Meisjeslijstje: hoogtepunten van 2024 in een zwaar jaar voor meisjesrechten

7x waarom 2024 toch óók een goed jaar was voor meisjesrechten

Amsterdam, 20 december 2024 – Aan het einde van het jaar zet Plan International met het ‘meisjeslijstje’ traditiegetrouw de hoogtepunten voor meisjesrechten op een rij. Maar 2024 was vooral een jaar van dieptepunten voor vrouwen en meisjes wereldwijd. In Irak wordt gewerkt aan een wet waardoor meisjes vanaf negen jaar al meerderjarig zijn, en dus ook mogen trouwen. In Afghanistan mogen meisjes buitenshuis niet meer met elkaar praten. In Sudan wordt seksueel geweld op grote schaal ingezet als oorlogswapen. Wereldwijd wordt de mentale gezondheid van meisjes slechter en ook in Nederland stokt de vrouwenemancipatie.

In een wereld vol ongelijkheid, crisis, conflict en armoede vervagen meisjesrechten. Juist daarom is het belangrijker dan ooit dat we behaalde successen blijven vieren, hoe klein de lichtpuntjes ook zijn. Daarom zet Plan International ook dit jaar een aantal hoogtepunten voor meisjesrechten op een rij.

Colombia verbiedt kindhuwelijken – ©Plan International/Nelson Pacheco

Verbod op kindhuwelijken in Sierra Leone en Colombia

Goed nieuws uit Sierra Leone en Colombia. Want na jaren van strijd door vrouwenrechten-activisten in samenwerking met Plan International zijn kindhuwelijken in beide landen voortaan verboden.

In Sierra Leone werd een nieuwe wet aangenomen die het strafbaar maakt om te trouwen of samen te wonen met een kind onder de achttien. In de wet is vastgelegd dat daders een gevangenisstraf van vijftien jaar en een boete van minstens 50.000 leones (2.083 euro) krijgen. Ook kunnen meisjes en vrouwen die al slachtoffer werden van een kindhuwelijk makkelijker een beroep doen op hun rechten en kunnen ze terugkeren naar school.

In Colombia werd een maas in de wet gedicht die het mogelijk maakte voor kinderen om te trouwen wanneer de ouders daar toestemming voor gaven. Ook informele huwelijken zijn voortaan verboden en de nieuwe wet maakt het voor kinderen en jongeren mogelijk om een gesloten huwelijk nietig te verklaren.

Deens voetbalteam weigert loonsverhoging

De steun van mannen is essentieel in de strijd voor gelijkheid. Dat weten ook de voetballers van het Deense nationale mannenvoetbalteam. Zij sloegen afgelopen juni een loonsverhoging af, waardoor hun loon gelijk werd aan dat van de spelers van het nationale vrouwenvoetbalteam.

Frankrijk nam het recht op abortus op in de grondwet – ©Pexels/Derek French


Frankrijk eerste land ter wereld met recht op abortus in de grondwet

Wereldwijd kan slechts de helft van de vrouwen en meisjes zelf keuzes maken over seks, zwangerschappen of relaties. Het is daarom een grote overwinning voor vrouwenrechten dat Frankrijk het recht op abortus in de grondwet heeft opgenomen. Door een aanpassing in Artikel 34 van de grondwet wordt de vrijheid van vrouwen om een abortus te ondergaan voortaan gegarandeerd. Dit betekent dat het recht hen niet zomaar kan worden ontnomen als het land een andere politieke koers gaat varen. Ze behouden altijd het recht om over hun eigen lichaam te beslissen.

Wet seksuele misdrijven van kracht in Nederland

Sinds 1 juli dit jaar is het dan echt zover: de nieuwe Wet seksuele misdrijven is van kracht. Hiermee zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. In de nieuwe wet zijn meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar en zijn de straffen verhoogd. Voor aanranding en verkrachting hoef je niet meer te bewijzen dat je gedwongen werd en een zaak rondom verkrachting kan ook niet meer verjaren.

Shona Shukrula. – ©ANP/Iris van den Broek


Eerste vrouwelijke scheidsrechter bij betaald voetbalduel mannen in Nederland

In september werd er voor het eerst een betaalde voetbalwedstrijd bij de mannen geleid door een vrouwelijke scheidsrechter. De primeur was weggelegd voor de 33-jarige Shona Shukrula, die de wedstrijd TOP Oss- tegen ADO Den Haag floot.

Helft Nederlandse universiteiten geleid door vrouwelijke rector

Bij de start van het academische jaar in september werd de helft van de universiteiten in Nederland geleid door een vrouwelijke rector magnificus. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er evenveel vrouwen als mannen de hoogste bestuurder op een universiteit zijn. Veel mannelijke bestuurders zijn in de afgelopen jaren opgevolgd door een vrouw. Het is onderdeel van een breder beleid om steeds meer vrouwelijke wetenschappers aan te nemen op de Nederlandse universiteiten. Dit beleid is essentieel om gelijkheid op topposities te bevorderen én de perspectieven van vrouwen en meisjes mee te nemen in wetenschappelijk onderzoek.

Netumbo Nandi-Ndaitwah -©Simon Maina/AFP

Voor het eerst een vrouwelijke president in Namibië

Namibië bereikte in december een historische mijlpaal. Het land kreeg voor het eerst een vrouwelijke president. De South West Africa People’s Organisation (SWAPO) van partijleider Netumbo Nandi-Ndaitwah werd met 57 procent van de stemmen de grootste in het land. Dat juist Namibië als derde Afrikaanse land ooit een vrouwelijke leider kiest, is geen verassing. Het land is een koploper op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Namibië stond dit jaar op de achtste plaats op de wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 28 van de 146.



Noot voor de redactie
Voor meer informatie, neem contact op met Anniek Groothuis (persvoorlichter) via +31641026557 of pers@planinternational.nl

Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die zich vanuit meer dan 80 landen wereldwijd inzet voor kwetsbare kinderen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd.