de oudere bevolking. (ILO, 2023)
  • Het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is groot. Opleidingen sluiten onvoldoende aan bij de vraag op de arbeidsmarkt en met name in lage- en middeninkomenslanden is er niet genoeg geschoold personeel. (ILO, 2023)
  • Een groot deel van de werkende jongeren heeft onregelmatig werk. Dit zorgt ervoor dat zij lagere lonen hebben, minder cursussen volgen en minder snel promotie krijgen. (ILO, 2023)
  • Slechts 47% van de werkenden wereldwijd kan bij werkloosheid terugvallen op een sociaal vangnet. Voor 4 miljard mensen, waaronder ook veel jongeren, betekent niet werken dus dat er ook geen inkomen is. (ILO, 2023)
  • Jonge vrouwen hebben vaker geen betaald werk dan jonge mannen en in de afgelopen twintig jaar is dit verschil nauwelijks afgenomen. Jonge mannen hebben maar liefst 1,5 keer vaker een betaalde baan dan jonge vrouwen. (Bron: ILO, 2023)
Christine uit Rwanda maakt leren schoenen in haar atelier – ©Plan International

 

Terug naar dossier 'Jongeren en werk'