Wereldmeisjesdag op school

Wat leuk dat je mee wilt doen met Wereldmeisjesdag! In deze toolkit vind je verschillende leuke en interactieve lesideeën om Wereldmeisjesdag bij jouw school op de kaart te zetten en leerlingen bewust te maken van de ongelijkheid tussen meisjes en jongens, voornamelijk in ontwikkelingslanden. In deze toolkit vind je:

  • Informatie over Wereldmeisjesdag en feiten over meisjes
  • Tips voor het organiseren van een zogenaamde ‘Girl takeover’ op jouw school.
  • Lesbrieven over het verschil tussen rechten en kansen voor jongens en meisjes wereldwijd.
  • Een spel dat je met de klas kunt doen waarbij de kinderen echt kunnen voelen dat het verschil maakt waar je geboren wordt en of je wordt geboren als meisje of jongen.
  • Materialen en tips om Wereldmeisjesdag zichtbaar te maken op jouw school. Waaronder een poster die je kunt uitprinten en een voorbeeld persbericht waarmee jouw klas de lokale media kan benaderen. Misschien komen ze wel in de krant!

Waarom Wereldmeisjesdag?

Na een succesvolle lobby van Plan International, werd in 2012 door de Verenigde Naties 11 oktober officieel uitgeroepen tot Wereldmeisjesdag. Een belangrijke dag want wereldwijd worden meisjes stelselmatig achtergesteld en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisje zijn.

In veel landen is het niet fijn om als meisje ter wereld te komen. Een meisje dat in Niger wordt geboren, krijgt bijvoorbeeld bijna anderhalf jaar minder scholing dan haar broer. Van de meisjes in Tsjaad is 29 procent getrouwd voor haar vijftiende verjaardag. En in Somalië wordt 98 procent van de meisjes verminkt omdat ze volgens de traditie besneden moeten worden. In het artikel Top 10 ergste landen om meisje te zijn kun je lezen dat ook meisjes in landen als Mali, Jemen en Afghanistan het zwaar te verduren hebben. Ze krijgen bijvoorbeeld minder toegang tot gezondheidszorg, onderwijs of werk.

Meer weten? Bekijk de Feiten over meisjes en Alles over Wereldmeisjesdag.

Organiseer een Girl takeover!

Organiseer een Girl takeover

Op deze manier vragen we aandacht voor het feit dat meisjes de kans moeten krijgen om mee te beslissen over hun eigen leven en de wereld om hen heen. De meisjes laten met de takeovers zien dat meisjes alles kunnen worden wat ze willen, als ze de kans krijgen.

Een takeover kan er heel verschillend uitzien. Een meisje kan bijvoorbeeld een middag met de directeur van een bedrijf of de burgemeester meelopen en daar een vergadering openen door een brief voor te lezen waarin ze vertelt waarom zij (of haar hele klas) vindt dat iedereen zijn best moet doen om ervoor te zorgen dat meisjes wereldwijd dezelfde kansen krijgen als jongens. Een meisje hoeft het niet alleen te doen, het kan ook met de hele klas, meiden én jongens.

Het is tijd voor actie!

De kinderen zouden bijvoorbeeld ook de school kunnen ‘overnemen’ door op Wereldmeisjesdag de vlaggetjes en posters uit het actiepakket (is aan te vragen) op te hangen en de plak tatoeages met de equal stripes uit te delen onder de andere leerlingen óf met de blauwe schmink in het actiepakket strepen te zetten op de wangen van de directeur.

Organiseer een Girl takeover!

Lesmaterialen

We hebben verschillende lesbrieven ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Het materiaal bestaat uit een lesbrief met daarin de benodigde uitleg en kopieerbare werkbladen voor de leerlingen. Je kunt een hele les doen of een stukje eruit. De lesbrieven variëren in lengte. Per lesbrief is de benodigde tijd aangegeven.

Doelen

  • De leerlingen doen basiskennis op over het leven van meisjes wereldwijd.
  • De leerlingen worden zich bewust van verschillen en overeenkomsten tussen het leven van meisjes (en jongens) in ontwikkelingslanden en in Nederland.
  • De leerlingen hebben meer begrip voor de problemen van meisjes wereldwijd en voelen zich verbonden met meisjes in ontwikkelingslanden.
  • De leerlingen begrijpen dat alle meisjes recht hebben op een menswaardig bestaan en zien in dat alle mensen en kinderen, waar ook ter wereld, gelijkwaardig zijn.
  • De leerlingen onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van het lot van meisjes wereldwijd.

Spel: Zet een stap vooruit

‘Zet een stap vooruit’ is een spel dat je met de hele klas kunt doen. Het is een rollenspel waar de leerlingen voorafgaand allemaal een kaartje uitgedeeld krijgen met daarop het personage dat zij tijdens het spel zijn. Bijvoorbeeld een meisje van 13 op het platteland in Mali uit een zeer religieus gezin. Of een jongen van 8 jaar uit een rijke familie in Delhi, India.

De leerkracht leest stellingen op en als de leerlingen denken dat die situatie van toepassing is op hun personage, dan doen ze een stap naar voren. Aan het einde van het spel zien de leerlingen dat een aantal van hen bijna geen stap vooruit heeft kunnen doen. Het spel maakt op een speelse manier inzichtelijk dat waar ter wereld je geboren wordt van invloed is op je kansen in het leven. En dat het uitmaakt of je een jongen of meisje bent. Je kunt de handleiding van het spel hier downloaden en de spelkaarten hier downloaden.

Wereldmeisjesdag

Om deze boodschap zo veel mogelijk te verspreiden hebben we jullie hulp nodig. Je kunt op de volgende manieren helpen:

  • Equal stripes: zet bij iedereen in je klas of op de hele school equal stripes op de wangen (2 blauwe strepen).
  • Poster: hang je school vol met de ‘Wereldmeisjesdag-poster’. Download de poster die je zelf kunt uitprinten.
  • Vlaggetjes: hang je school vol met blauwe vlaggetjes voor nog meer zichtbaarheid.
  • Persbericht: maak een persbericht van jullie Girl Takeover. Download het voorbeeldpersbericht Zet hier een goede quote in van de directeur of een leerling met daarin waarom jullie Wereldmeisjesdag zo belangrijk vinden en wat jullie gaan doen om aandacht te besteden aan Wereldmeisjesdag. Verstuur dit persbericht naar de lokale pers en misschien is het zelfs leuk om ze uit te nodigen op 11 oktober. Voeg bij het persbericht een mooie foto van de Girl Takeover. Zo ziet iedereen met eigen ogen hoe belangrijk Wereldmeisjesdag is. Heb je hulp nodig of wil je een adreslijst van de lokale pers ontvangen? Mail dan naar carin.van.gaalen@planinternational.nl.
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.