Dit doet Plan International aan geboorteregistratie

Hoe zorgen we ervoor dat meer kinderen een geboortebewijs krijgen?

Wereldwijd hebben 1 op de 4 kinderen onder de 5 jaar geen geboortebewijs. Zonder geboortebewijs bestaan deze kinderen officieel niet. Ze kunnen geen aanspraak maken op hun recht op bescherming, onderwijs en gezondheidszorg. De kans op misbruik, uitbuiting en discriminatie neemt daardoor toe, vooral bij meisjes. Plan heeft verschillende projecten en campagnes lopen om ervoor te zorgen dat meer kinderen een geboortebewijs krijgen.

Let Girls Be Born

In India zijn meisjes vaak al een teleurstelling voor hun ouders voordat ze geboren zijn. Want cultuur, traditie en religie bepalen nog steeds dat meisjes per definitie minder waard zijn dan jongens. Ze worden gezien als een last voor de familie omdat zij na hun opleiding introuwen bij hun schoonfamilie en er ook nog een bruidsschat voor hen betaald moet worden.

Om die reden komen sekse selectieve abortussen (de abortus van meisjesfoetissen) in India veel voor. Hierdoor worden er meer jongens dan meisjes geboren. En als er wel een meisje geboren wordt, dan wordt ze vaak niet officieel geregistreerd. Vaak kost het registreren veel tijd en geld, of is het registratiekantoor te ver weg. Omdat meisjes als minderwaardig worden gezien, doen ouders vaak niet de moeite om de geboorte van een dochter te registreren.

Het Let Girls Be Born project van Plan International heeft als doel sekse selectieve abortussen uit te bannen en de rechten van meisjes te beschermen door het het geboorteregistratiesysteem verbeteren. Daarnaast probeert Plan doormiddel van bewustwordingscampagnes de houding van vaders, moeders, jongeren en overheids- en medisch personeel ten aanzien van gelijke rechten en kansen voor meisjes te verbeteren .

Plan lobbyt bij de overheid en ziekenhuizen dat sekse ratio gegevens bij alle klinieken en medische centra verzameld worden en dat zij inzage moeten geven in het aantal echoscopieën en abortussen, inclusief medische indicatie. Door middel van voorlichtingscampagnes in de communities maakt Plan duidelijk dat meisjes dezelfde rechten hebben als jongens. Aan de hand van de campagnes probeert Plan ervoor te zorgen dat gemeenschappen de geboorte van meisjes juist gaan vieren in plaats van het te zien als een last. Daarnaast zet Plan ook in op betere naleving van de wetgeving omtrent geboortebewijzen, zodat meisjes geregistreerd worden zodra ze worden geboren. Dit geeft ze naast een bewijs van bestaan ook een kans op een betere toekomst, omdat ze met dit bewijs hun wettelijke rechten kunnen claimen. Geboortebewijzen zijn een simpele, maar cruciale, stap in het verzekeren van het recht om te bestaan.

Count Every Child

In 2005 is Plan International gestart met de campagne Count Every Child, die al meer dan 40 miljoen kinderen heeft geholpen bij het verkrijgen van een geboortebewijs.

Tijdens deze wereldwijde campagne hebben we samen met onze lokale partners gewerkt aan het verhogen van het aantal geboorteregistraties. Samen hebben we ons sterk gemaakt voor belangrijke wijzigingen in de wetgeving van een aantal landen, om zo de toegang tot een geboortebewijs te waarborgen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat:

  • We met succes overheden hebben overtuigd van het belang van geboorteregistraties.
  • We hebben bijgedragen aan een beter begrip van het belang van geboorteregistraties binnen de gemeenschappen, wat resulteert in een grotere vraag naar registratiediensten.
  • We hebben gezorgd voor verbeterde systemen en een verhoogde capaciteit van lokale en nationale registratiediensten.
  • We de samenwerking en coördinatie hebben verbeterd zodat registratie- en sociale diensten beter functioneren.

Geboorte Registratie Innovatie Team (BRIT)

Plan International heeft daarnaast het Geboorte Registratie Innovatie Team (BRIT) opgericht om overheden te ondersteunen bij het verbeteren van burgerlijke registraties en het verhogen van geboorteregistraties.

Dit project is een samenwerking tussen Plan International en verschillende partnerorganisaties waaronder Accenture. Het partnerschap begeleidt overheden en andere partijen die betrokken zijn bij geboorteregistratie. Zo worden ze ondersteund bij het vinden van nieuwe, context specifieke oplossingen die ervoor moeten zorgen dat meer kinderen kunnen worden geregistreerd en worden beschermd.

Digitale registratie

Sinds 2010 werkt Plan ook met digitale geboorteregistratie (DBR). Als onderdeel van de Count Every Child-campagne helpt Plan met het DBR-programma overheden om het aantal geboorteregistraties te vergroten door het juiste gebruik van technologie. DBR is een innovatief programma dat Plan’s wereldwijde ervaring met geboorteregistratie combineert met digitale technologieën (inclusief mobiele telefoons) en deze inzet om belangrijke belemmeringen voor geboorteregistratie wegnemen zoals bijvoorbeeld de grote afstanden tussen de gemeenschappen en registratiecentra en de hoge reiskosten die families moeten maken om bij de kantoren te komen als ook het inkomensverlies dat zij lijden omdat zij in die periode niet kunnen werken. Ook omzeilt het gecompliceerde papieren processen en bureaucratie.

Terug naar dossier 'Geboortebewijzen'

Help je ook mee?

Ja, ik help meisjes!