Aardbevingen en tsunami op Sulawesi
Het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag 28 september getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Meer dan een miljoen kinderen en volwassenen zijn getroffen door de ramp. Zij hebben direct hulp nodig.
Wat weten we over de aardbeving en tsunami op Sulawesi?
- Vrijdagmiddag is Sulawesi getroffen door een reeks aardbevingen, waarvan de grootste een kracht had van 7.7 op de schaal van Richter. Er volgde een tsunami met een hoogte van zes meter.
- Het officiële dodental is nu 1.649, maar er wordt gevreesd dat dit aantal nog zal oplopen. Er is namelijk nog een groot aantal mensen dat vermist wordt.
- Er wordt gevreesd dat minstens een miljoen mensen door de ramp zijn getroffen.
- Het eiland is moeilijk te bereiken. Het belangrijkste vliegveld van het eiland is ook getroffen door de aardbeving en daardoor zwaar beschadigd. Door aardverschuivingen zijn ook veel wegen onbegaanbaar.
- Sinds de eerste aardbeving slapen veel eilandbewoners, waaronder veel kinderen, in het open veld zonder verdere bescherming. Dit doen ze omdat hun huis is ingestort of omdat het niet meer veilig is om in huis te slapen vanwege de naschokken.
- Veel kinderen hebben een trauma opgelopen. Ze hebben gezien hoe hun familie gewond raakte of zelfs de ramp niet overleefde. Hun huizen zijn verwoest en ze kunnen niet naar school. Ze zijn doodsbang voor de naschokken, waarvan er inmiddels al enkele honderden zijn geweest.
Wat doet Plan International op Sulawesi?
Het noodhulpteam van Plan International Indonesië is zondag vanaf Jakarta naar Sulawesi vertrokken. Zij zijn geland in het westen van Sulawesi en per auto verder gereisd naar Palu. Dit rapid response team werkt nu samen met lokale en nationale autoriteiten en collega-organisaties en bepaalt waar de nood het hoogst is en waaraan de grootste behoefte is. Zodra dat bekend is, komt het noodhulpteam van Plan International in actie met grote hoeveelheden hygiëne kits, dekens, tentzeilen en schoolspullen. Daarnaast zal de focus komen te liggen op schoon water, sanitaire voorzieningen, onderdak en psychologische ondersteuning voor meisjes, jongens en volwassenen.
Kinderen het meest kwetsbaar
De bescherming van kinderen heeft voor Plan International de hoogste prioriteit. Zij zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van ondervoeding, vervuild drinkwater en gebrekkige hygiëne. Ook de psychologische impact van zo’n traumatische gebeurtenis is voor veel kinderen enorm. “Het leven van de door deze ramp getroffen kinderen staat helemaal op zijn kop”, vertelt Dini Widiastuti, directeur van Plan International Indonesië. “Ze zullen op dit moment enorm bang zijn. Vooral met alle naschokken. Zij leven met hun familie nu in de open lucht. Naast water, voedsel en onderdak is het van cruciaal belang dat kinderen hulp krijgen, zich weer veilig voelen dat hun leven weer zo snel mogelijk weer op de rit komt.”
Giro555
Om zo veel mogelijk slachtoffers van deze grote ramp te kunnen helpen, hebben de elf samenwerkende hulporganisaties besloten in actie te komen onder de naam Giro555. Wij vragen heel Nederland zich aan te sluiten en geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Vanaf vandaag worden fondsenwervende spots uitgezonden op radio, televisie en social media.
De komende weken worden door heel Nederland acties gestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Indonesië. Giro555 roept iedereen in het land, ook scholen, bedrijven en sportclubs op om een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk levens te redden.