Een betere toekomst voor jongeren in Ethiopië

*Dit project van noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA en Plan International is afgelopen, deze pagina wordt niet meer geupdate.

In Ethiopië werkt Plan International samen met noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA en diverse lokale, nationale en internationale partners om jonge vluchtelingen uit Somalië en Eritrea kansen te bieden op een betere toekomst.

Naast de Eritrese en Somalische vluchtelingen, richt het project zich ook op kansarme Ethiopische jongeren in de stedelijke gemeenschappen in Addis Ababa en Shire waar deze vluchtelingen verblijven (de host communities). Het project “Joining forces: Multi-stakeholder action to offer young refugees and host communities a sustainable future in Ethiopia” is onderdeel van het Regional Development and Protection Programme, dat gefinancierd door de Europese Unie vanuit de EU Trust Fund for Africa. Het programma is gestart in 2017 en loopt in december 2020 af.

Jonge vluchteling op de werkplaats waar ze een opleiding volgt

Gebrek aan economische kansen

Ethiopië biedt jaarlijks opvang aan duizenden, overwegend jonge, vluchtelingen uit onder andere Eritrea en Somalië. Zowel de gevluchte als Ethiopische jongeren missen vaak de benodigde kennis, vaardigheden en netwerken om een baan te kunnen krijgen. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot onderwijs of andere basisvoorzieningen. Het gebrek aan economische kansen is een belangrijke drijfveer voor vluchtelingen en potentiële migranten om riskante illegale migratie te overwegen.

Hoogste jeugdwerkloosheidcijfer in Sub-Sahara Afrika

Ondanks de aanzienlijke economische groei (8-10%) in de afgelopen jaren, blijft Ethiopië een lagelonenland. Bijna 30% van de naar schatting 104 miljoen inwoners van Ethiopië zijn tussen de 15 en 29 jaar. In 2018 telde Ethiopië echter het hoogste aantal jeugdwerklozen van Sub-Sahara Afrika, maar liefst 27% in vergelijking met een gemiddelde van 11,2% (ILO, 2017). Het probleem is nog ernstiger voor jonge vrouwen. Een studie uitgevoerd door Plan International (Smart-Up, 2018) toonde aan dat jonge Ethiopische vrouwen meer dan twee keer zo vaak werkloos zijn als jonge mannen.

Vergroten van arbeidskansen

Het doel van het project is de arbeidskansen van zowel de gevluchte jongeren als de Ethiopische jongeren te vergroten zodat zij een betere toekomst in Ethiopië op kunnen bouwen. Dit doet Plan door het basisonderwijs (lager en middelbaar onderwijs) te verbeteren en toegang te bieden tot beroepsopleidingen en trainingen. De jongeren krijgen onder meer training in metaal- en houtbewerking, haarverzorging, bijenteelt voor honingproductie en modeontwerp op het Arakele Fashion Design College.

Het programma biedt meer dan 3000 Eritrese en Somalische gevluchte kinderen basisonderwijs, en helpt meer dan 2000 jongeren een verkorte beroepsopleiding te volgen en vervolgens een baan te vinden of hun eigen bedrijf te starten.

kookles voor jonge vluchtelingen

‘Ik kon mijzelf gaan onderhouden en mijn zelfvertrouwen nam toe’

Fiyoria (28) kwam uit Eritrea naar Ethiopië door illegaal de grens tussen Ethiopië en Eritrea over te steken. “Het leven is duur in Eritrea. Met mijn salaris van 500 birr (ongeveer 14 euro) kon ik niet rondkomen, daarom besloot ik naar Ethiopië te migreren. ” Eenmaal in Ethiopië had ze geen inkomen en werd ze volledig afhankelijk van haar oom uit Addis Ababa. Via het RDPP-programma kon ze deelnemen aan een tweedaagse introductiecursus . Van de verschillende opties voor beroepsopleiding die daar werden gepresenteerd, gaf ze de voorkeur aan de kappersopleiding en trad ze toe tot het trainingscentrum Hair and Beautification. Ze volgde de training voor drie maanden en studeerde af met een overheidscertificaat van bekwaamheid.

“Het trainingscentrum ondersteunde me na mijn opleiding door me te koppelen aan mijn huidige werkgever. Ik kon mezelf gaan onderhouden en mijn zelfvertrouwen nam toe. Ik kan nu een maandelijks inkomen van 2500 birr (ongeveer 71 euro) verdienen.”

 

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.