Zorgen om slachtoffers Tonga na vulkaanuitbarsting en tsunami
We maken ons veel zorgen over de veiligheid en het welzijn van kinderen en gemeenschappen in Tonga. Dit gebied, dat bestaat uit verschillende eilanden in de Stille Oceaan, is getroffen door een heftige vulkaanuitbarsting en daarna een tsunami.
Op ongeveer 65 km ten noorden van Tonga’s hoofdstad Nuku’alofa barstte een 1,8 km hoge en 20 km brede vulkaan uit. Enorme pluimen van gas, as en rook schoten de lucht in en de uitbarsting was tot in Nieuw-Zeeland te merken.
Terwijl enorme golven over het eiland spoelden en overstromingen de kustgebieden troffen, probeerden inwoners naar hoger gelegen gebied te vluchten. De vloedgolven reikten tot aan naburige eilanden in de Stille Oceaan en tot aan Nieuw-Zeeland, Australië en Japan. Een aantal dorpen in Fiji zijn onder water gelopen en gezinnen zijn geëvacueerd.
Communicatie verbroken
Tot dusver zijn in Tonga één dode en één gewonde gemeld. Er is grote schade op de eilanden door de golven van wel 10 meter hoog die over de eilanden sloegen en 500 meter landinwaarts reikten. Door beschadiging van de glasvezelkabel die Tonga met de buitenwereld verbindt, was de communicatie verbroken of ernstig beperkt. Inmiddels is er wel weer telefoonverkeer mogelijk.
Gevaarlijke stof- en asdeeltjes
Op satellietbeelden is te zien dat een laag donkere vulkanische as het gebied bedekt. Experts hebben gewaarschuwd dat mensen op het hoofdeiland nu het risico lopen te worden blootgesteld aan gevaarlijke stof- en asdeeltjes in de lucht en het water. “Met meldingen van een laag as van 2 cm die delen van Tonga bedekt, is de acute zorg nu de lucht- en waterveiligheid. De regering van Tonga adviseert mensen om voorlopig maskers te dragen en flessenwater te gebruiken”, zegt Christine Deo-Reddy, programmadirecteur bij Plan International Pacific.
Klaar om hulp te bieden
Christine licht toe: “In Fiji kregen medewerkers, lokale partners en hun families die in laaggelegen gebieden of in de buurt van de kust wonen het advies om naar hoger gelegen gebieden te evacueren. Los daarvan is er ook een derde golf van COVID-19 die Fiji momenteel treft, wat het verlenen van hulp verder bemoeilijkt.”
Plan International heeft geen kantoor of programma in Tonga, maar teams uit het nabij gelegen Fiji en uit de hele regio staan klaar om hulp te bieden. Alle medewerkers van Plan International zijn veilig. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan paraat om in actie te komen”, zegt Christine.