Twee jaar na explosie Beiroet: situatie van kinderen in Libanon verslechtert

  • 4 augustus 2022

Het is exact twee jaar nadat een enorme explosie grote delen van de stad Beiroet verwoestte. Nu, twee jaar na de ramp, is de situatie in Libanon nog steeds alarmerend. Armoede en voedselschaarste nemen toe en dat heeft grote gevolgen voor de kinderen in het land.

Met geld opgehaald via Giro555 hebben verschillende hulporganisaties, waaronder Plan International, de afgelopen twee jaar voedsel- en hygiënepakketten, noodonderwijs en psychosociale hulp geboden aan slachtoffers van de Beiroet-explosie. Hulpverleners kregen te maken met lockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.

Op 4 augustus 2022 verwoestte een enorme ontploffing in de haven van Beiroet een groot gedeelte van de stad.

Crisis op crisis

Hoewel een deel van de huizen is hersteld, ondernemers trainingen ontvingen en kinderen weer naar school kunnen gaan, nemen de inflatie, armoede en werkloosheid in Libanon alleen maar verder toe. Als gevolg van een verlammende economische crisis, hyperinflatie, COVID-19 en de explosie in Beiroet groeit het aantal gezinnen dat in armoede leeft.

Torenhoge voedselprijzen en steeds meer voedselschaarste maken het dagelijks leven van veel Libanezen steeds moeilijker. Afgelopen maart kampte 22 procent van de huishoudens in het land met voedselonzekerheid en leefde 80 procent van de bevolking in armoede. Het tekort aan brandstof, voedsel, medicijnen en zelfs drinkwater loopt met de dag op. Hygiëneproducten zoals maandverband zijn voor veel Libanezen onbetaalbaar geworden.

Gezinnen in Beiroet ontvangen hygiënekits (juli 2022). © Plan International

Toekomst meisjes in gevaar

Voor kinderen, en dan met name voor meisjes, brengt deze opeenstapeling van crises een enorm risico met zich mee. Armoede en werkloosheid maken dat hun bescherming en toekomst, met name in de zwaarst getroffen gebieden, verder in gevaar komt.

“Als we niet in actie komen zullen we een toename zien van het aantal kindhuwelijken, kinderarbeid en de seksuele uitbuiting van kinderen,” zegt Mira Mkanna, programmamanager kindbescherming bij Plan International. Met name voor meisjes is het risico hierop heel groot. Uithuwelijking, bijvoorbeeld, betekent dat de familie een mond minder te voeden heeft en in dit soort noodsituaties lopen meisjes een hoger risico om gedwongen te worden tot seks in ruil voor geld of voedsel. “Voor veel families is dit het laatste redmiddel om hun gezin in leven te houden.”

Mira Mkanna

Programmamanger Kindbescherming bij Plan International in Libanon

Als we niet in actie komen zullen we een toename zien van het aantal kindhuwelijken, kinderarbeid en de seksuele uitbuiting van kinderen. Voor veel families is dit het laatste redmiddel om hun gezin in leven te houden.

Schooluitval en kindhuwelijken

De groeiende problemen zorgen dat kinderen, uit vooral arme gezinnen, niet meer naar school gaan. Momenteel is dat voor drie op de tien jongeren in Libanon al het geval. “Niet alleen de prijs van educatie, maar ook de kosten voor vervoer van en naar school en de kosten voor basisbehoeften zijn toegenomen. Kinderen stoppen daarom met school om geld voor hun gezin te verdienen en dat heeft grote gevolgen,” zegt Mkanna.

Wanneer kinderen langere tijd niet naar school gaan lopen ze namelijk niet alleen leerachterstanden op, maar neemt ook het risico op uithuwelijking en exploitatie toe. Zelden keren meisjes na langere tijd geen onderwijs terug naar de schoolbanken.

Lees verder: Pas 11 jaar oud en nu al moeten trouwen

Langdurige hulpverlening

Om dit tegen te gaan, gaan de samenwerkende huporganisaties achter Giro555 door met hun reguliere werk voor de bevolking van Libanon. Plan International zet in op kindbescherming, psychosociale hulpverlening, werkgelegenheid en opleidingsprogramma’s.

Mkanna: “Een van onze projecten is in Bab al-Tabbaneh in Tripoli, een van de armste wijken van Libanon. Hier bedelen kinderen op straat om geld of voedsel of spitten afval door op zoek naar dingen om te verkopen. Plan International spoort kinderen op die risico lopen op geweld, misbruik of uitbuiting en verwijst hen door naar gespecialiseerde zorg. Met cash transfers voorzien we de meeste kwetsbare gezinnen in hun eerste levensbehoeften. Daarnaast maken we kinderen met creatieve werkvormen, rollenspelen en muziek bewust van hun recht op onderwijs en bescherming en hun seksuele gezondheid en reproductieve rechten.”

Om kinderarbeid bij de kern aan te pakken, werkt Plan International aan het verminderen van risicofactoren. Zo krijgen ouders en jongeren vanaf 15 jaar beroepsgerichte trainingen om een eigen inkomen te kunnen genereren. In community’s creëert Plan International bewustzijn over de risico’s van kinderarbeid, specifiek voor meisjes, en op nationaal niveau lobbyt de organisatie voor betere bescherming van kinderen in risicosituaties.

De hulporganisaties achter de Giro555-actie ‘Samen in actie voor Beiroet’ zijn: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.