De Nationale Postcode Loterij
Samen voor een betere toekomst voor meisjes
Als je meespeelt met de Nationale Postcode Loterij, maak je niet alleen kans op mooie prijzen, maar zet je je ook in voor een groene en rechtvaardige wereld. Bijna de helft van de inleg gaat namelijk naar projecten van goede doelen organisaties. Ook Plan International ontvangt jaarlijks een bijdrage en daar zijn we de Loterij en haar deelnemers enorm dankbaar voor. Want, alleen in een groene, eerlijke wereld waarin iedereen gelijk is, kunnen meisjes bloeien en uitgroeien tot zelfstandige vrouwen.
Plan International wordt al sinds 1993 gesteund door de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers. In 2016 verhoogde de Loterij haar jaarlijkse bijdrage tot 3,15 miljoen euro om Plan International’s focus op meisjes extra kracht bij te zetten. Met deze prachtige bijdrage heeft Plan International al vele mooie projecten kunnen uitvoeren. Daarnaast zorgt de Loterij met haar bijdrage voor de financiële ruimte om te kunnen leren uit eerdere projecten, te vernieuwen en steeds betere en efficiëntere manieren te kunnen ontwikkelen om meisjes te ondersteunen daar waar dat het hardste nodig is.
De steun van de Postcode Loterij stelt ons in staat om te innoveren en nieuwe manieren te vinden om meisjes wereldwijd te steunen. Door hun flexibiliteit en vertrouwen kunnen wij onze middelen inzetten waar die het hardst nodig zijn, en onze missie nog ambitieuzer maken.
Een aantal bijzondere projecten uitgelicht
Een greep uit de projecten die Plan International dankzij de jaarlijkse vaste bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft kunnen uitvoeren.
Het Saksham-project in India
Saksham betekent ‘Ik kan het’ in Hindi. Een toepasselijke naam voor het jongerenwerkgelegenheidsproject, dat zorgt voor onderwijs en vakopleidingen voor jongeren uit achterstandsbuurten van de Indiase hoofdstad Delhi en de arme districten in de Himalaya.
De jongeren leren hoe ze een eigen bedrijf kunnen opzetten of krijgen een beroepstraining, een praktijkstage en begeleiding naar werk. Doel: blijvende economische onafhankelijkheid. Plan International werkt daarbij samen met lokale ondernemers en is zo goed op de hoogte van de behoefte op de lokale arbeidsmarkt en stemt daar ook het cursusaanbod op af. Gendergelijkheid en empowerment van jonge vrouwen staan centraal in het Saksham-programma. Het uiteindelijke doel is om 50.000 meisjes een training te geven en een baan en daarmee een half miljoen vrouwen uit de armoede te halen. Om dit mogelijk te maken, organiseert Plan International ook trainingen over gendergelijkheid, gelijke rechten en kansen en economische empowerment van meisjes voor ouders en werkgevers.
Plan International Scholarship: Een nieuwe generatie leiders
Het Plan International Scholarship geeft een nieuwe generatie leiders uit Ecuador de kans zich te ontwikkelen. De talentvolle jongeren komen uit afgelegen gebieden, waar ze nog minder kansen hebben dan hun leeftijdgenoten in de steden. Ze doen het goed op school en willen iets van hun leven maken, maar hun familie beschikt niet over de financiële middelen om hen door te laten leren. Met het Scholarship kunnen zij een universitaire opleiding volgen.
De selectiecriteria voor de studenten zijn streng. Plan International kijkt bijvoorbeeld naar de thuissituatie. Staan ouders, broers en zussen volledig achter de studie? Zijn de omstandigheden thuis goed genoeg om te kunnen studeren? Zo wordt de uitval van studenten steeds lager.
Het Plan International Scholarship zorgt vervolgens voor alle benodigdheden om de jongeren te laten studeren zoals studiegeld, laptops, studieboeken, reiskosten, eten en huisvesting. Daarnaast krijgen de studenten wekelijks coaching en training in allerlei levensvaardigheden. Zo leren ze wat hun rechten zijn en gaan zij zelfverzekerder hun toekomst in. Zo geeft Plan International met steun van de Postcodeloterij kansarme jongeren en specifiek meisjes uit Ecuador de kans om zich te ontwikkelen een nieuwe generatie leiders.
La League: zet kindhuwelijken buitenspel
Wereldwijd trouwen elk jaar twaalf miljoen meisjes voor hun 18e verjaardag en ieder jaar bevallen 16 miljoen meisjes voor ze 19 jaar oud zijn. In Latijns-Amerika zien meisjes trouwen vaak als de enige manier om aan de armoede en het geweld thuis te ontsnappen. Helaas blijkt vaak dat dit hun ontwikkeling juist remt, waardoor de kansen om aan de situatie te ontsnappen alleen maar kleiner worden.
