Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt

Bijna elke drie seconden wordt ergens ter wereld een meisje gedwongen om te trouwen. Het effect is desastreus. Ongeschoold, geïsoleerd, mishandeld en veel te vroeg zwanger; kindhuwelijken beroven meisjes van hun jeugd én hun toekomst. Ontdek de tien manieren waarop Plan hier tegen strijdt en steun biedt aan meisjes die uit een gedwongen huwelijk zijn ontsnapt.

1. Gezinnen uit de armoede trekken

Een uitgehuwelijkte dochter betekent een mond minder te voeden. Armoede is de belangrijkste oorzaak van kindhuwelijken. Plan helpt met opleidingen, spaargroepen en steun bij het opstarten van bedrijfjes. Verlaten kindbruidje Latifa (15) uit Tanzania leefde met haar baby op straat. Nu is ze lid van een spaar- en leengroep van Plan. Ze verkoopt kleding op de markt en is vastbesloten haar dochter wel een goed leven geven.

2. Toekomstperspectief bieden door onderwijs

Onderwijs geeft meisjes een beter toekomstperspectief en maakt ze bewust van hun rechten. Plan zorgt dat meisjes gratis naar school kunnen. De Ethiopische Samrawit (15) wist haar eigen kindhuwelijk te voorkomen, mede doordat ze via de Girls’ Club op haar school haar rechten kende. Nu mag ze van haar ouders gewoon haar school afmaken.

Girl from Ethiopie

3. De gevaren duidelijk maken

Met life-skills trainingen en bewustwordingscampagnes wijst Plan ouders, jongeren en leerkrachten op de gevaren van het kindhuwelijk. Maar ook met cultuur. Een theaterstuk over kindhuwelijken was een hit in Zimbabwe. 75.000 mensen zagen de voorstelling.

4. Dorpshoofden strijden mee

Gemeenschappen moeten zelf nee zeggen tegen kindhuwelijken. Geen betere manier om dit voor elkaar te krijgen dan via gerespecteerde traditionele leiders. Daarom betrekt Plan dorpshoofden bij programma’s tegen kindhuwelijken. Een prachtig voorbeeld is Theresa, dorpshoofd in Malawi. Ze staat bekend als de child marriage terminator omdat ze – geïnspireerd door Plan – al 1500 kindhuwelijken tegenhield.

Lees hier hoe Theresa meisjes als Loveness inspireert

village chief malawi
Theresa, de child marriage terminator

5. Signaleren en beschermen

Op scholen worden signaleringssystemen opgezet. Als een meisje niet meer op school verschijnt, kan dat een teken zijn dat er een huwelijk op stapel staat. Ook zijn er opvanghuizen voor meisjes in de gevarenzone. Daar zijn ze veilig, gaan ze naar school en kunnen ze niet worden uitgehuwelijkt. In Bangladesh worden groepen jongeren getraind als wedding busters. Bij een dreigende uithuwelijking proberen zij ouders op andere gedachten te brengen.

6. 24/7 gratis hulp

In verschillende landen introduceerde Plan de kindertelefoon. Bij dit telefonisch luistercentrum kunnen kinderen en jongeren dag en nacht terecht. Via de gratis hulplijn werden al duizenden kindhuwelijken gesignaleerd.

kids using phone

7. Op de barricaden

Plan lobbyt voor wetten om de minimale trouwleeftijd te verhogen naar 18 jaar. In Zimbabwe, Zambia, Malawi, Mozambique en Tanzania is de 18+-campagne een groot succes. Een samenwerkingsverband van parlementariërs uit vijftien landen in Zuidelijk Afrika, nam in 2016 een modelwet aan om kindhuwelijken uit te bannen. Malawi zette onlangs een historische stap naar het volledig uitbannen kindhuwelijken.

8. Iedereen een geboortebewijs

Zonder een geboortebewijs kunnen meisjes niet bewijzen dat ze te jong zijn om te trouwen. In India zorgt Plan ervoor dat meisjes dat cruciale document krijgen. Heel praktisch: door met mobiele registratiekantoren dorpen af te gaan.

Girls show of their new birth certificates

9. Lotgenoten als steunpilaar

Plan biedt ook psychologische steun aan meisjes die na een mislukt huwelijk aan hun lot worden overgelaten. De 16-jarige Hilda uit Malawi werd door een jongerengroep bijgestaan om uit haar huwelijk te stappen. Nu redt zij zelf andere meisjes die uitgehuwelijkt dreigen te worden.

10. Meisjes kracht geven

De meeste minderjarige bruiden moeten van school af. Hun kans op financiële zelfstandigheid minimaliseert daarmee. Plan helpt met beroepsopleidingen en microkredieten. De Cambodjaanse Leam (20) moest als tiener al trouwen en kreeg op jonge leeftijd een dochter. Toen ze een nieuwe kans kreeg, greep ze die met beide handen aan. Met met steun van Plan zette Leam haar eigen naaiatelier op. Ze repareert, vermaakt, ontwerpt en verkoopt kleding.

Samen zorgen we dat meisjes in veiligheid kunnen leven.

Strijd jij mee tegen kindhuwelijken?

Doneer eenmalig € 5