WASH SDG Consortium

Het WASH SDG Consortium is opgericht in 2017 en loopt af in 2024. SNV, WASH Alliance International* (WAI) en Plan International werken samen aan betere Water, Sanitatie en Hygiene (WASH) in zeven landen, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We werken samen aan de duurzame verbetering van sanitaire voorzieningen voor twee miljoen inwoners van Bangladesh, Ethiopië, Indonesië, Nepal, Tanzania, Uganda en Zambia. Tegelijkertijd wordt er voor meer dan 450.000 mensen aan toegang tot veilig drinkwater gewerkt. Het consortium besteedt in het hele programma speciale aandacht aan gendergelijkheid en inclusie. Plan International hanteert in dit Consortium een gender transformative WASH aanpak; door middel van WASH activiteiten ook de genderongelijkheid aanpakken. Dit doen wij in Indonesië, Ethiopië, Nepal, Uganda en Zambia.

In een e-magazine worden de geweldige resultaten van dit Consortium samengevat: WASH SDG - Changing systems, Changing lives

Wereldwijd groot gebrek aan wc’s, onveilig drinkwater en geen maandverband

Dit consortium draagt bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs), en specifiek SDG 6: schoon water en sanitair. WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne. Hier vallen bijvoorbeeld toegang tot schoon drinkwater, (toegang tot) wc’s, en hygiëne (ook tijdens menstruatie) onder. Er is wereldwijd een groot gebrek aan goede WASH-voorzieningen. In 2017 hadden 2,1 miljard mensen wereldwijd thuis geen toegang tot schoon water en 4,5 miljard mensen geen toegang tot een wc. Het ontbreken van WASH-voorzieningen heeft verstrekkende gevolgen: jaarlijks sterven er gemiddeld 297.000 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van diarree door onveilig drinkwater en besmet voedsel. Onveilig water kan ervoor zorgen dat infecties zich razendsnel  verspreiden en een gebrek aan sanitaire voorzieningen zoals maandverband zorgt er daarnaast voor dat meisjes massaal niet naar school gaan tijdens hun menstruatie.

Lees hier ons WASH dossier

Water en sanitatie project Laos

Plan International en gender transformative WASH

Meisjes en jonge vrouwen zijn in huishoudens onevenredig belast met de verantwoordelijkheid voor zaken als water en hygiëne, doordat een groot deel van de huishoudtaken bij hen ligt. Denk bijvoorbeeld aan het halen van water, koken, schoonmaken en de zorg voor kinderen en ouderen. Ook is er weinig (of verkeerde) kennis over menstruatie en is er een gebrek aan sanitaire producten. Voor meisjes betekent dit vaak dat hun schoolcarrière hieronder lijdt. In alle activiteiten van het consortium wordt deze genderongelijkheid op een gendertransformatieve manier aangepakt. Een gendertransformatieve aanpak houdt in dat je een stapje verder gaat dan symptomen aanpakken, door ook de onderliggende structuren van gender ongelijkheid aan te pakken. Je probeert er bijvoorbeeld niet alleen voor te zorgen dat er gescheiden wc’s op scholen zijn, maar ook dat jongens en meisjes weten wat er gebeurt tijdens de menstruatie. Een ander voorbeeld zijn de zogenaamde father groups, waar gesprekken gevoerd worden over de taakverdeling in huis en over het taboe dat ligt op vaders die voor hun kinderen zorgen. Dit is altijd onderdeel van een breder gesprek over de gelijkwaardigheid van meisjes en vrouwen. Door de onderliggende structuren van genderongelijkheid aan te pakken, zorg je er voor dat er blijvende verandering optreedt. Het betrekken van mannen en jongens is cruciaal bij deze aanpak.

Lees hier meer over gender transformative WASH

Blijvende resultaten

Naast een focus op gender ziet het consortium er op toe dat alle faciliteiten en diensten duurzaam en klimaatbestendig zijn. Een voorbeeld van klimaatbestendige faciliteiten zijn verhoogde wc’s met een aflopend dak in gebieden waar vaak hevige regenval is. Het doel is dat er duurzame verandering optreedt, zodat de resultaten ook na afloop van het programma blijven. Daarom worden er onder andere comités opgericht die de verschillende faciliteiten en voorzieningen onderhouden. Meisjes en vrouwen worden hier actief bij betrokken, zodat zij een rol krijgen bij de besluitvorming en hun positie wordt versterkt.

*Simavi, WaSte, Amref, Akvo, RAIN, Wetlands International, IRC, Practica en Ruaf.

Midterm review

Dit is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.