Met het project La League bestrijdt Plan International samen met de Johan Cruyff Foundation en Women Win tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in Nicaragua en Brazilië. Door meisjesvoetbal te combineren met workshops over genderongelijkheid, meisjesrechten, seksuele voorlichting en kennis over het eigen lichaam zijn meisjes beter in staat om te bepalen of, wanneer en met wie zij trouwen en kinderen krijgen.
Extra trekkingen:
De afgelopen jaren heeft de Postcodeloterij met haar bijdrage uit de jaarlijkse extra trekking verschillende bijzondere projecten mogelijk gemaakt.
Talents Unlimited (2019)
Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij in 2019 kon Plan International samen met de Jordaanse organisatie JOHUD en partner Aflatoun Syrische jongeren in Jordanië een kansrijke toekomst bieden. Het project Talents Unlimited bood zeer kwetsbare Syrische meiden en jongens de kans om in twee jaar tijd een erkend diploma te halen.
Veel Syrische jongeren in Jordanië zijn gevlucht voor de oorlog in eigen land en nu staat hun toekomst op het spel. Velen krijgen te maken met kinderarbeid, uithuwelijking en opsluiting in huis. Van de meisjes is een derde al voor haar vijftiende uitgehuwelijkt. Dat is desastreus voor hun ontwikkeling. 96 procent van de getrouwde meisjes gaan niet meer terug naar school of aan het werk.
Zonder scholing en uitzicht op een fatsoenlijke baan dreigen deze jongeren een verloren generatie te worden. Met het project Talents Unlimited, dat gefinancierd werd door een extra trekking van de Nationale Postcode Loterij, heeft Plan International in Jordanië meer dan tienduizend uit Syrië gevluchte kinderen en jongeren ondersteund door hen terug naar school te brengen en ze de kans te geven een erkend diploma te halen waarmee ze verder konden studeren, een baan vonden of een eigen onderneming startten. Zo kregen zij weer toekomstperspectief en de kans om hun leven weer op de rails te krijgen. Virtual Reality-kunstenaar Abner Preis en filmmaker Zoë D’Amaro volgden twee jaar lang tien jongeren uit het project. Ze kregen van Preis en D’Amaro les over hoe ze via storytelling en video hun aangrijpende verhalen konden vertellen. De jongeren werden zo maker én hoofdrolspeler in hun eigen film. Hun verhalen en beelden gebruikte Abner Preis voor een indrukwekkend virtual reality-kunstwerk ‘Blooming in a ring of fire’, dat tot en met mei 2025 te zien is in het Amsterdam Museum in Amsterdam.
Een bloedserieuze zaak (2014)
In 2014 kreeg Plan International van de Postcode Loterij een extra bijdrage van ruim 2 miljoen euro voor het project ‘Een bloedserieuze zaak ‘. In Uganda gaat bijna een derde van de meisjes niet naar school als ze ongesteld zijn, als gevolg van hardnekkige mythes en taboes over menstruatie en de afwezigheid van veilige sanitaire voorzieningen. Daardoor missen ze veel lessen en stoppen ze vaak helemaal met school. Dit heeft grote gevolgen voor hun kansen op werk en een inkomen. Met steun van de Postcode Loterij heeft Plan International een succesvol project uitgevoerd om dit probleem aan te pakken in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli.
Na afloop van het project is de schooluitval van meisjes tijdens hun menstruatie drastisch verminderd: 94,6 procent van de meisjes gaan naar school tijdens hun menstruatie ten opzichte van 56 procent bij aanvang van het project. Het project werd in december 2020 met succes afgerond en vormde een blauwdruk voor nieuwe projecten in landen met een soortgelijke problematiek.
Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil
De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.
Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen ruim 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is 8 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Plan International en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.
De Postcode Loterij maakt deel uit van de Postcode Lottery Group, een sociale onderneming die het unieke Postcode Loterijformat inmiddels heeft opgezet in vijf landen. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor goede doelen door middel van het organiseren van een loterij. De Postcode Lottery Group is de derde grootste private donateur aan goede doelen ter wereld (2021). Zij heeft over 2023 een recordbedrag van ruim € 900 miljoen aan goede doelen en culturele partners kunnen schenken. De aandelen van de Postcode Lottery Group zijn voor 100% in handen van een stichting.
Meedoen
Door mee te doen met de Postcode Loterij steun je Plan International en 145 andere organisaties die zich inzetten op het gebied van mens en natuur én maak je iedere maand kans op mooie prijzen.
Kijk op: www.postcodeloterij.nl en volg de Postcode Loterij ook op X en Facebook