Waarom 2020 toch een paar lichtpuntjes kende voor meisjes wereldwijd

Meisjeslijstje: ondanks een zwaar jaar voor meisjes ook stappen voorwaarts 

Amsterdam, 17 december 2020 – December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. Door de coronacrisis was 2020 voor iedereen een zwaar jaar, zeker voor meisjes in lage- en middeninkomenslanden. Voor miljoenen kinderen, vooral meisjes, betekent deze crisis schooluitval, misbruik en armoede. Voor schoolgaande meisjes dreigt deze schooluitval definitief te worden. En door armoede neemt het risico op kindhuwelijken en geweld tegen meisjes toe. Toch waren er dit jaar ook wat lichtpuntjes. En laten lichtpuntjes nu net iets zijn waar iedereen aan toe is. Plan International presenteert: een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Sudan verbiedt meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken

Sudan heeft dit jaar grote stappen gemaakt als het gaat om de bescherming van meisjesrechten. De Sudanese regering heeft dit jaar namelijk een aantal wetten doorgevoerd die ervoor zorgen dat besnijdenis van meisjes en vrouwen én trouwen onder de 18 jaar verboden worden. Ongeveer een derde van de meisjes in Sudan trouwt voor hun achttiende, en 87 procent van de vrouwen zijn besneden. Hopelijk draagt de nieuwe wetgeving bij aan het einde van deze schadelijke praktijken.

Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) Zuid-Sudan

Jongerenlobbyist Stecia uit Uganda ging in gesprek met VN-chef Guterres

Stecia (15), een jongerenactiviste van de Girls Advocacy Alliance, mocht dit jaar in gesprek met de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. De Girls Advocacy Alliance is een samenwerking tussen Plan International, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin jongerenlobbyisten worden getraind om voor hun rechten op te komen. Stecia vertelde Guterres over de impact van de coronacrisis in haar community in Uganda, en over hoe veel meisjes nu kampen met armoede, tienerzwangerschappen en schooluitval. Dat Stecia in gesprek mocht met de topman van de VN was erg bijzonder en een hoogtepunt voor de Girls Advocacy Alliance.

Gratis maandverband en tampons in Schotland

Schotland is het eerste land ter wereld dat menstruatieproducten gratis maakt. Tampons en maandverband worden vrij verkrijgbaar op openbare plekken zoals buurtcentra of apotheken. Hiermee maakt Schotland een einde aan period poverty (menstruatie armoede): meisjes en vrouwen die te weinig geld hebben om menstruatieproducten aan te schaffen. In Nederland heeft bijna een op de tien meisjes weleens geen geld voor maandverband of tampons, blijkt uit onderzoek dat Plan International deed in 2019.
Schotland heeft een baanbrekende stap gezet, hopelijk volgen meer landen dit voorbeeld!

De Girls Rights Watch van Plan International vroeg aandacht voor menstruatie armoede in de Nederlandse Tweede Kamer

Instagram en Facebook zetten eerste stap in aanpak tegen online intimidatie van meisjes

Instagram en Facebook gaan, naar aanleiding van het onderzoek ‘Freedom Online’ van Plan International, in gesprek met een wereldwijd panel van 15 meisjesactivisten over online intimidatie van meisjes. Social mediabedrijven staan bovenaan de lijst van instanties die volgens meisjes actie moeten ondernemen tegen online intimidatie. Het gesprek zal begin 2021 plaatsvinden. To be continued…

Toch onderwijs voor meisjes tijdens de coronacrisis

Om onderwijs te bevorderen tijdens de lockdowns brengen medewerkers en vrijwilligers van Plan onderwijspakketten langs bij jongens en meisjes thuis. Ook werkt Plan samen met Lifeline Energy, een non-profit die wereldwijd radio’s op zonne-energie levert. Zo hebben we al 25.000 van deze radio’s aan meisjes gedoneerd zodat zij onderwijs via speciale radioprogramma’s kunnen volgen. Ook traint Plan docenten om online les te geven.

Onderzoek toont aan dat investeren in middelbaar onderwijs voor meisjes tot 10% stijging van het BNP van opkomende economieën leidt

Volgens het rapport ‘The Case for Holistic Investment in Girls – Improving Lives, Realizing Potential, Benefitting Everyone’ kan het bnp (bruto nationaal product) van opkomende economieën tegen 2030 met 10 procent toenemen als alle meisjes hun middelbare school afmaken. Het onderzoek van Citi en Plan International toont ook aan dat een totale investering van slechts $1,53 per dag per meisje in opkomende economieën een enorme impact heeft op het algehele economische potentieel van landen.

Faith, ooit sponsorkind bij Plan, zet zich nu bij Plan International in voor een betere toekomst voor kinderen

Faith (44) uit Kenia werd op 7-jarige leeftijd ingeschreven als sponsorkind bij Plan International. “Door de komst van Plan zag ik veel verbeteringen op school en in mijn community. Ik was altijd blij als de Plan International-medewerkers naar ons huis kwamen.” Nu, 37 jaar later, werkt ze met veel plezier als projectmedewerker bij Plan International Kenia, waar ze zich zelf inzet voor een betere toekomst voor kinderen.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cécile Wansink op 06443826253 of cecile.wansink@planinternational.nl

Plan International Nederland
Gelijke kansen voor meisjes en jongens. Dat is waar Plan International zich voor inzet. In ruim vijftig landen beschermen we meisjes tegen kindhuwelijken, seksuele uitbuiting, besnijdenis en tienerzwangerschappen.
Ook in onze projecten op het gebied van onderwijs en werk, WASH (water, sanitatie, hygiëne) en noodhulp krijgen meisjes extra aandacht. Dit is hard nodig want zij worden stelselmatig achtergesteld en gediscrimineerd. Plan spant zich hard in om hun positie, maar ook die van hun families en community’s, blijvend te verbeteren.