Wij willen een bloedserieuze emoji

  • 12 april 2018

Waarschijnlijk gebruik jij ze dagelijks: emoji’s. Sinds kort is de enorme lijst aan symbolen op je telefoon weer aangevuld met onder andere een pantoffeldiertje, twee opgestapelde bakstenen en een telraam. Maar voor meisjes en vrouwen is het nog steeds niet mogelijk om in een van de snelst groeiende wereldwijde talen te praten over hun ongesteldheid. Plan International vindt het de hoogste tijd voor de ongesteldheids-emoji!

Moeilijk om over te praten

Op elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. En hoewel ongesteld zijn niets is om je voor te schamen, vinden velen het moeilijk om erover te praten. Uit onderzoek van Essity uit 2016 blijkt dat 67 procent van de Nederlandse vrouwen niet met haar partner praat over menstruatie. 53 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan zich niet op haar gemak te voelen in sociale situaties tijdens haar menstruatie.
Bron: Essity, Hygiene Matters Survey 2016

Ongesteldheidsemoji

Ongesteldheidsemoji

Om de taboe rond ongesteldheid te doorbreken, ontwikkelde Plan International vorig jaar vijf emoji’s met als thema menstruatie. 18.700 mensen steunden dit initiatief en stemden op hun favoriet. De winnaar – het onderbroekje met bloed – is door Plan aangedragen bij Unicode Consortium, de organisatie die bepaalt of een symbool wordt toegevoegd of niet. Helaas werd ons verzoek afgewezen, maar we geven uiteraard niet op!

ongesteldheidsemoji

Taboes doorbreken

De taboes rond menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd. Van hevige schaamtegevoelens tot het niet hebben van toegang tot maandverband. In veel ontwikkelingslanden zijn er mythes en onwetendheid over menstruatie. Ongestelde meisjes worden er als vies gezien. Samen met het ontbreken van maandverband – en dus de kans op doorlekken – zorgt dit er voor dat meisjes daar tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school.

Maar 12 procent van de meisjes en vrouwen in India heeft toegang tot maandverband of tampons. 28 procent van de Ugandese meisjes gaat niet naar school tijdens haar ongesteldheid.

Met de ongesteldheids-emoji vraagt Plan aandacht voor deze taboes! Hoewel de afgewezen emoji met het onderbroekje nog steeds favoriet is, maakt het nieuwe ontwerp – de bloeddruppel – meer kans om te worden geaccepteerd. Plan biedt dit ontwerp aan voor de reeks nieuwe emoji’s in de hoop dat meisjes en vrouwen wereldwijd straks eenvoudig kunnen communiceren over hun menstruatie.

Lees ook: Vijf bizarre mythes over ongesteldheid

Hoe denk jij erover?

Wat vind jij van een speciale emoji om te kunnen communiceren over je ongesteldheid? Zou jij dit symbool gebruiken? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

Zou jij dit symbool gebruiken?

Laat het ons weten!

Geef je mening op onze Facebook-pagina

 

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau