86 procent van de Nederlandse meisjes denkt dat je als vrouwelijk leider te maken krijgt met ongewenst fysiek contact

Wereldwijd onderzoek Plan International naar leiderschap onder 10.000 meisjes

Plan International lanceert Taking the Lead, een onderzoek onder bijna 10.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar in 19 landen* wereldwijd over leiderschap. Nederland is één van de onderzoekslanden. Het overgrote deel (76 procent) van de meisjes geeft aan ambitie te hebben om een leider te worden (op het werk, in politiek etc.). Toch zien zij ook uitdagingen. 86 procent van de Nederlandse meisjes (t.o.v. 73 procent wereldwijd) denkt dat vrouwen in leidinggevende functies te maken krijgen met ongewenst fysiek contact. Het rapport is gelanceerd op Women Deliver: een wereldwijde conferentie op het gebied van meisjes- en vrouwenrechten die dit jaar in Vancouver plaatsvindt. Melinda Gates en Justin Trudeau (premier van Canada) zijn keynote speaker. Plan International wil met het onderzoek vrouwelijk leiderschap bevorderen en aandacht vragen voor de uitdagingen waar vooral jonge vrouwen mee te maken krijgen.

*Zimbabwe, Uganda, Zuid-Sudan, Senegal, Benin, Sierra Leone, Canada, Peru, Honduras, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten, India, Vietnam, Filippijnen, Japan, Finland, Zweden, Denemarken, Nederland

Lavanya from India, cover Taking the Lead report
Lavanya, 21 jaar, India, volgde via Plan International een beroepsopleiding web technology en motiveert nu zo veel mogelijk meisjes om hetzelfde te doen

Jonge vrouwen en leiderschapsaspiraties

Van de 10.000 ondervraagde meisjes en jonge vrouwen zijn er 519 Nederlands. Een paar uitkomsten:

  • Het overgrote deel (76 procent) van de meisjes wereldwijd geeft aan ambitie te hebben om een leider te worden (op het werk, in politiek etc.), in Nederland is dat percentage 56 procent. Het percentage meisjes dat leider wil zijn, neemt af naarmate meisjes ouder worden.
  • 86 procent van de Nederlandse meisjes denkt dat vrouwen in leiderschapsposities soms/vaak/altijd te maken krijgen met ongewenst fysiek contact. Wereldwijd is dat percentage 73 procent.
  • 60 procent van de jonge vrouwen wereldwijd en in Nederland denkt dat vrouwen in leiderschapsposities harder moeten werken dan mannen om hetzelfde respect te krijgen.
  • Hoewel 43 procent van de Nederlandse meisjes zegt een leidinggevende functie te willen op het werk, wil slechts 4 procent dat in de politiek. Wereldwijd wil 21 procent leider op landelijk niveau zijn.
    Het hoogste percentage meisjes dat leider wil zijn, komt uit lage-inkomenslanden.
  • 81 procent van de wereldwijd ondervraagde meisjes is het niet eens met de stelling dat vrouwelijke leiders geen goede moeders kunnen zijn.
  • 65 procent van de Nederlandse meisjes geeft aan dat ze vrouwelijke rolmodellen hebben die in de media verschijnen.

Zonder vrouwelijke leiders geen gelijkheid

Anne-Birgitte Albrectsen, CEO van Plan International: “De bevindingen uit het rapport laten zien dat meisjes en jonge vrouwen veelal een negatief beeld hebben over wat het betekent om een vrouwelijk leider te zijn. Zo bezien is het niet verrassend dat slechts 24 procent van de parlementariërs wereldwijd en bijvoorbeeld maar 5 procent van de CEO’s van de Fortune 500-bedrijven vrouw is. Er is dringend actie nodig. Er kan geen gendergelijkheid zijn zonder meisjes en jonge vrouwen aan onderhandelingstafels.”

Lees hier het gehele Taking the Lead rapport Lees hier het Nederlandse onderzoeksrapport Bekijk hier de tabellen met de Nederlandse en de wereldwijde cijfers naast elkaar Lees hier de samenvatting van het gehele Taking the Lead rapport

Noot voor de redactie
Voor meer informatie neem contact op met Christa Gray-Nooitgedagt op 06-51791455 of pers@planinternational.nl.

Plan International Nederland
Gelijke kansen voor meisjes en jongens. Dat is waar Plan International zich voor inzet. In ruim vijftig landen beschermen we meisjes tegen besnijdenis, kindhuwelijken, seksuele uitbuiting en tienerzwangerschappen. Ook in onze projecten op het gebied van onderwijs en werk, WASH (water, sanitatie, hygiëne) en noodhulp krijgen meisjes extra aandacht. Dit is hard nodig want meisjes worden stelselmatig achtergesteld en gediscrimineerd. Plan spant zich hard in om hun positie, maar ook die van hun families en community’s blijvend te verbeteren.