Zero Tolerance to FGM: ook mannen zeggen nee tegen meisjesbesnijdenis

  • 4 februari 2016

Female Genital Mutilation (FGM) – of meisjesbesnijdenis – is een verschrikkelijke traditie. Ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn verminkt door dit gebruik en leven dagelijks met de gevolgen van de ingreep, zoals chronische pijn, infecties, complicaties tijdens zwangerschap en bevalling en onvruchtbaarheid. Gebrek aan kennis en de hardnekkige overtuiging dat onbesneden meisjes losbandig en onhandelbaar zijn en geen zonen krijgen, zorgen ervoor dat meisjesbesnijdenis nog steeds gangbaar is in 29 landen in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het tij begint te keren. Door goede voorlichting en het bespreekbaar maken van meisjesbesnijdenis, zeggen steeds meer mensen ‘nee’. Ook mannen.

Tientallen mensen – mannen, vrouwen, meisjes en jongens – hebben zich verzameld op het plein van een dorp in de regio Bonazuria, Ethiopië. Achter de rijen ronde lemen huizen strekken zich groene velden met koffiestruiken uit en kleuren de bergen blauw aan de einder. De dorpelingen zijn bij elkaar gekomen voor hun tweewekelijkse discussie over schadelijke tradities als meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. Plan introduceerde deze discussies drie jaar geleden, met als doel voorlichting te geven en mensen aan te moedigen deze gebruiken af te schaffen.

Vijandigheid

Vooral meisjesbesnijdenis is een groot probleem in dit gebied. Drie van de vier Ethiopische vrouwen zijn besneden, maar in de afgelegen dorpen van Bonazuria zijn tradities diepgeworteld en ontsnapte tot voor kort bijna geen enkel meisje aan het besnijdenismes. De door Plan georganiseerde dorpsdiscussies kwamen dan ook moeizaam op gang en stuitten op veel vijandigheid. “Ik vond het een slecht idee, die discussies”, zegt Shalamo Shahana (65). “En ik weigerde naar de bijeenkomsten te gaan of te luisteren naar de informatie van Plan. Ik was kwaad dat onze tradities ineens schadelijk werden genoemd. Maar beetje bij beetje veranderde ik toch van gedachten. Vooral door alle verhalen die ik hoorde over de gevolgen van besnijdenis. Nu zou ik wensen dat mijn vrouw en dochters nooit besneden waren. Ik ben opa van drie kleine meisjes en wil absoluut niet dat zij besneden worden.”

“Veel van onze tradities zijn niet goed”

“Toen Plan het programma in ons dorp introduceerde, was ik er tegen om onze tradities in twijfel te trekken”, bekent dorpschief Abebe Dona (45). “Ik hoorde bij de oppositie. Maar omdat ik de chief ben, moest ik meedoen aan de discussies. Ik realiseerde me al heel snel dat veel van onze tradities, zoals kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis, niet goed zijn. Ik besloot dat ik een voorbeeld wilde stellen, een voorbeeld van verandering.”

“Mijn vrouw en mijn twee dochters zijn besneden. Zij hadden alle drie heel zware en lange bevallingen en ik begrijp nu pas dat dat komt omdat ze zijn besneden. Mijn vrouw heeft altijd pijn en kan daardoor soms het huishouden niet doen. Ze is helemaal niet geïnteresseerd in seks en kan er niet van genieten. Dat komt ook door haar besnijdenis. Als ik dat allemaal eerder had geweten, had ik mijn dochters nooit laten besnijden.”

Taboe

Alemayehu (14) is lid van de door Plan gesteunde jongensclub op zijn school. Ook in deze club wordt fel gediscussieerd over tradities en wat ze betekenen en of ze niet moeten verdwijnen. “Voordat ik bij de club ging, wist ik eigenlijk niets van meisjesbesnijdenis”, vertelt Alemayehu. “Behalve dan dat meisjes dat moesten doen. Ik heb vier oudere zusters; ze zijn allemaal besneden door de traditionele besnijdster in ons dorp. Een van mijn zussen had zo’n moeilijke bevalling dat ze bijna is doodgegaan.”

“Ik vind het soms wel moeilijk om over besnijdenis te praten, als jongen helemaal. Niemand praatte erover, het was een taboe. Maar als we onze mond houden en niet vertellen over alle gevaren van besnijdenis, lopen onze zussen en vriendinnen gevaar. Meisjes kunnen doodgaan door besnijdenis! Mijn ouders zijn er nu ook tegen en hebben beloofd dat mijn jongste zus niet wordt besneden. En ik trouw later met een onbesneden meisje.”

Lees hier alles over meisjesbesnijdenis en wat Plan daartegen doet!

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.