Veelbelovende resultaten in de strijd tegen kindhuwelijken
Plan International Nederland heeft met het Yes I Do-programma in 2019 weer veelbelovende resultaten behaald in Ethiopië, Indonesië, Kenia, Malawi, Mozambique en Zambia. Hieronder een aantal voorbeelden:
Plan heeft intensief gelobbyd en voorlichting gegeven om gedragsverandering ten aanzien van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenissen te bereiken.
- In Malawi heeft de lokale bevolking op eigen initiatief maar liefst 448 acties ondernomen om kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tegen te gaan. Religieuze en traditionele jeugdleiders wisten daardoor meer dan 4.300 mensen te bereiken.
- In Ethiopië heeft Plan International bijna 20.000 jongeren en volwassenen getraind op het gebied van de seksuele reproductieve gezondheid en rechten van jongeren en de negatieve consequenties van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis. Door hier gesprekken over te voeren met mensen in de community’s wist Plan in Kenia zo’n 4.000 mensen te bereiken.
Ook in 2019 heeft Plan International meisjes alternatieven geboden door verbeterde toegang tot onderwijs en het bieden van economisch perspectief.
- Zo zijn 307 jongeren in Indonesië getraind om ondernemer te worden. Ook 303 volwassenen kregen dergelijke trainingen ter bevordering van hun economische weerbaarheid. In Kenia kregen 1.347 scholieren les in het verbeteren van hun financiële vaardigheden. In Zambia namen 2.358 jonge vrouwen en mannen deel aan spaar- en leengroepen waarmee de financiële positie van gezinnen beter werd en hun dochters naar school kunnen blijven gaan.
- Ook konden 878 kinderen in Malawi, waaronder tienermoeders, weer naar school terugkeren, terwijl 794 jongeren deelnamen aan spaar- en leengroepen waarmee ze bijvoorbeeld een klein bedrijfje konden opstarten. Ook in de andere landen zoals in Ethiopië, Indonesië, Kenia, Mozambique en Zambia is het mogelijk gemaakt dat meisjes die gestopt waren met school o.a. door zwangerschap of doordat ze uitgehuwelijkt zouden worden, weer terug konden keren naar school.
Plan International heeft een leidende positie genomen in lobby en campagnes. Dit heeft ervoor gezorgd dat seksuele en reproductieve rechten van jongeren en het uitbannen van kindhuwelijken nu hoog op de agenda van beleidsmakers en parlementariërs staan.
- Zo heeft Plan International bijeenkomsten over kindhuwelijken gefaciliteerd in Mozambique met het parlement, justitie, academici en andere maatschappelijke organisaties. Dit resulteerde uiteindelijk in een herziene Algemene Wet die kindhuwelijken strafbaar stelt.
- In Zambia heeft Plan International meer dan 100 traditionele- en religieuze leiders getraind in het begrijpen van de regionale en nationale wettelijke kaders gerelateerd aan kindhuwelijken, wat resulteerde in lokale wetten tegen kindhuwelijken. Ook heeft Plan International 300 juridische adviseurs getraind om de handhaving van deze nieuwe lokale wetten te ondersteunen. Zo is bijvoorbeeld in de Chamuka Chiefdom in 2 jaar tijd een daling waargenomen in het aantal kindhuwelijken van 45 naar 8 en in tienerzwangerschappen van maar liefst 209 naar 1. Daarnaast gaan 67 meisjes, die niet meer naar school gingen doordat ze uitgehuwelijkt waren, weer naar school.
- In Malawi heeft Plan er met kinderbeschermingscommissies voor gezorgd dat 173 kindhuwelijken werden ontbonden.