Dit doet Plan International tegen seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting van kinderen schendt de rechten van miljoenen kinderen wereldwijd. Het merendeel van de slachtoffers is meisje. Samen met diverse partners zet Plan International zich in om seksuele uitbuiting te voorkomen. We werken samen met kinderen en jongeren zelf, ouders, scholen, gemeenschapsleiders, overheden en bedrijven om seksuele uitbuiting tegen te gaan.

Voorlichting en onderwijs

Plan International geeft voorlichting aan ouders en kinderen binnen de gemeenschappen waar we werken. We zorgen ervoor dat ze weten wat ze kunnen en moeten doen om seksuele uitbuiting te voorkomen. Ze leren welke stappen ze kunnen nemen als ze zich onveilig voelen of het slachtoffer zijn of dreigen te worden van seksuele uitbuiting. Ook krijgen kinderen en jongeren voorlichting over hun recht op bescherming en hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. We moedigen hen aan om hun stem te laten horen over dit onderwerp binnen hun eigen buurt en zelfs de lokale overheid.

Seksuele uitbuiting educatie

Betere systemen om kinderen te beschermen

Op nationaal en lokaal niveau brengen we verschillende partijen zoals politie, scholen, lokale overheid, zorgverleners en ‘gewone’ burgers bij elkaar. Op deze manier kunnen deze partijen beter samenwerken en de bescherming van kinderen effectiever aanpakken. En kunnen misstanden op de juiste manier opgevolgd worden, zowel voor slachtoffers als voor daders.

Wetgeving en handhaving

We werken samen met allianties en (lokale) partners aan beleidsbeïnvloeding van overheden en bedrijven op verschillende niveaus (lokaal, nationaal en internationaal). We willen graag dat wetgeving en beleid ter voorkoming en veroordeling van seksuele uitbuiting ontwikkeld en gehandhaafd wordt door de overheid. En dat bedrijven zoals reisaanbieders, hotels en internetaanbieders en socialmediabedrijven hun verantwoordelijkheid nemen in het beschermen van kinderen. Een voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Facebook, Twitter, TikTok en andere grote bedrijven. We zorgen ervoor dat gebruikers van deze platformen bewust worden van (en weerbaarder voor) de risico’s van online uitbuiting.

Lees meer over de projecten waarin we ons inzetten tegen seksuele uitbuiting

Psychosociale steun

Helaas is het (nog) niet mogelijk om uitbuiting van kinderen geheel te voorkomen. Samen met allianties en partners creëren we veilige plekken voor kinderen en jongeren die seksuele uitbuiting hebben meegemaakt. We verwijzen ze door naar erkende zorgverleners die gepaste zorg bieden aan kinderen en jongeren. Psychosociale steun om hun trauma te verwerken hoort hier ook bij.

Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Lees het verhaal van Sarah die seksueel werd uitgebuit en nu haar dromen najaagt

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.