Buitententoonstelling brengt verhalen van jongerenactivisten uit India en Sierra Leone
STRIJD VOOR GELIJKE RECHTEN EN KANSEN VERBINDT JONGEREN WERELDWIJD
Tentoonstelling over de strijd van jongeren voor gelijke rechten en kansen voor meisjes
Op donderdag 4 april onthult Siemon Tuinstra, plaatsvervangend directeur van de directie Sociale Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken samen met een aantal jongerenactivisten voor de ingang van het ministerie zes levensgrote borden met portretten en verhalen van jongerenactivisten uit India en Sierra Leone. De geportretteerde meisjes en jongens strijden voor gelijke rechten en kansen voor meisjes wereldwijd en worden hierin ondersteund door de Girls Advocacy Alliantie, een samenwerking van Plan International Nederland, Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook in Nepal, Bangladesh, de Filipijnen, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Ghana en Liberia traint de Girls Advocacy Alliantie jongeren in meisjesrechten en ondersteunen zij hen hun stem te laten horen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Denk hierbij aan kindhuwelijken, toegang tot onderwijs van meisjes, gelijke kansen op werk, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis.
De strijd voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen is nog steeds hard nodig. Naar verwachting worden de komende tien jaar wereldwijd ruim 100 miljoen meisjes uitgehuwelijkt, sommigen niet ouder dan 12 jaar. Daarnaast gaan 62 miljoen meisjes nog steeds niet naar school. Van alle slachtoffers van seksueel geweld is de helft een meisje van 15 jaar of jonger. Geweld tegen meisjes is een urgent probleem en meisjes in ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar.
De in Nederland actieve jongerenactivisten voeren een vergelijkbare strijd en de manier waarop zij met lobby en activisme hun doelen nastreven verbindt hen met de jongeren in de tien landen. De jongeren binnen het programma van de Girls Advocacy Alliance gaan vooral in hun eigen omgeving de strijd aan bij de lokale chief, de schooldirecteur en bij ouders van kwetsbare meisjes, zodat ook bij hen het belang doordringt dat meisjes zich veilig voelen, naar school moeten blijven gaan en pas na hun achttiende trouwen. En soms gaan ze ook verder dan hun eigen dorp of buurt: ze lobbyen op regionaal en landelijk niveau en zelfs in Genève maakte jongerenactiviste Mellicentia met haar bevlogen speech diepe indruk op het VN-Kinderrechtencomité.
Een aantal succesvolle acties van het afgelopen jaar:
- In 2018 zijn jongerenactivisten in Ghana, Sierra Leone, Uganda, Nepal en India met hun lobbyplannen gestart. Op verschillende niveaus, met onderwerpen variërend van betere toegang van meisjes tot het onderwijs, kinderarbeid, kindhuwelijken tot en met meisjesbesnijdenis. In de meeste landen gebruikten ze WhatsApp en Facebook om zich te organiseren.
- Sierra Leone 22 juni 2018: voor het eerst organiseren meisjes zich via een WhatsApp groep om structureel informatie te delen over seksueel geweld en incidenten te melden.
- In 2018 ontwikkelt een groep meisjes in Nepal het (waarschijnlijk) allereerste door meisjes ontwikkelde ’CEDAW-rapport (CEDAW = VN-Comité over de uitbanning van discriminatie van vrouwen). Het rapport is tot stand gekomen met input van meer dan 700 meisjes.
Noot voor de redactie
De onthulling van de buitenexpositie is in het bijzijn van een aantal jongerenactivisten waaronder Sanne Thijssen, voormalig jongerenambassadeur van Stichting CHOICE for youth and sexuality en het ministerie van Buitenlandse Zaken en Hevien Dahly, jongerenambassadeur van de ‘Ik blijf hier’ groep van Defence for Children. Zelf heeft ze tien jaar in verblijfsonzekerheid gezeten, ze zet zich nu in voor andere kinderen die hier langer dan 5 jaar zijn en onder het Kinderpardon zouden moeten vallen. Ze gaat geregeld in gesprek met Kamerleden en de media, net als de jongeren uit de jongerengroepen in het Girls Advocacy Alliance programma.
Het feit dat jongerenactivisme wereldwijd leeft en z’n vruchten afwerpt, verbindt deze jongeren hier met jongeren in landen als India en Sierra Leone. De opening van de expositie is op donderdag 4 april om 17.00 uur buiten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijnstraat 8 in Den Haag. De expositie, met beelden van fotograaf Ilvy Njiokiktjien, blijft twee weken staan.
U bent van harte welkom aanwezig te zijn bij de officiële opening, graag van te voren aanmelden via Sanne van de Graaf, via sanne.vande.graaf@plannederland.nl of Daniëlle de Jong, via d.dejong@defenceforchildren.nl.