Zorgen om toekomst kinderen in Beiroet
De hulporganisaties achter de Giro555-actie maken zich grote zorgen over het lot van de kinderen in Beiroet. Volgens cijfers van de VN zijn 80.000 kinderen door de explosie dakloos geworden.
De explosie heeft enorm veel schade veroorzaakt. 120 scholen zijn hevig beschadigd. Veel huishoudens hebben alleen af en toe water en stroom. Door deze ramp zal het aantal huishoudens dat in extreme armoede leeft nog verder oplopen.
Kinderen raakten familie kwijt in de chaos
Door de explosies van afgelopen dinsdag kwamen 158 mensen om en raakten meer dan 6000 mensen gewond. 21 personen zijn nog altijd vermist. Hulpverleners in het veld zagen hoe kinderen van hun ouders gescheiden werden. Honderden van hen raakten in de chaos familieleden kwijt. In Beiroet stond een specialistisch kinderziekenhuis, dat volledig is verwoest. Een pasgeboren baby die in dit ziekenhuis lag, overleed daardoor.
Colin Lee, directeur van Plan International in Libanon: “In de komende dagen en weken staan we ook klaar om gezinnen te helpen hun leven weer op te bouwen. Velen van ons zijn nog steeds in shock door de omvang van de verwoesting, en we weten nog niet wat de precieze schade is. Maar we weten wel dat kinderen de littekens zullen dragen van wat ze hebben meegemaakt, met ingrijpende gevolgen voor hun geestelijke gezondheid.”
Geen sloten op de deuren
“We zijn vooral bezorgd over de impact die deze ramp zal hebben op adolescente meisjes, die buitengewoon kwetsbaar zijn. Ontheemde meisjes leven nu in gedeelde accommodaties of in gevaarlijke gebouwen – de meesten hebben geen sloten meer op hun deuren, de ramen zijn verbrijzeld en de elektriciteits- en watervoorzieningen zijn aangetast, waardoor ze ’s nachts geen stroom meer hebben”, aldus Colin Lee.
De situatie van kinderen in Beiroet was vóór de explosie al kritiek. Door de coronacrisis verliest tweederde van de huishoudens een groot deel van hun inkomen, waardoor er noodgedwongen bespaard wordt op voedsel. Na de explosie zal het aantal huishoudens dat in extreme armoede leeft verder oplopen.
Onrust en demonstraties
Als gevolg van de explosies is er steeds meer onrust in Beiroet. Volwassenen, maar ook jongeren gaan de straat op om te demonstreren tegen de overheid en er breken rellen uit. Garance Reus-Deelder is namens Giro-555 woordvoerder van de hulpactie: “De demonstraties onderstrepen de zorgen die de Libanezen hebben over hun toekomst en de noodzaak voor extra hulp”, zegt Reus-Deelder. De samenwerkende hulporganisaties hebben op dit moment geen zorgen over de toegang tot de stad. “Er zijn geen problemen om de stad in te komen of de getroffen gebieden te bereiken. Het vliegveld is eveneens open, hoewel ramen en deuren van de terminal building beschadigd zijn. Dit is geen belemmering voor vrachtverkeer. De haven in noordelijk Tripoli is kleiner, maar kan gebruikt worden”, aldus Reus-Deelder.
Hulp harder nodig dan ooit
De samenwerkende hulporganisaties helpen bij reddingswerk en bieden de slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. “Veel kinderen zijn getraumatiseerd geraakt of hebben acute stress door de explosies”, zegt Reus-Deelder. “Juist nu is onze hulp hard nodig.” Organisaties achter Giro555 werken in sommige gevallen al meer dan 60 jaar in Beiroet. Vaak met hulp van lokale partners weten zijn een breed spectrum aan hulp te bieden. Dankzij de landelijke actie kan deze hulp snel opgeschaald en uitgebreid worden.
Veel kinderen zijn getraumatiseerd geraakt of hebben acute stress door de explosies
Giro555 voor Beiroet
In 72 uur heeft Nederland 2,2 miljoen euro gedoneerd aan Giro555 voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.