Grensoverschrijdend gedrag
Plan International tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag, bij ons staat de bescherming van kinderen en jongeren in de programma’s en een veilige werkomgeving voor de medewerkers boven alles. Helaas is geen enkele hulporganisatie – ook Plan International niet – immuun voor grensoverschrijdend gedrag. Plan International is werkzaam in 75 landen, heeft 10.000 medewerkers en duizenden vrijwilligers. Al deze medewerkers zetten zich in om het leven van anderen te verbeteren. Toch moeten we met grote spijt vaststellen dat er ook in onze internationale organisatie er nu en dan meldingen zijn van ongewenst gedrag. Dat is schokkend en wij zijn zeer geraakt als er een incident is. En bovenal vinden we het verschrikkelijk voor de slachtoffers. Juist bij een organisatie als de onze horen alle kinderen en jongeren en ook medewerkers veilig te zijn. Plan International doet er alles aan om wangedrag te voorkomen, te signaleren en te bestraffen. Het welzijn van de slachtoffers staat daarbij altijd voorop. Daders worden adequaat gestraft door middel van disciplinaire maatregelen, zoals schorsing of ontslag. Bij strafbare feiten worden uiteraard de (lokale) autoriteiten ingeschakeld.
Gedragscodes
We zijn vastbesloten om al het gedrag dat tot misbruik kan leiden uit te bannen. De gedragscodes en het beleid van Plan International onderstrepen onze missie, waarden en normen. Elke medewerker van Plan International ondertekent onderstaande gedragscodes en committeert zich aan de regels.
• Global Policy on Safeguarding Children and Young People
• Global Policy Anti-Fraud, Anti-Bribery and Corruption Policy
Plan International neemt deel aan de Inter-Agency Misconduct Disclosure Scheme, dat betekent onder meer dat alle mensen die voor Plan International werken, zowel de vrijwilligers als medewerkers die in dienst treden bij Plan International in Nederland, verplicht zijn een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.
Daarnaast maakt een referentenonderzoek deel uit van elke sollicitatieprocedure.
Zerotolerancebeleid
Plan International heeft een zerotolerancebeleid ten aanzien van wangedrag in welke vorm dan ook:
• Intimidatie-, Pest- en Discriminatiebeleid (Harassment, Bullying & Discrimination Policy)
• Whistleblowing Policy
Ook heeft ieder Plan International-kantoor medewerkers die speciaal belast zijn met de naleving van bovengenoemd beleid: een Safeguarding Focal Point.
Melden
Wij nodigen mensen nadrukkelijk uit naar voren te komen en wangedrag te melden. Alleen zo kan de organisatie wangedrag aanpakken, daders bestraffen en slachtoffers ondersteunen.
Wangedrag, van welke aard dan ook (grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, pesten, fraude, etc.), kan op verschillende manieren worden gemeld:
• Bij de vertrouwenspersoon
• Via de anonieme externe meldlijn ‘Safecall’ alleen voor medewerkers
Voor een overzicht van meldingen bij de wereldwijde Plan International organisatie, klik hier.