De vrouwen achter onze kleding

De kleding die we kopen verbindt ons met miljoenen arbeidskrachten in de kledingindustrie, waarvan het merendeel vrouw is. Deze sector biedt werk dat essentieel is voor vrouwen om hun eigen leefomstandigheden en de omstandigheden van hun families te verbeteren. Maar de economische groei is niet gelijk verdeeld. Plan International en Fair Wear werken daarom aan een betere positie voor vrouwen in de kledingindustrie.

Groot effect op vrouwen

De manier waarop onze kleding wordt gemaakt, wordt nog steeds gekenmerkt door lage lonen, een onveilige werkomgeving, uitputtende werkuren, kinderarbeid en onzekere arbeidscontracten. Al deze factoren hebben een onevenredig groter effect op vrouwen. Want zij hebben hiernaast ook nog te maken met arbeidsdiscriminatie, seksuele intimidatie en aanranding. Bovendien maken mannen eerder kans op een promotie dan vrouwen. De kledingindustrie heeft de macht om vrouwen te steunen en hun positie te versterken. Dit zou de levens verbeteren van miljoenen vrouwen in kledingproducerende landen zoals Bangladesh en India.

kledingindustrie Bangladesh Romana

Veilige omgeving creëren

Plan International en Fair Wear, een organisatie die opkomt voor betere werkomstandigheden voor arbeidskrachten in de kledingindustrie, zetten zich in voor fatsoenlijk werk voor vrouwen. Het doel is dat zij onder veilige omstandigheden kunnen werken en voldoende betaald krijgen. We doen dit door kledingmerken en fabrieken te ondersteunen bij het creëren van een veilige omgeving voor vrouwen waarin ze zich kunnen uitspreken, promoties kunnen krijgen en inspraak hebben.

De verhalen achter onze kleding

Plan International en Fair Wear delen de verhalen van verschillende vrouwen achter onze kleding om te laten zien wat voor impact consumenten en kledingmerken kunnen hebben. Aan het woord komen arbeidsters, vakbondsleden, vertegenwoordigers van Plan en Fair Wear, internationale experts die werken aan wetgeving om arbeidsters te beschermen, en woordvoerders van vooruitstrevende Europese merken die gendergelijkheid als prioriteit hebben.

Supply Chain Fair Wear
De waardeketen van kleding in beeld – van merken tot aan de vrouwen die onze kleding maken

We weten dat er een betere manier is om kleding te produceren: we streven naar een wereldwijde kledingindustrie die de rechten van medewerkers respecteert en zorgt voor veilig en eerlijk betaald werk. Bovendien hebben we allemaal zelf invloed op ons koopgedrag. We kunnen ervoor kiezen merken en initiatieven te steunen die gendergelijkheid bovenaan hun prioriteitenlijst hebben staan. We hopen dat deze verhalen bedrijven en consumenten zullen inspireren om andere keuzes te maken!

Het verhaal van Morzina

Dit is Morzina, één van de vrouwen achter onze kleding. Ze ontvluchtte haar geplande huwelijk en begon op haar 15e met werken in een kledingfabriek. De kledingindustrie wordt nog steeds gekenmerkt door lage lonen, een onveilige werkomgeving en uitputtende werkuren. Vrouwen hebben daarnaast ook te maken met arbeidsdiscriminatie, seksuele intimidatie en aanranding.

Morzina nam het heft in eigen handen en sprak zich uit voor betere werkomstandigheden: “Ik heb het heel ver geschopt en daar mag ik trots op zijn.”

Fair Wear

Het verhaal van Mahfuza

Dit is Mahfuza. Ze trouwde jong en vanwege armoede begon ze met werken in een kledingfabriek. De kledingindustrie wordt nog steeds gekenmerkt door lage lonen, een onveilige werkomgeving en uitputtende werkuren. Vrouwen hebben daarnaast ook te maken met arbeidsdiscriminatie, seksuele intimidatie en aanranding.

Mahfuza nam het heft in eigen handen, startte met hulp een vakbond en helpt nu anderen op te komen voor hun rechten: “De vakbond streeft naar een goede relatie tussen directie en medewerkers. Samenwerken, dat is ons voorstel.”

Fair Wear

Het verhaal van Esmotara

Dit is het verhaal van Esmotara. Vroeger maakte ze dagen van 10 tot 13 uur. En voor velen is dat nog steeds zo. De kledingindustrie wordt nog steeds gekenmerkt door lage lonen, een onveilige werkomgeving en uitputtende werkuren. Vrouwen hebben daarnaast ook te maken met arbeidsdiscriminatie, seksuele intimidatie en aanranding.

Esmotara nam het heft in eigen handen en ging op zoek naar hulp: “Ik heb ontslag genomen en ben in een kleine fabriek gaan werken. Ik had maar één doel voor ogen: strijden tegen onrecht. Ik ben een vakbond begonnen.”

betere positie voor vrouwen in de kledingindustrie

Gendergelijkheid op de werkvloer: Awaj Foundation

Gendergelijkheid in de productieketen: Vakbondsleider Nayan

Orla Murphy, directeur van Plan International in Bangladesh, over fatsoenlijk werk voor vrouwen

Gendergelijkheid in de productieketen: Schijvens

Gendergelijkheid in de productieketen: Hunkemöller

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.