Eén op zes meisjes ervaart ongewenst seksueel gedrag op school

Ongewenst seksueel gedrag heeft negatieve impact op schoolprestaties en veiligheidsgevoel van meisjes, blijkt uit onderzoek Plan International

Amsterdam, 28 maart 2025 Eén op de zes Nederlandse meisjes en jonge vrouwen heeft ongewenst seksueel gedrag ervaren op school. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International dat Ipsos I&O uitvoerde onder 1.060 schoolgaande meisjes en jonge vrouwen tussen de 13 en 25 jaar. Deelnemers die ongewenst seksueel gedrag meemaakten, kampen hierdoor met gevoelens van onveiligheid, concentratieproblemen in de les en verminderde schoolprestaties. In het uiterste geval stoppen zij zelfs met school. Tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld vraagt Plan International aandacht voor dit wereldwijde probleem. 

Het onderzoek laat zien hoe ongewenst seksueel gedrag in klaslokalen, tijdens pauzes en gedurende bijlesactiviteiten de schoolervaringen en -prestaties van meisjes en jonge vrouwen negatief beïnvloedt: 

  • Eén op de zes (16%) meisjes en jonge vrouwen heeft ongewenst seksueel gedrag ervaren op school of tijdens haar opleiding. 
  • Meisjes en jonge vrouwen die ongewenst gedrag meemaakten, meldden onder meer seksueel getinte opmerkingen (63%), ongewenst of onnodig lang lichamelijk contact (31%) en aanranding (18%). 
  • Meisjes en jonge vrouwen die slachtoffer werden van ongewenst seksueel gedrag, kampen hierdoor bijvoorbeeld met gevoelens van onveiligheid (34%), schaamte (28%) en angst (25%). 
  • 11% van deze groep is stiller geworden op school of kampte met concentratieproblemen (10%) door ervaringen met ongewenst seksueel gedrag. 7% miste één of meerdere schooldagen. 
  • Een kleine groep meldt lagere schoolcijfers (3%) en het stoppen met school (1%) als gevolg van de ongewenste intimiteiten. 
  • Slechts de helft van alle 1.060 meisjes en jonge vrouwen (57%) weet waar zij ongewenste intimiteiten kan melden. 
  • Eén op de vijf deelnemers die een ongewenste ervaring heeft meegemaakt, meldde dit bij een schoolmedewerker of een volwassene buiten school. In vier op de tien (42%) gevallen ondernam de toehoorder daarna geen actie. 

Invloed op schoolprestaties 

Ongewenst seksueel gedrag op school heeft ingrijpende gevolgen voor de mentale gezondheid en schoolprestaties van meisjes en jonge vrouwen, benadrukt Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International: “School hoort een veilige plek te zijn waar meisjes kunnen leren en groeien. Helaas toont dit onderzoek aan dat meisjes en jonge vrouwen ook in de schoolbanken slachtoffer worden van ongewenst gedrag. De gevolgen zijn verstrekkend: meisjes voelen zich onveilig, kampen met concentratieproblemen, worden stiller in de les en stoppen in het uiterste geval zelfs met school. Onderwijs is een krachtig middel om kansengelijkheid te vergroten, maar ongewenst seksueel gedrag ondermijnt juist de kansen voor meisjes. Dit is onacceptabel.” 

Aanbevelingen meisjes en jonge vrouwen 

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de tien (39%) meisjes en jonge vrouwen nooit voorlichting heeft gehad over ongewenst seksueel gedrag op school of tijdens de opleiding. Deelnemers noemen laagdrempelige en betere meldpunten, voorlichting en educatie over ongewenst seksueel gedrag als voorbeelden van acties die de veiligheid op scholen vergroten. 

Ook vinden meisjes dat jongens en mannen moeten leren wat ongewenst seksueel gedrag is. Zo zegt een deelnemer dat er meer gepraat moet worden over consent en ongewenst seksueel gedrag tijdens seksuele voorlichting, zodat het een ‘normaal een natuurlijk gesprek wordt’. 

Wereldwijd probleem 

Ongewenst seksueel gedrag op school is een wereldwijd probleem: jaarlijks krijgen 60 miljoen meisjes te maken met seksuele intimidatie of geweld op school of onderweg naar school. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid en leidt tot verminderde schoolprestaties en hogere uitvalpercentages, blijkt uit een rapport van Plan International. 

De organisatie traint wereldwijd leraren om ongewenst seksueel gedrag tegen te gaan en ondersteunt jongeren bij het creëren van veiligere schoolomgevingen. Daarnaast lobbyt Plan International bij overheden voor beleid dat schoolgaande meisjes en jonge vrouwen beter beschermt. In Nederland vraagt Plan International aandacht voor seksuele intimidatie en geweld tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld, die dit jaar plaatsvindt in de nacht van 17 op 18 mei. 

—————————————————————————————————————————  

Noot voor de redactie
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O. Download het volledige onderzoeksrapport. Voor meer informatie of interviewverzoeken voor Garance Reus-Deelder (directeur Plan International) neemt u contact op met Roos Schregardus (06-24361666) of pers@planinternational.nl 

Eerdere publicaties van Plan International 

Over Plan International
Plan International is een internationale kinderrechtenorganisatie die wereldwijd actief is in meer dan 80 landen en zich wereldwijd inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd.